Mainos

Vaasassa poliisin tietoon eniten raiskauksia - katso kuntasi tilanne

Vaasassa ilmoitetaan poliisille asukasmäärään suhteutettuna enemmän raiskauksia kuin muissa kaupungeissa. Karttaa napauttamalla saat esiin oman kuntasi tiedot.

Yli 50 000 asukkaan kaupunkeja vertailtaessa Vaasassa poliisille ilmoitettiin vuosittain keskimäärin 39 raiskausta tai sukupuoliyhdyntään pakottamista vuodessa sataatuhatta asukasta kohden. Kaikissa yli 50 000 asukkaan kaupungeissa vastaava luku on 19.  Vertailu tehtiin vuosien 2003 ja 2014 alun välisenä aikana. 

Vaasan jälkeen raiskauksista tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta ilmoitettiin tiheimmin poliisille Turussa, jossa tehtiin keskimäärin 28 raiskausilmoitusta vuodessa sataatuhatta asukasta kohden. Helsingissä raiskausilmoituksia oli keskimäärin vuodessa 24, Tampereella 20 ja Joensuussa 19.

Raiskaus

Joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan. (13.5.2011/495)

Yritys on rangaistava.

Lähde: Finlex

Vähiten poliisille ilmoitettiin raiskauksesta tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta Salossa, jossa ilmoituksia tehtiin keskimäärin kahdeksan sataatuhatta asukasta kohden viimeisten kymmenen vuoden aikana.


Vaasan tilannetta selittävät kaksi raiskausvyyhteä

Vaasassa ilmoitettujen raiskausten määrää nostaa vuonna 2010 kirjatut 162 ilmoitusta raiskauksesta. Luku on poikkeuksellisen suuri, sillä ennen vuotta 2010 Vaasassa poliisille ilmoitettiin 4-16 raiskausta vuodessa.

Tutkinnanjohtaja Eero Välimäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että lukua selittävät kahdessa perheessä tapahtuneet lukuisat raiskaukset usean vuoden aikana. Raiskauksista tehtiin ilmoitukset vuonna 2010. 

Pakottaminen sukupuoliyhteyteen

Jos raiskaus, huomioon ottaen väkivallan tai uhkauksen vähäisyys taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty, rikoksentekijä on tuomittava pakottamisesta sukupuoliyhteyteen vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

Pakottamisesta sukupuoliyhteyteen tuomitaan myös se, joka muulla kuin 1 §:n 1 momentissa mainitulla uhkauksella pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen.

Yritys on rangaistava.

Lähde: Finlex

– Tekijänä näissä tapauksissa on ollut mies ja uhrina miehen vaimo. Nainen on ollut alistetussa asemassa, lisäksi mies on uhkaillut esimerkiksi lasten huoltajuuden viemisellä. Jos nainen on täysin alistetussa asemassa, nainen ei pysty hakemaan apua, ja tilanne voi jatkuu vuosia. 

Vaasassa ilmoitettiin viime vuonna 29 raiskauksesta. 

– Niin sanotut puskaraiskaukset ovat harvinaisia. Viimeisin tuomio tuli parisuhteessa tehdystä raiskauksesta. 

Välimäki on ollut Vaasassa väkivaltarikosyksikössä vuodesta 2007. 

– Rankin raiskausjuttu on tapaus, jossa naiselle oli annettu jotakin huumaavaa ainetta ja hänet kannettiin tajuttomana asuntoon. Siellä kaksi miestä raiskasi hänet ja miehet kuvasivat koko tapahtuman. Huumaaminen teki jutusta brutaalin. Tekijät tuomittiin koviin rangaistuksiin törkeästä raiskauksesta.

Helsingin lukuja nostaa perheen sisäinen raiskaussarja

Helsingissä poliisille tietoon tulleiden raiskausrikosten määrää nostaa vuonna 2008 poliisin tietoon tullut yhdessä perheessä kymmenen vuoden ajan tapahtuneet raiskaukset. Hieman yli 40-vuotias mies oli raiskannut kahta alaikäistä tytärtään kymmenen vuoden ajan. Mies tuomittiin 12 vuoden vankeuteenTuomio tuli törkeistä lapsen seksuaalisista riistoista, väkisinmakaamisista, törkeistä raiskauksista ja pahoinpitelyistä.

Miehen tekemät raiskaukset kirjattiin vuoden 2008 tilastoon. Vuonna 2008 Helsingin poliisille tehtiin 326 ilmoitusta raiskauksesta, kun muina vuosina raiskauksista on kirjattu 75-156 ilmoitusta.

Juttusarja rikoksista

Jutun raiskausilmoitustilastot on saatu Poliisiammattikorkeakoulusta. Suhdeluku kertoo ilmoitettujen rikosten määrästä suhteessa asukaslukuun ja ne ovat vuoden 2003 ja 2014 vuoden huhtikuun väliseltä ajalta.

Luvut kertovat vain poliisille ilmoitetuista raiskauksista. Määrä ei kerro siitä, kuinka paljon Suomessa tehdään raiskauksia. Valtaosaa raiskauksista ei ilmoiteta poliisille.

Juttu on osa MTV Uutisten rikosjuttusarjaa, jossa tarkastellaan rikosten jakautumista kunnittain.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.