Viiden minuutin toimenpide voi ennustaa dementiariskin 10 vuotta ennen oireilua

University College London -yliopiston tutkijat väittävät, että viisi minuuttia kestävä kaulan alueen ultraäänikuvaus voi ennustaa tulevaisuuden dementiariskin jo kymmenen vuotta ennen ensimmäisiä muistisairauden oireita. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa BBC sekä CNN.

Tutkijat käyttivät ultraäänikuvausta tutkiakseen yli 3000 ihmisen kaulan alueella sijaitsevia verisuonia ja niissä tuntuvaa sykettä. Kuvauksen jälkeen tutkittavat henkilöt osallistuivat 15 vuoden tarkkailuun.

Tarkkailuaikana 58–84-vuotiaiden osallistujien kognitiivisia taitoja mitattiin muisti- ja ongelmanratkaisutehtävillä.

Korkea syke tuplasi todennäköisyyden dementiaan

Tuloksista ilmeni, että korkea syke oli yhteydessä kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen. Sillä neljänneksellä osallistujista, joilla pulssi oli korkein, oli 50 prosenttia suurempi todennäköisyys kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen verrattuna muihin koehenkilöihin.

Asiaa selittää se, että voima, jolla veri virtaa aivojen verisuoniin, voi vahingoittaa aivoverkostoa. Aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamista aivomuutoksista johtuva vaskulaarinen dementia on toiseksi yleisin dementian syy Alzheimerin taudin jälkeen.

Videolla kerrotaan, miten tavallisen muistamattomuuden erottaa muistisairaudesta. Artikkeli jatkuu videon alla.

7:42

Löydös voisi auttaa ennakoimaan tulevaa

Tutkijat toivovat löydöksensä auttavan dementiariskissä olevien tunnistamista, jotta heitä voitaisiin hoitaa ennakoivasti esimerkiksi elämäntapavalmennuksella.

Korkean verenpaineen ja kolesterolin hallitseminen, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja savuttomuus ovat dementiariskiä pienentäviä tekijöitä.

Jos tutkimustulokset vahvistetaan suuremmassa tutkimuksessa, helposta ja nopeasta kaulakuvauksesta voisi tulla rutiinitoimenpide lääkärin vastaanotolla, tutkijat toivovat.

Lähde: BBC, CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja