Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Vaaliraati arvioi sunnuntai-illan suurimmat yllätykset – yksi puheenjohtaja epäonnistui selkeästi: "Se on todella huono suoritus"

3:00
Vaaliraati: Vapaavuori ja Vartiainen ovat veistetty eri puusta – tämä kaikki muuttuu uuden pormestarin myötä

Jännittävä kuntavaali-ilta piti sisällään niin yllätyksiä kuin odotettujakin tuloksia. Vaaliraati arvioi voittajia, häviäjiä ja yllättäjiä maanantaina Uutisaamun suorassa lähetyksessä.

Kannatusmittaukset eivät taaskaan pitäneet kaikilta osin paikkansa ja moni puolue sai ottaa vastaan odotettua erilaisen tuloksen kuntavaalien vaali-iltana.

Muun muassa perussuomalaisille povattiin etukäteen korkeampaa tulosta kuin mihin kannatuslukemat lopulta vaali-iltana nousivat. Parannus edellisiin kuntavaaleihin oli kuitenkin huomattava.

– Keskustan ja perussuomalaisten kannatusmittaukset kertoivat ihan toista kuin lopullinen vaalitulos, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson kommentoi Uutisaamussa.

Petterssonin mukaan mielenkiintoisia tuloksia löytyi illan aikana myös pienemmistä kunnista.

– Onhan se ihan kummallinen tilanne, jos me tuijotetaan pelkästään sitä miten valtakunnan tasolla meni. Meillä on edelleen sellainen tilanne, että vaikka keskusta hävisi 400 paikkaa, puolueella on silti tuhat paikkaa enemmän kuin vaalivoittaja kokoomuksella.

Perussuomalaiset lyyhistyi, keskusta tsemppasi

Politiikan toimittaja Unto Hämäläisen mukaan lopputulos erosi paljolti siitä, mitä toukokuussa ennustettiin. Hämäläisen mukaan perussuomalaisten kirjoittamaton vaalitavoite oli lyödä keskusta puolueen kotikentällä eli maakunnissa.

– Perussuomalaisilla oli kaikki mahdollisuudet tehdä se. Gallupit kertoivat juuri sen tilanteen mikä silloin oli, mutta jotain tapahtui viimeisten kuuden viikon aikana. Keskusta jossain määrin onnistui ja sai homman toimimaan ja perussuomalaiset selvästi tässä viimeisinä viikoina jotenkin lyyhistyi siihen nähden, mitä mahdollisuuksia oli.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen muistuttikin raadissa, että gallup-uskovaisia tulokset usein yllättävät.

– Vaaleja pitää verrata vaaleihin, eikä gallupeihin. Jos on gallup-uskovainen, niin varmasti tämä aiheutti yllätyksen tunteita.

Yksi puheenjohtaja epäonnistui

Vaaliraadin mukaan puolueiden puheenjohtajista vihreiden johtaja Maria Ohisalo epäonnistui omalla henkilökohtaisella äänimäärällään. Ohisalo oli ehdolla Helsingissä ja keräsi 3 174 ääntä, mikä on yli 1 200 ääntä vähemmän edellisiin kuntavaaleihin verrattuna.

– Hän jäi omalla listallaan neljänneksi. Se on todella huono suoritus puolueen puheenjohtajalle nimenomaan Helsingissä, jossa eduskuntavaaleissa on täsmälleen sama vaalipiiri kuin kuntavaaleissa, Hämäläinen kommentoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kahmi itselleen lähes 19 000 ääntä samassa kaupungissa. Ääniharavaan kohdistuivat Hämäläisen mukaan kuitenkin vielä korkeammat odotukset.

– Varmaan perussuomalaisissa odotettiin Helsingissä vielä kovempaa tulosta. Jotain tapahtui Halla-aholle tässä viimeisten kuuden viikon aikana. Hän ei saanut konetta oikein toimimaan sillä tavalla kuin olisi pitänyt.

Pääministeri Sanna Marin oli taas omalla äänisaaliillaan selkeä äänikuningatar Tampereella. Marin sai yli 10 500 ääntä.

Ahtiaisen mukaan ilta oli osittain pääministerille kuitenkin pettymys.

– Valtakunnallisesti ei kyllä onnistuttu. Tämä on demareille huono tulos ja aika katastrofi, että esimerkiksi Vantaa menetettiin kokoomukselle.

Mikä muuttuu, kun pormestaritaiston voittanut kokoomuksen Juhana Vartiainen astuu virkaan? Kuuntele vaaliraadin arvio muutoksista videolta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja