Tutkijat selvittivät, minkä verran hiilihydraatteja kannattaa nauttia – liikaa tai liian vähän lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä

9:46

Niin erittäin runsaasti kuin erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio näyttäisi lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta uutisoi muun muassa CNN.

Pitäisikö kesän herkutteluista potea huonoa omaatuntoa? Katso keskustelu videolta.

The Lancet -tiedelehdessä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan hiilihydraattien äärimmäinen nauttiminen lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Äärimmäisellä hiilihydraattien nauttimisella tarkoitettiin tutkimuksessa, että ihminen saa alle 40 prosenttia tai yli 70 prosenttia päivittäisistä kilokaloreistaan hiilihydraateista.

Alhaisin riski ennenaikaiseen kuolemaan oli henkilöillä, joiden energiansaannista 50–55 prosenttia perustui hiilihydraateille.

Proteiinien ja rasvojen lähteellä väliä

Johtopäätösten vetäminen ei kuitenkaan ole näin suoraviivaista, huomauttaa tutkimusta johtanut Sara Seidelmann Brigham and Women’s Hospital -sairaalasta CNN:n mukaan.

Tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että eläinperäisillä proteiineilla ja rasvoilla hiilihydraatit ruokavaliossaan korvaavilla henkilöillä ennenaikaisen kuoleman riski oli suurempi kuin heillä, jotka saivat proteiinit ja rasvat kasviperäisistä tuotteista.

Tietoa pitkäaikaisen dieetin vaikutuksista

Tutkimukseen osallistui yli 15 000 yhdysvaltalaista. Tutkittavien ikä vaihteli 45 ja 64 vuoden välillä ja he edustivat monipuolisesti erilaisista sosioekonomisista taustoista tulevia ihmisiä.

Osallistujat kertoivat kyselylomakkeella päivittäin syömistään ja juomistaan kilokaloreista sekä siitä, mistä ne koostuivat. Lisäksi osallistujilta kysyttiin, kuinka isoja annoksia ja kuinka usein he söivät.

Tutkittavien seurannan mediaaniaika oli 25 vuotta. Tänä aikana yli 6000 heistä kuoli.

Katse ravintoaineiden sijasta niiden alkuperään

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta voi auttaa pudottamaan painoa väliaikaisesti ja vähentämään sydänsairauksien riskiä. Pitkäaikainen vähähiilihydraattisen dieetin noudattaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla haitallisempaa.

– Tietomme viittaavat siihen, että Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa laajalle levinnyt eläinperäinen ja vähähiilihydraattinen dieetti voi olla yhteydessä lyhentyneeseen elinikään. Sen vuoksi dieettiin ei saisi rohkaista, Seidelmann sanoo.

– Tämän tutkimuksen tärkein viesti on keskittyä ravintoaineiden sijaan siihen, ovatko ne eläimistä vai kasveista peräisin.

Lähde: The Lancet, CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja