Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei

Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei 7:20
Katso video: Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei.

Hallituksen kaavailemissa liikkumisrajoituksissa on liuta ehtoja, joiden nojalla ihmiset voivat edelleen jatkaa liikkumistaan ulkona välttämättömistä syistä. Yksi välttämätön syy on esimerkiksi ruokakaupassa käynti.

Pääministerin tiedotustilaisuudessa esitettiin Stockmann-esimerkki. Stockmannilla on sekä ruokakauppa että eri kerroksessa vaatteita ja muuta tavaraa. Saako esimerkiksi vaatteita käydä hypistelemässä ruokakauppamatkan aikana, vai saako käydä vain ruokakaupassa?

Pääministeri Sanna Marinin mukaan liikkumisrajoituksilla ei säädellä kauppoja vaan sitä, mitkä ovat välttämättömiä syitä liikkua. Esimerkiksi koriste-esineiden ostaminen ei olisi välttämätön syy, mutta esimerkiksi ruoan ostaminen olisi, vaikka niitä myytäisiin samassa kaupassa.

Marinin mukaan on todennäköistä, että moni liike tulee sulkemaan ovensa, koska sääntely vähentää ihmisten liikkumista.

Ruokareissulla saa ostaa myös muuta

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että vaikka liikkumista rajoitetaan yleisesti, välttämättömien tarvikkeiden ostaminen on mahdollista.

– Missä tarkoituksessa tällainen matka tehdään, se on ratkaiseva. Ei ole välttämätöntä mennä hakemaan näitä koristetarvikkeita. Ymmärretään se, jos on tehnyt matkan hankkiakseen elintarvikkeen ja ruuan, ja samalla ottaa mukaansa koriste-esineen tai jonkun muun ei-välttämättömän (tuotteen), se on täysin mahdollista.

– Jos tehdään matkoja sen vuoksi, että lähdetään hankkimaan jotakin esimerkiksi Stockmannin eri kerroksista, silloin se ei ole tämän sääntelyn mukaan mahdollista, ja matka ei ole sallittu.

THL:n Mika Salminen muistuttaa, että lain tarkoitus on vähentää kontakteja, joten ei ole hyvä etsiä keinoja kiertää sitä. 

– Jos pitää käydä ostamassa elintarvikkeita, se on ok. Sitten miettii kaikki muut liikkumiset sen mukaan, onko se välttämätöntä. Tarkoitus ei ole tehdä ihmisten elämästä vaikeaita, vaan vähentää kontakteja, jotta epidemia ei mene huonompaan suuntaan.

– Tämä vaatii meiltä jaksamista, mutta kesä lähestyy koko ajan, ja sitten on taas helpompaa.

Vuokramökkimatkat myös pannassa

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös esimerkiksi viikoksi vuokratulle mökille matkustamisesta.

Tämänhetkisessä luonnoksessa ihminen saa matkustaa omistamalleen tai pysyväst ihallussa olevalle vapaa-ajan asunnolleen tai muulle kiinteistölle.

Alivaltiosihteeri Lankinen kertoo, että mökin, jonne menee, pitäisi olla hallinnassa eli pysyvässä, pitkäaikaisessa käytössä, ei vain lyhytaikaisesti vuokralla.

Vuokramökille matkustaminen ei olisi siis välttämätön syy liikkua ulkona.

– Tässä vaiheessa ei ole sallittua, että vuokrataan mökkejä lyhytaikaiseen käyttöön rajoitusalueen ulkopuolella, ja matkustetaan niihin, Lankinen toteaa.

Voimassa 14.5. asti

Valtioneuvosto on antanut liikkumisrajoituksia koskevan esityksen eduskunnalle. Jos liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön, niiden valvonta kuuluisi poliisille.

Henkilön olisi annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä ja määränpäästä. Poliisi ei voisi estää asetuksen mukaisesta välttämättömästä syystä liikkuvaa henkilöä.

Poliisi voisi määrätä väkijoukon hajaantumaan ja ottaa rajoitusta rikkovan henkilön kiinni sekä määrätä sakon rajoitusten rikkomisesta.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian ja olemaan voimassa 14.5.2021 asti. Lakia ei sovellettaisi Ahvenanmaan maakunnassa, valtioneuvosto kertoo.

Näistä syistä välttämätön liikkuminen olisi sallittua: 

1) elintarvikkeiden, ruoan, lääkkeiden, polttoaineen tai muiden näihin merkitykseltään rinnastuvien henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkimiseksi

2) pankissa asioimiseksi sekä postin ja muiden lähetysten noutamiseksi ja lähettämiseksi

3) terveydenhuollon tai sosiaalihuollon palvelujen käyttämisen vuoksi taikka henkilökohtaista läsnäoloa edellyttävään viranomaisasiointiin

4) virka- tai työsuhteeseen liittyvien työtehtävien hoitamiseksi taikka elinkeino- tai yritystoiminnan harjoittamiseksi

5) varhaiskasvatuslain mukaiseen varhaiskasvatukseen, perusopetuslain tai Helsingin eurooppalaisesta koulusta annetun lain mukaiseen opetukseen tai toimintaan taikka lukiokoulutukseen, ammatilliseen koulutukseen tai korkea-asteen koulutukseen tai tällaisen koulutuksen pääsy-, valinta- tai soveltuvuuskokeisiin taikka ylioppilastutkinnon tai sitä vastaavaan tutkinnon kokeeseen osallistumisen vuoksi

6) yhteiskunnallisen luottamustoimen harjoittamiseksi samoin kuin yksityisen yhteisön tai säätiön toimielimen kokoukseen osallistumiseksi tai toimielimen jäsenen tehtävien hoitamiseksi taikka yhteisön tai säätiön edustamiseksi tilanteissa, joissa osallistumisen, tehtävien hoitamisen tai edustamisen lykkäämisestä voisi aiheutua vahinkoa yhteisölle tai säätiölle, sen osakkeenomistajalle tai jäsenelle taikka jollekin muulle

7) varusmiespalveluksen tai muun lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi

8) läheisen henkilön hoivan tarpeen, kuolemanvaaran, kuoleman tai hautajaisten vuoksi, lapsen avun ja tuen tarpeen tai tapaamisoikeuden toteuttamiseksi, vammaisen henkilön avun ja tuen tarpeen toteuttamiseksi, tai vakiintuneen parisuhteen taikka muun näihin rinnastuvan merkitykseltään painavan syyn vuoksi

9) yksilöllisen sielunhoidollisen tapaamisen vuoksi uskonnollisen yhteisön edustajan kanssa

10) henkilön omistuksessa tai hallinnassa olevan rakennuksen, kiinteistön tai kulkuneuvon huoltamiseksi tai ylläpitämiseksi taikka asuinpaikan muuton vuoksi

11) henkilön vastuulla olevan eläimen hoitoa varten

12) henkilön omistuksessa tai pysyvässä hallinnassa olevalle vapaa-ajan asunnolle siirtymiseksi

13) pelastuslaissa (379/2011) ja muissa laeissa tarkoitettujen pelastustoimen tehtävien hoitamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat