Leviämisvaiheen kurittama Vaasa hiljeni koronan edessä – näin kaupunkilaiset suhtautuvat: "Ei tästä kannata syyllistää ketään"

6:38
Koronan kurittama Vaasa on hiljentynyt kaupungin kehittyneen tartuntatilanteen seurauksena – tätä mieltä paikalliset ovat mieltä inhottavasta tilanteesta.

Vaasan keskustassa on torstaina iltapäivällä hiljaista. Torilla on vain yksi puolukkakauppias ja toinen kenkäkauppias.

Koko sairaanhoitopiirin alueella on jo lähes 1500 ihmistä karanteenissa ja noin 260 tartuntaa, mikä on väkilukuun suhteutettuna Suomen ennätys.

– Onhan tämä outoa! Saisi jo loppua, huokaisee Ahti Suomela maskinsa takaa.

Hän tietää, että tartunnat saivat ainakin osittain alkunsa opiskelijoiden juhlista, mutta ei ole vihainen.

– Ei tässä kannata syyllistää ketään. Se voi tulla mistä tahansa, tämmöinen tauti, toteaa mies.

Torin poikki astelee harvakseltaan ihmisiä. Yksi heistä on lukiolainen Isak Lindroos. Juuri nyt hän kuuluu siihen vähemmistöön, jolla ei ole ulkonakin maskia.

– Minulla on se taskussa. Pidän sisätiloissa, en ulkoa, huomauttaa pyöräilevä Lindroos.

Elämä ja koulunkäynti muuttui apeaksi, kun korona sulki koulut ja laittoi opiskelijat etäopetukseen.

– Se on tosi tylsää ja vaikeata. Pitää istua ruudun äärellä jopa 10 tuntia päivässä, silti tuntuu että oppiminen on entistä vaikeampaa, harmittelee Lindroos.

Kaupoissa hiljaista

Paitsi tori, myös kauppakeskus Rewell Center on yleensä vilkas iltapäivisin. Nyt ovi käy harvakseen. Ulos astuu kuubalaiset sukujuuret omaava Marta Zamur, joka murehtii tilannetta.

– Kaupoissa oli tosi hiljaista, enimmäkseen vain myyjiä. Joissakin liikkeissä kuten silmälasimyymälöissä oli porukkaa, kertoo Zamur.

Häntä harmittaa oma perhetilanne. Koronan vuoksi hän ei ole päässyt matkustamaan Kuubaan tänä vuonna lainkaan.

– Se tuntuu tosi kurjalta. Ja nyt näkyy, että tänä vuonna eli loppuvuodestakaan en pääse lähtemään.  Ehkä ensi vuonna sitten, toivoo Zamur.

Lisää rajoituksia?

Sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen seuraa puhelimestaan tuoreita tietoja koko ajan. Tartuntoja on kello kahden aikaan torstaina iltapäivällä 262 ja karanteeniin on asetettu 1461 ihmistä.

– Tänään me kokoonnumme Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän kanssa miettimään, onko syytä lisätä suosituksia tai rajoituksia. Jo aiemmin päätimme kieltää yli 50 hengen kokoontumiset ja myös sosiaali- ja terveyslautakunta on asettanut rajoituksia, kertoo Kinnunen.

Hän toivoo, että Vaasan epidemia olisi laantumaan päin. Pientä osviittaa siihen suuntaan on: tuore tieto kertoo, että tänään on tullut vain 50 uutta tartuntaa.

– Kun vertaa viikonlopun yli 200 tartunnan lukuihin, viime päivien määrät ovat olleet maltillisempia, noin 70-40 tartuntaa päivässä.

Kaupungissa on suositeltu joukkuelajien jättämistä tauolle ja näin onkin tapahtunut. Myös uimahallin ryhmäliikunnat on peruttu, kaupunginteatteri ja -orkesteri suljettu, kirjastoon ja muihin julkisiin tiloihin pääsee vain 20 henkilöä kerrallaan.

– Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja teemme tarvittaessa lisätoimia, sanoo Kinnunen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja