Vaalimaalla läpivalaistiin vahingossa ihminen

Vaalimaan tullissa läpivalaistiin vahingossa ihminen raskaan liikenteen läpivalaisun yhteydessä. Vahinko sattui keskiviikkona, kun tulli tutki maahan tulossa ollutta venäläisrekkaa. Rekan kuljettajan vaimo oli jäänyt ohjaamoon läpivalaisun ajaksi.

Nainen sai 50 mikrosievertin annoksen röntgensäteilyä, mikä on noin puolet säteilyannoksesta, jonka ihminen saa keuhkojen röntgenkuvauksessa.

Rekka‐auton kuljettaja ja hänen puolisonsa olivat käyneet passintarkastuksessa raja‐asemalla tavanomaiseen tapaan. Rekka‐auton kuljettaja oli myös antanut Tullille allekirjoittamansa venäjänkielisen lomakkeen, jossa hän vakuutti, ettei ajoneuvossa ole ihmisiä eikä eläviä eläimiä. Tullin saamien tietojen mukaan kuljettaja oli ensimmäistä kertaa ajoneuvon läpivalaisussa Suomessa.

Tulli on laatinut tapahtuneesta selvityksen ja raportoinut siitä läpivalaisutoimintaa valvovalle viranomaiselle Säteilyturvakeskukselle (STUK). STUK:n mukaan tilanne ei vaadi asiakkaan kannalta toimenpiteitä, koska saatu säteilymäärä on ollut vähäinen. Tulli on ollut yhteydessä asiakkaaseen puhelimitse, ja hänelle on toimitettu venäjänkielinen lomake mahdollista vahingonkorvauksen hakua varten.

Tullihallitus arvioi nyt kaikkien läpivalaisuyksikköjensä toimintatavat ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin asiakkaiden ja työturvallisuuden varmistamiseksi. Suomen tullilaitos on tarkastanut saapuvaa ja lähtevää liikennettä Vaalimaan läpivalaisulaitoksella vuoden 2000 alusta lukien.

Tänä aikana on tarkastettu n. 100 000 rekkaa, konttia ja muuta ajoneuvoa. Tulli ei käytä läpivalaisua matkustajien eikä elävien eläinten tarkastuksissa.

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja