Mainos

Uusnatsien 16-vuotias tukija jahtasi ulkomaalaistaustaisia kirveen kanssa

16-vuotias opiskelija huitoi kirveellä kohti satunnaisia ohikulkijoita viime syksynä Raision keskustassa. Uhrit olivat maahanmuuttajataustaisia, tekijä Suomen vastarintaliikkeen tukijäsen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi miehen joulukuussa syylliseksi ja määräsi hänen mielentilansa tutkittavaksi. Hän valitti mielentilatutkimukseen määräämisestä, mutta hovioikeus vahvisti eilen antamallaan ratkaisulla käräjäoikeuden päätöksen.

Tapaus sattui 19. lokakuuta Raisiossa. Miehen oman kertoman mukaan hänellä ”oli huono päivä” ja hän oli pizzeriassa ollessaan kuullut radiosta, että ihmisiä oli ahdisteltu. Hän päätti tehdä asialle jotain. Hän meni kauppaan ja osti sieltä kirveen.

Liikennevaloissa mies oli ottanut kirveen selässään olleesta repusta ja alkanut uhkailla sillä maahanmuuttajataustaista miestä, huutaen tälle ”mitä mieleen on tullut”. Uhkailun kohteena olleen mukaan mies oli myös huitonut häntä kohti muutamia kertoja ja lopulta juossut jonkin matkaa tämän perässä kirves kohotettuna.

Teon osalta miestä syytetään nuorena henkilönä tehdystä törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä tai toissijaisesti nuorena henkilönä tehdystä laittomasta uhkauksesta. Asianomistaja vaatii tuomiota nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä.

Uhkaili muitakin ja vastusti poliisia

Tämän jälkeen miehen kohteeksi oli osunut alaikäinen maahanmuuttajataustainen mies, jota hän uhkaili jälleen kirveen kanssa. Hän uhkasi myös toista maahanmuuttajataustaista henkilöä ja rikkoi lisäksi yhden näyteikkunan.

Kun poliisi saapui paikalle, oli mies poliisin kertoman mukaan uhitellut agressiivisesti, huitonut kirveellä ilmaan ja usuttanut poliiseja tappelemaan kanssaan. Tämän jälkeen hän oli heittänyt kirveen poliiseja kohti niin, että toinen poliiseista oli joutunut väistämään sitä. Mies kertoi kuulusteluissa, että tarkoituksena oli luopua kirveestä, jonka takia mies heitti sen alakautta poliiseja kohti. 

Poliisi joutui käyttämään pippurisumutetta ja etälamautinta miehen vastarinnan murtamiseksi. Hänen hallustaan löydettiin kirveen lisäksi perhosveitsi.

Vastusti mielentilatutkimusta

Mies on ollut tapauksen johdosta vangittuna, mutta hänet vapautettiin ennen syyllliseksi toteamista. Hän vastusti mielentilaan passittamista. Mies oli epäiltyjen tekojen tapahtuessa 16-vuotias. Oikeus ottaa kantaa rikosnimikkeisiin mielentilatutkimuksen jälkeen.

Syytteen mukaan mies on Suomen vastarintaliikkeen tukijäsen. Uhkailujen kohteet ovat ulkomaalaistaustaisia, joten syyttäjä vaatii tuomion koventamista sen rasistisen motiivin vuoksi.

Mies myöntää syyllistyneensä asiassa kolmeen laittomaan uhkaukseen, vahingontekoon ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Sen sijaan syytettä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ei hänen näkemyksensä mukaan tule nostaa. Lisäksi hänen näkemyksensä mukaan yhdessä uhkauksista on asianomistajana väärä henkilö, sillä hän uhkaili näkemyksensä mukaan eri henkilöä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.