Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vähemmän rasvaa mausta tinkimättä – nappaa vinkit terveellisempiin herkkuihin

Julkaistu 09.01.2015 14:46

MTV LIFESTYLE

Makeista leivonnaisista on mahdollista vähentää kilokaloreita maun muuttumatta. Lue vinkit, joita noudattamalla omatuntosi ei soimaa, kun seuraavan kerran sorrut herkuttelemaan!

Muffinssien, suklaaleivonnaisten ja kakkujen reseptit eivät ole kiveen kirjoitettuja. Tee rohkeasti terveellisempiä vaihdoksia ohjeisiin ja vähennät tuntuvasti herkkujen kalorimääriä.

Tofusosetta brownie-taikinaan

Soseuta tofua ja korvaa sillä puolet lempisuklaaleivoksesi reseptin sisältämästä voimäärästä. Idadon yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä ihmisestä nautti fudge-herkuista, jossa voi oli korvattu tofulla.

– Tofussa on neutraali maku, joten suklaa maistuu silti läpi, selittää tutkimusta johtanut Linda Rankin.

– Lisäksi siinä on runsaasti proteiinia ja kalsiumia.

Punajuurta tai papuja

Sweet & Skinny -kirjan kirjoittaneen leipurin Marisa Churchillin mukaan punajuuri lisää leivonnaisiin makeutta ja mehevyyttä pilaamatta makua. Korvaa siis osa suklaaleivostaikinan sokerista hienoksi raastetulla, raa'alla punajuurella. Eräässä tutkimuksessa havaittiin myös, että soseutetuilla pavuilla voi korvata rasvaa brownie-taikinassa. Tutkimukseen osallistuneet pitivät pavuilla maustettuja versioita yhtä herkullisina kuin täysrasvaisia leivoksiakin.

Vähennä sokerin määrää

Sokeri on tärkeä osa taikinaa, sillä se lisää leivonnaisiin makeutta ja ilmavuutta.

– Se imee nestettä kypsennyksen aikana ja hidastaa jälkiruokia latistavien vehnäproteiinien kehittymistä, sanoo Coloradon yliopiston professori Patricia Kendall.

Voit silti vähentää reseptin vaatimaa sokerin määrää yleensä noin neljänneksellä ja leivonnaiset pysyvät silti pehmeinä ja ilmavina.

– Useissa resepteissä pyydetyn sokerin määrä tekee herkuista ylimakeita, joten joissain tapauksissa saatat jopa parantaa makua.

Vähärasvaista, ei rasvatonta

Marisa Churchillin mukaan leivonnaisten maussa ei huomaa mitään eroa, vaikka käyttäisi täysirasvaisten tuotteiden sijaan vähärasvaista tuorejuustoa ja maitoa. Täysin rasvattomia tuotteita Churchill ei kuitenkaan kehota käyttämään, sillä silloin koostumuksesta voi tulla kuiva.

– Pieni määrä rasvaa on välttämätöntä, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen.

Korvaa rasva hedelmillä tai vihanneksilla

Lisäät leivonnaisten sisältämää ravintoaineiden määrää ja vähennät samalla niiden rasvaisuutta, kun korvaat osan rasvasta hedelmä- tai vihannessoseilla. Kokeile näitä:

Omenasoseen mieto maku toimii parhaiten muffinsseissa ja kakuissa. Korvaa omenasoseella osa voista tai öljystä. Lisänä saat leivonnaisiisi kuitua.

Bataattisose sopii rasvan korvikkeeksi mausteisiin leipiin, maustekakkuihin ja suklaajälkiruokiin.

Luumu- ja taatelisose tuovat täyteläisyyttä esimerkiksi inkiväärikakkuun tai brownie-leivonnaisiin. Sekoita reilu desilitra sosetta kuuteen ruokalusikalliseen vettä ja sekoita, kunnes sose on koostumukseltaan pehmeää ja tasaista. Käytä sosetta korvataksesi reseptistä sama määrä rasvaa – 50 grammaa sosetta korvaa 50 grammaa rasvaa. Luumuista saat leivonnaisiisi rautaa ja taateleista kuitua.

Banaanisosetta ei kannata käyttää mihinkään sellaiseen leivonnaiseen, jonka et halua maistuvan hedelmäiseltä. Muussaa banaani ja korvaa puolet reseptin vaatimasta öljystä. Banaani tuo taikinaan kaliumia, joka tekee hyvää sydämelle.

Lähde: Fitness Magazine

Lisää aiheesta:

Ravitsemusterapeutit välttelevät "terveellisiä" ja "kevyempiä" herkkuja – näitä he taas suosivatOikea proteiinipommi! 7 nerokasta tapaa hyödyntää kreikkalaista jogurttia – näitä et ole vielä kokeillut Lopeta heti! 7 ainesosaa, joita ei koskaan pitäisi lisätä smoothieen6 nerokasta kikkaa kotikeittiöön: Näin herkuista tulee terveellisempiä5 helppoa muutosta, jotka tekevät leivonnaisista terveellisempiäHelpot niksit: Näin vähennät leivonnaisten sisältämää kilokalorimäärää
LeivontaLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta
  • 19.10.17:22
    Ruoka

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • 4.10.17:32
    Ruoka

    Tee minuutin kikka pakastekorvapuusteille – mielettömän hyvä lopputulos!

  • 3.10.07:44
    Ruoka

    Juha on leiponut 1,5 miljoonaa korvapuustia – mikä on täydellisen pullan salaisuus?

  • 19.9.17:03
    Ruoka

    Omenapiirakka, johon et pety! Maisemakahvilan versio on mykistävän hyvää

  • 16.9.17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa