Ehkäise dementiaa jo keski-iässä – 10 keinoa

Vaikka olisitkin nuorekas viisikymppinen, on olemassa asioita, joita voit tehdä minimoidaksesi muistisairauden riskiä.

Katso alta kymmenen keinoa, joilla voit vähentää dementiaan tai Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä.

Paranna verenkiertoasi

Se, mikä on hyväksi sydämellesi, on myös hyväksi päällesi – aivot tarvitsevat happea polttoaineekseen ja veri kuljettaa sitä. Tekemällä asioita, jotka parantavat verenkiertoasi autat aivojasi tekemään parhaansa, vaikka niihin olisi kohdistunut jo Alzheimerin tyyppinen vaurio.

Verenkiertoon pätevät samat säännöt kuin sydämeenkin. Kuntoile, sillä se hillitsee painonnousua ja korkeaa verenpainetta. Juo alkoholia kohtuudella. Lasillisen punaviiniä tai samppanjaa on sanottu olevan hyväksi terveydelle, mutta jos et tyydy vain yhteen lasilliseen, on parempi olla ilman. Alkoholiin liittyvät aivovauriot ovat ainoa ennaltaehkäistävä dementian muoto.

Hoidata diabetes, korkea verenpaine ja masennus

Ihmiset, joilla on todettu kliininen masennus, verenpainetauti tai diabetes, vaikuttaisivat olevat alttiimpia dementialle kuin muut. Jos joitakin merkkejä kyseistä sairauksista on jo nyt, keskustele lääkärin kanssa ja noudata häneltä saamiasi ohjeita.

Terve keho, terve mieli

Muistista ja avaruudellisesta ajattelusta vastaava aivoalue hippokampus on Alzheimerin taudin ensimmäisiä iskukohteita. Kun ikäännyt, hippokampuksen koko pienenee, mutta yhdysvaltalaisen Maryland School of Public Health -yliopiston mukaan liikunta ehkäisee kutistumista.

Kuntoile johdonmukaisesti

Liikunta on ihmelääke monien terveysongelmien välttämiseksi. Ylipainon ja dementian välillä on yhteys, joten liikunta missä tahansa muodossa vähentää painoa. Puolet vaskulaarisista dementiatapauksista tavataan ihmisillä, joilla on kohonnut verenpaine, ja liikunta auttaa pitämään verenpaineen matalana.

Enemmän auringonvaloa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että alhaiset veren D-vitamiinitasot ovat yhteydessä huonompiin kognitiivisiin kykyihin ja korkeampaan riskiin sairastua Alzheimerin tautiin. D-vitamiinia voit saada ruuasta, mutta myös auringonvalo on loistava vitamiininlähde.

Paljon kasviksia, vähemmän punaista lihaa ja maitotuotteita

Tuoreita kasviksia ja vihanneksia täynnä oleva ruokavalio on hyväksi sydämelle ja aivoille. Minimoi punaisen lihan ja maitotuotteiden, kuten kerman, voin ja juuston saanti ja napostele kuivatuilla hedelmillä ja suolaamattomilla pähkinöillä. Kuidut ovat myös hyväksi.

Juo vettä ja vältä nestehukka

Nesteytys on elintärkeää. Ellet juo tarpeeksi, kasvaa riskisi saada virtsatietulehduksia, jotka taas voivat johtaa sairaalahoitoon vanhemmilla ihmisillä. Lisäksi kuivuminen voi heikentää aivotoimintaa.

Hanki ärsykkeitä aivoille

Oppiminen on kuin liikuntaa – mitä enemmän voimia hankit, sitä enemmän palautumisvaraa sinulla on, jos jokin menee vikaan. Se ei tule estämään sairautta, mutta uuden opetteleminen voi pitää oireet poissa pidempään.

Vatsasi ja aivosi ovat yhteydessä toisiinsa

Rushin yliopiston lääketieteen keskuksen tutkijat Yhdysvalloissa havaitsivat, että maksassa rasvoja hajottavia proteiineja löytyy myös aivojen muistista ja oppimisesta vastaavilta alueilta. Niillä ihmisillä, joilla on suurempi keskivartalolihavuus, on myös vähemmän näitä rasvoja pilkkovia proteiineja, joka viittaisi siihen, että vatsarasva voi haitata näiden proteiinien tärkeää työtä aivoissa.

Vältä DDT:tä

Yksi keino vähentää Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä on välttää tuontivihannesten ostamista ja suosia luomutuotteita. DDT eli diklooridifenyylitrikloorietaani on hyönteismyrkky, jonka on kielletty Suomessa, mutta sitä käytetään edelleen esimerkiksi alueilla, joilla esiintyy malariaa. Kemikaali on yhdistetty muun muassa syöpiin sekä Alzheimerin taudin korkeampaan esiintymiseen yli 60-vuotiailla.

Lue myös:

    Uusimmat