Vähemmän rasvaa mausta tinkimättä – nappaa vinkit terveellisempiin herkkuihin

Makeista leivonnaisista on mahdollista vähentää kilokaloreita maun muuttumatta. Lue vinkit, joita noudattamalla omatuntosi ei soimaa, kun seuraavan kerran sorrut herkuttelemaan!

Muffinssien, suklaaleivonnaisten ja kakkujen reseptit eivät ole kiveen kirjoitettuja. Tee rohkeasti terveellisempiä vaihdoksia ohjeisiin ja vähennät tuntuvasti herkkujen kalorimääriä.

Tofusosetta brownie-taikinaan

Soseuta tofua ja korvaa sillä puolet lempisuklaaleivoksesi reseptin sisältämästä voimäärästä. Idadon yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä ihmisestä nautti fudge-herkuista, jossa voi oli korvattu tofulla.

– Tofussa on neutraali maku, joten suklaa maistuu silti läpi, selittää tutkimusta johtanut Linda Rankin.

– Lisäksi siinä on runsaasti proteiinia ja kalsiumia.

Punajuurta tai papuja

Sweet & Skinny -kirjan kirjoittaneen leipurin Marisa Churchillin mukaan punajuuri lisää leivonnaisiin makeutta ja mehevyyttä pilaamatta makua. Korvaa siis osa suklaaleivostaikinan sokerista hienoksi raastetulla, raa'alla punajuurella. Eräässä tutkimuksessa havaittiin myös, että soseutetuilla pavuilla voi korvata rasvaa brownie-taikinassa. Tutkimukseen osallistuneet pitivät pavuilla maustettuja versioita yhtä herkullisina kuin täysrasvaisia leivoksiakin.

Vähennä sokerin määrää

Sokeri on tärkeä osa taikinaa, sillä se lisää leivonnaisiin makeutta ja ilmavuutta.

– Se imee nestettä kypsennyksen aikana ja hidastaa jälkiruokia latistavien vehnäproteiinien kehittymistä, sanoo Coloradon yliopiston professori Patricia Kendall.

Voit silti vähentää reseptin vaatimaa sokerin määrää yleensä noin neljänneksellä ja leivonnaiset pysyvät silti pehmeinä ja ilmavina.

– Useissa resepteissä pyydetyn sokerin määrä tekee herkuista ylimakeita, joten joissain tapauksissa saatat jopa parantaa makua.

Vähärasvaista, ei rasvatonta

Marisa Churchillin mukaan leivonnaisten maussa ei huomaa mitään eroa, vaikka käyttäisi täysirasvaisten tuotteiden sijaan vähärasvaista tuorejuustoa ja maitoa. Täysin rasvattomia tuotteita Churchill ei kuitenkaan kehota käyttämään, sillä silloin koostumuksesta voi tulla kuiva.

– Pieni määrä rasvaa on välttämätöntä, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen.

Korvaa rasva hedelmillä tai vihanneksilla

Lisäät leivonnaisten sisältämää ravintoaineiden määrää ja vähennät samalla niiden rasvaisuutta, kun korvaat osan rasvasta hedelmä- tai vihannessoseilla. Kokeile näitä:

Omenasoseen mieto maku toimii parhaiten muffinsseissa ja kakuissa. Korvaa omenasoseella osa voista tai öljystä. Lisänä saat leivonnaisiisi kuitua.

Bataattisose sopii rasvan korvikkeeksi mausteisiin leipiin, maustekakkuihin ja suklaajälkiruokiin.

Luumu- ja taatelisose tuovat täyteläisyyttä esimerkiksi inkiväärikakkuun tai brownie-leivonnaisiin. Sekoita reilu desilitra sosetta kuuteen ruokalusikalliseen vettä ja sekoita, kunnes sose on koostumukseltaan pehmeää ja tasaista. Käytä sosetta korvataksesi reseptistä sama määrä rasvaa – 50 grammaa sosetta korvaa 50 grammaa rasvaa. Luumuista saat leivonnaisiisi rautaa ja taateleista kuitua.

Banaanisosetta ei kannata käyttää mihinkään sellaiseen leivonnaiseen, jonka et halua maistuvan hedelmäiseltä. Muussaa banaani ja korvaa puolet reseptin vaatimasta öljystä. Banaani tuo taikinaan kaliumia, joka tekee hyvää sydämelle.

Lue myös:

    Uusimmat