Haluatko elää pidempään? Syö kuten japanilaiset

sushi
Shutterstock

Japanilaiset elävät pidempään ja sairastuvat harvemmin syöpään tai sydänsairauksiin. Avain parempaan terveyteen saattaa löytyä japanilaisesta ruokakulttuurista.

Japanilaisten eliniänodote on 82,5 vuotta. Ylipainoisia heistä on vain 3,5 prosenttia. Japanilaisista ruokailutottumuksista kannattaakin ottaa mallia, mutta miten japanilaiset sitten syövät?

– Japanissa ihmiset lopettavat aterian vihreään teehen tai hedelmään ennemmin kuin vanukkaaseen, kertoo Dr. Craig Wilcox.

– Jälkiruoka nautitaan iltapäivällä, mikäli sitä syödään ollenkaan. Annoskoot ovat paljon pienempiä kuin länsimaissa.

Asiantuntijat liittävät japanilaisten pitkän eliniän ja terveyden vähärasvaiseen ruokavalioon, joka sisältää paljon hedelmiä ja merilevää. Merilevä on täynnä antioksidantteja ja voi auttaa painonpudotuksessa. Kuivattua levää voi liottaa vedessä ja lisätä vaikka salaatin joukkoon.

Älä syö ähkyyn asti

Yksi japanilainen tapa on lopettaa syöminen, kun olet 80-prosenttisesti täynnä. Kun odotat hetken, ymmärrät, ettet välttämättä tarvitsekaan niitä muutamaa lisähaarukallista. Teoria perustuu siihen, että aivot huomaavat vatsan täyttymisen viiveellä.

Syö ruoka pieniltä lautasilta ja pidä annoskoko kohtuullisena. Jättiannokset tai ylensyöminen eivät kuulu japanilaisten tapoihin.

Suosi sushia

Sushi on hyvä omega 3 -rasvahappojen lähde. Japanilaiset syövät 80–100 grammaa kalaa päivässä henkeä kohti. Kala on hyvä proteiininlähde, koska se ei sisällä kovia rasvoja. 

Tutkimusten mukaan runsaalla kalan ja merenelävien syömisellä on yhteys japanilaisten alhaisiin sydänsairauslukuihin.

Syö sushia vaikka useamman kerran viikossa, mutta vältä liiallista soijakastikkeen käyttöä.

Suosi ruokavaliossasi myös pikkelöityjä vihanneksia, misokeittoa ja tofua.

Liiku aina kun mahdollista

Japanilaiseen elämäntyyliin kuuluu käveleminen paikasta toiseen. Vuonna 2012 Harvardin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että kaksi ja puoli tuntia kävelyä viikossa voi antaa jopa seitsemän lisävuotta elinaikaa.

Unohda siis autoilu ja suosi kävelyä. Pidä huolta myös henkisestä hyvinvoinnista ja vältä stressiä.  

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja