Uutta tietoa Kuitusen ja Jauhon doping-käryistä

Hiihtäjä Virpi Kuitusen ja Milla Jauhon asianajaja Markku Fredman jakoi tänään julkisuuteen välimiesoikeuden päätöksen keskeisimmät osat omien päämiestensä kohdalta. Välimiehenä Lahden dopingskandaalissa toimineen turkulaisprofessori Ari-Matti Nuutilan tekemän päätöksen yksityiskohdat eivät ole lopputulemaa lukuunottamatta olleet aiemmin luettavissa.

Fredmanin julkisuuteen saattamassa päätöksessä on mielenkiintoisinta antia Nuutilan tekemä näytön arviointi, jonka perusteella hän päätti Kuituselle ja Jauholle riittävän kolmen kuukauden kilpailukiellot. Tosiseikkojen mukaan Kuitunen ja Jauho saivat Haes-Steril-nimistä plasmanlaajentaja-ainetta MM-hiihtojen avauspäivänä 15. helmikuuta.

Kumpikin hiihtäjä kiisti tienneensä, että kyseessä oli Haes-tuote, vaan he ilmoittivat luulleensa saaneensa Ringer-STERIL-nimistä ainetta. Nesteytyksen suorittivat naishiihtäjille lääkäri Jari Turpeinen ja päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö siten että Kyrön roolina oli toimia tiputustelineenä. Päätöksen mukaan nesteytyksen yhteydessä kiellettyä Haes-nestettä ei voinut erottaa sallitusta suola-sokeriliuoksista.

Lisäksi vielä Nuutila toteaa, että, "jos Kuitunen ja Jauho olisivat halunneet käyttää kiellettyä ainetta tai menetelmää, on todennäköistä, että he eivät olisi pyytäneet Kyröä järjestämään tiputusta, vaan naisten valmentajan Jarmo Riskin".

Isometsä käryää

Sunnuntaina 18. helmikuuta Jauho oli seurannut muiden naishiihtäjien kanssa televisiosta Jari Isometsän dopingkärystä järjestettyä televisiolähetystä kiinnittämättä asiaan sen suurempaa huomiota, vaan oli jo aloittanut keskittymisensä omaan seuraavan päivän kilpailuunsa.

Maanantaina Jauhon henkilökohtainen valmentaja ja avopuoliso Sami Saari oli kehottanut Jauhoa kysymään Turpeiselta ja Kyröltä, mitä ainetta hän oli saanut tiputuksessa. Jauho oli luvannut kysyä, mutta piti samalla Saarta ylivarovaisena. Jauho oli kuitenkin mennyt valmentajan huoneeseen kysymään Kyröltä asiasta. Kyrö oli seurannut televisiosta Antidopingtoimikunnan valvontaryhmän puheenjohtajan, dosentti Timo Seppälän haastattelua ja vastannut Jauhon kysymykseen, että "samaa, mutta aivan eri asia".

Jauho kysyi Kyröltä, mitä vastaus tarkoittaa ja milloin aine lähtee pois hänen elimistöstään. Samalla hetkellä Seppälä oli todennut televisiossa aineen näkyvän elimistössä kaksi tai korkeintaan kolme päivää. Kyrö oli kommentoinut Jauholle Seppälän lausunnon jälkeen, että "siinä kuulit vastauksen".

Kuitunen hysteerisenä


Jauho oli mennyt kertomaan Kuituselle asiasta huoneistoonsa. Kuitunen oli lähtenyt asiasta kuultuaan yöpuvussa valmentajien huoneistoon selvittämään asiaa Turpeisen, Riskin ja Kyrön kanssa.

Kuitunen oli kysynyt, "voiko se olla totta, että minussa on kiellettyä ainetta"?. Lääkäri Turpeinen oli todennut, että kyllä se on totta. Kuultuaan Turpeisen vastauksen, Kuitunen itki, huusi ja ilmoitti, että "ei toisten elämällä saa tällä tavalla leikkiä".

Kuitunen oli niin hysteerisessä tilassa, että Turpeinen tarjosi hänelle rauhoittavia lääkkeitä, joita Kuitunen ei kuitenkaan ottanut.

Eivät tienneet

Professori Ari-Matti Nuutila päätti välimiesratkaisussaan, etteivät naishiihtäjät tienneet saaneensa nesteytyksessä urheilussa kiellettyä ainetta ja että Kuituselle ja Jauholle on langetettava kolmen kuukauden kilpailukielto.

"Tähänastiselle naisten menettelylle ei ole esitetty muuta järkevää selitystä kuin se, että kumpikaan ei tiennyt saamastaan aineesta. Tältä osin välimiesoikeus katsoo, että Jauho tai Kuitunen eivät toimineet tahallaan FIS:n kilpailukieltosäännösten tarkoittamalla tavalla 15.-19.2. 2001", todetaan välimiespäätöksen näytön arvioinnissa.

Myöhemmin Wadan järjestämässä koko Suomen hiihtojoukkuetta koskevassa testissä Kuitusen ja Jauhon testitulokset olivat positiivisia ja Suomen hiihtoliitto langetti Jari Isometsän, Mika Myllylän, Harri Kirvesniemen ja Janne Immosen lisäksi myös Kuituselle ja Jauholle kahden vuoden kilpailukiellon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat