Vähemmän proteiinia ja enemmän hiilareita? Tämä yllättävä ruokavalio voi suojata muistisairaudelta

Australialaisen Sydneyn yliopiston tutkijat huomasivat hiirikokeessaan, että runsashiilihydraattinen ruokavalio paransi koe-eläinten aivojen terveyttä. Tutkijat toivovat hiilihydraateista apua nopeasti lisääntyvien muistisairauksien vastaiseen taisteluun.

Cell Reports -julkaisussa ilmestynyt tutkimus viitaa siihen, että vähäproteiininen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio saattaa olla avain pitkään ikään ja terveisiin aivoihin. Hiirikokeessaan tutkijat huomasivat, että kyseinen dieetti edisti hiirien kokonaisvaltaista ja aivojen terveyttä parantaen esimerkiksi niiden oppimiskykyä ja muistia.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu vähäenergisen ruokavalion hyöty ihmisen terveydelle ja aivoille.

Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa samankaltaisen hyödyn tulevan myös runsashiilihydraattisesta ja vähäproteiinisesta dieetistä.

Videolla kerrotaan, miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta. Artikkeli jatkuu videon alla.

7:42

Hiilarit suojasivat hiirten hippokampusta

Tutkimuksessa hiirille syötettiin monimutkaisia hiilihydraatteja eli polysakkarideja tärkkelyksen muodossa. Proteiineja koe-eläimet saivat maitotuotteista löytyvistä kaseiiniproteiineista.

Tutkijat tarkastelivat, millaisia muutoksia hiilihydraattipainotteinen ruokavalio saa aikaan aivojen hippokampuksessa, joka on vastuussa muistin ja oppimisen toiminnasta. Hippokampus on tavallisesti ensimmäinen aivojen osa, jonka toiminta heikkenee muistisairauksien johdosta.

Hiilihydraattipainotteinen ruokavalio kuitenkin näytti suojaavan hiirten aivojen hippokampusta heikkenemiseltä. Osassa koe-eläimiä dieetti näytti suojaavan aivoja jopa paremmin kuin vähäkalorinen ruokavalio. Hiirien muistin toimintaa mitattiin avaruudellista hahmotuskykyä ja muistia mittaavilla testeillä.

– Hiirikokeissa saatu data tarjoaa tukea käsitykselle, jonka mukaan tällaiset ruokavaliot voivat olla hyödyllisiä myös ikääntyvien ihmisten kokonaisvaltaiselle ja aivojen terveydelle, tutkimusta johtanut tohtoriopiskelija Devin Wahl sanoi The Guardianille.

"Kuolemattomien saarelta" tuttu ruokavalio 

Tutkimusta tehneen Sydneyn yliopiston geriatrian professorin David Le Couterin mukaan hyvä esimerkki paljon hiilihydraatteja ja vähän kaloreita sisältävästä ruokavaliosta löytyy esimerkiksi Japanin Okinawasta sekä monista Välimeren maista. Okinawan saari on tunnettu "kuolemattomien maana".

 – Perinteinen Okinawan ruokavalio koostuu yhdeksänprosenttisesti proteiinista, mikä on samankaltainen määrä kuin tutkimuksessamme. Proteiinia saadaan vähärasvaisesta kalasta, soijasta ja kasveista, hyvin vähän lihasta, Le Couter sanoo yliopiston tiedotteessa.

– Mielenkiintoista on, että yksi heidän hiilihydraattien pääasiallisesta lähteestään on bataatti.

Tutkimuksessa hiirien ruokavalio koostui 20 prosenttisesti rasvasta, 5–19 prosenttisesti proteiinista ja vaihtelevista määristä hiilihydraatteja. Vertailun vuoksi: tutkimuksen kotimaassa Australiassa ihmisten ruokavalio koostuu 40 prosenttisesti proteiinista, jonka pääasiallinen lähde on punainen liha.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja