Iranilainen uutistoimisto: Maahan ei hyökätty ulkomailta

Yhdysvaltalaismediat: Israel tehnyt iskun Iraniin 4:07
Sotatieteiden tohtori, kansanedustaja Jarno Limnéll arvioi Iraniin tehtyä iskua

Iranilainen uutistoimisto kiistää, että maahan olisi tehty ulkovaltojen hyökkäys. Iranilaismedia kertoi aiemmin räjähdyksistä maan keskiosissa sijaitsevassa Isfahanin provinssissa Shekarin tukikohdan lähistöllä.

Tasnim-uutistoimiston mukaan sen paremmin Isfahaniin kuin muuallekaan Iraniin ei ole hyökätty ulkomailta. Tasnim sanoo perustavansa tietonsa asiasta perillä oleviin lähteisiin.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin iranilaislähteistä hankkiman tiedon mukaan Isfahaniin ja Tabrizin alueelle Isfahanin pohjoispuolelle tehtiin lennokkihyökkäys mahdollisesti Iranin rajojen sisäpuolelta, koska ilmatorjuntatutkissa ei ollut havaittu ulkomailta lähestyviä kohteita.

Iranilaismedia on jo aikaisemmin kertonut, etteivät iskut olisi aiheuttaneet suurta tuhoa.

Useat amerikkalaismediat, muun muassa CBS News ja ABC News kertoivat aamulla viranomaislähteisiinsä vedoten, että Israel teki iskut, ja niistä kerrottiin etukäteen Yhdysvalloille.

Sen paremmin Valkoinen talo kuin Israelkaan eivät ole toistaiseksi virallisesti kommentoineet asiaa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi aamulla viestipalvelu X:ssä, ettei Iranin ydinlaitoksiin ole tullut vahinkoja. Samalla IAEA tähdensi, ettei ydinlaitosten tulisi koskaan olla kohteena sotilaallisissa toimissa.

Lentoliikenne keskeytettiin aamulla laajasti Iranissa. Iranilaisen Mehr-uutistoimiston mukaan lennot Teheranista, Isfahanista ja Shirazista sekä maan länsiosien kentiltä peruttiin. Lennot aloitettiin kuitenkin ainakin Teheranista pian uudelleen..

Israel varoitti tekevänsä vastaiskun

Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystö on kehottanut työntekijöitään perheineen rajoittamaan liikkumistaan maassa. Lähetystöväkeä kehotettiin toistaiseksi pysymään Tel Avivin, Jerusalemin ja Beershevan alueilla.

Suurlähetystön verkkosivuilla muistutettiin, että tulevaisuudessa voi luvassa olla vielä lisää rajoituksia.

Australia puolestaan kehotti kansalaisiaan poistumaan Israelista ja palestiinalaisalueilta, jos niin voi turvallisesti tehdä. Australian ulkoministeriön mukaan terrori-iskujen ja sotilaallisten kostotoimien uhka on suuri.

Israel oli jo aiemmin varoittanut tekevänsä vastaiskun Iranin viikonloppuna tekemän hyökkäyksen vuoksi. Iran laukaisi viikonloppuna kohti Israelia satoja ohjuksia ja drooneja, joista valtaosa saatiin Israelin asevoimien mukaan torjuttua.

 

Lue myös:

    Uusimmat