Vaatteita saa Prismasta, mutta vaatekaupoissa ei saa käydä: Näin erikoisliikkeet kuvasivat MTV:lle liikkumisrajoitusten absurdiutta: "Epäarvoisuutta"

Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei 7:20
Katso video: Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei.

Hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset laittavat erikoisliikkeet vaikeaan tilanteeseen. 

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset iskisivät tiukasti erikoisliikkeiden kuten esimerkiksi vaatekauppojen tilanteeseen.

Lakiluonnoksen mukaan kansalaiset saisivat liikkua ruokakaupassa, postissa, pankissa, huoltoasemalla ja apteekissa, mutta ei-elintarvikeostokset olisivat kiellettyjen listalla.

Suurissa elintarvikekaupoissa usein kuitenkin myydään niin vaatteita kuin rakennustarvikkeita. Erikoisliikkeissä tilanne herättää ristiriitaisia mielipiteitä.

Kierrätettyjen vaatteiden ja tavaroiden myymiseen erikoistuneessa UFF-myymäläketjussa on seurattu tarkasti uutisointia liikkumisrajoituksista.

– Eivät nämä toimet helpota kaupankäynnin tilannetta,  UFF:n operatiivinen päällikkö Milla Noras toteaa MTV Uutisille.

Hän ei osaa vielä arvioida, millaisiin toimenpiteisiin UFF:lla ryhdytään. Isojen markettien ja erikoisliikkeiden välistä suhdetta hän pitää vaikeana.

– Siinä tietenkin tulee vähän tällaista epäarvoisuutta. Miten paljon tartunnat pääsevät oikeasti leviämään myymäläasioinnissa? 

Ymmärrystä toivotaan

Finlaysonin toimitusjohtaja Mikko Koponen kertoo yhtiön sulkeneen jo ennestään muutamia myymälöitä, mutta rajoitusten astuttua voimaan tilannetta on tarkasteltava uudestaan. 

Toimitusjohtaja toivookin selkeämpää viestintää. Varsinkin vuokranantajilta hän toivoo ymmärrystä.

– Ravintolat on suljettu, mutta erikoisliikkeitä ei ole, joten periaatteessa myymälät saavat olla auki. Kuitenkin asiakkaita kehotetaan olemaan menemästä myymälöihin, Koponen summaa ongelmallista tilannetta.

Helsingin keskustassa sijaitsevassa vaatebrändi Makia Clothingin myymälässä korona-aika on vähentänyt kävijöiden määrää.

– Tietenkin harmittaa, että kauppa tulee laittaa kiinni. Olemme jo pitkän aikaa huolehtineet siitä, että asiakkailla olisi turvallista vierailla myymälässä,  myymäläpäällikkö Sonja Myllymäki kertoo.

– Rajoituksia on toki pakko tehdä, jotta tartuntaluvut saadaan laskuun, Myllymäki lisää.

Valtioneuvosto on antanut liikkumisrajoituksia koskevan esityksen eduskunnalle. Jos liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön, niiden valvonta kuuluisi poliisille.

Laki olisi voimassa 14. toukokuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat