Uusi ratkaisu vaatejäteongelmaan – Suomalainen startup-yritys valmistaa uutta vaatekuitua tekstiilijätteestä

2:00
Suomalainen startup-yritys kehitti ratkaisun vaatejäteongelmaan.

Suomalainen startup-yritys Infinited Fiber on avannut Valkeakoskella mallitehtaan, joka valmistaa uudenlaista, ekologista tekstiilikuitua poistotekstiilistä. Maailman suurimmat vaatevalmistajat ovat innoissaan kierrätyskuidusta. Sen käyttö mahdollistaa sen, että muotiala voi siirtyä kohti suljettua kiertoa, kun tekstiilijätteestä voidaan valmistaa uusia vaatteita.

Valkeakoskella tekstiilijätteestä valmistetaan selluloosakarbamaattia, josta voidaan valmistaa tekstiilikuitua ja lopulta uutta kangasta.

– Tässä tehtaassa voidaan noin 500 tonnin vuosikapasiteetilla valmistaa tekstiilikuidun raaka-ainetta nimeltä selluloosakarbamaatti, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Suuret vaatejätit kiinnostuivat

Maailman suurimmat vaatevalmistajat ovat erittäin kiinnostuneita tästä laitoksesta. Esimerkiksi farkkuvalmistaja Levis ja vaatejätti H&M kuuluvat asiakkaisiin.

– Pääsyy on se, että tuote todella muistuttaa puuvillaa, tuntuu ja näyttää puuvillalta. Toinen syy on heidän pelkonsa raaka-aineen riittävyydestä, huomauttaa Harlin.

Tekstiilijätettä 20 kiloa henkeä kohden vuodessa

Kiinnostusta lisäävät myös kiristyvät kierrätystavoitteet. Tekstiilijätteen kierrätys on järjestettävä EU-alueella vuodesta 2025 lähtien. Suomessa tekstiilijätteen erilliskeräys alkaa jo kolmen vuoden päästä. Vaatejätettä riittää raaka-aineeksi. Keskimäärin vaatejätettä syntyy noin 20 kiloa henkeä kohden vuodessa.

– Suomesta löytyy ehkä semmoinen 10 000–20 000 tonnia sopivaa tavaraa ja Euroopasta ehkä 2–3 miljoonaa tonnia, laskee Harlin.

Paperikin kelpaisi raaka-aineeksi

Vaatejätteen lisäksi prosessissa voidaan käyttää muitakin raaka-aineita.

– Pääasiassa tässä käytetään vanhaa puuvillaa, myös sekapuuvillajätettä. Periaatteessa mikä tahansa selluloosa kelpaa tuonne laitokseen, jopa vanha paperi, sanoo Harlin.

Käytännössä kierrätys alkaa siitä, että talteen kerätty poistotekstiili revitään ja valkaistaan. Sen jälkeen Valkeakosken kaltainen laitos tekee siitä selluloosakarbamaattia.

– Selluloosakarbamaatin hienous on se, että tätä pystyy varastoimaan pitkiä aikoja ja kuljettamaan kuivarahtina. Tätä voi käyttää useammassa eri tehtaassa. Käytännössä se mahdollistaa hajautetun tuotantomallin, selittää Harlin.

Selluloosakarbamaatista valmistetaan uutta kuitua, joka kehrätään langaksi, kudotaan puuvillaa muistuttavaksi kankaaksi ja ommellaan tuotteiksi.

Kierrätysvaatteita kauppoihin jo tänä vuonna

Yrityksen liike-idea on lisenssin myyminen.

– Me myydään lisenssiä eli kerrotaan, miten asian voi tehdä ja kerrotaan, mistä saa koneet ja laitteet ja avustetaan tuotannon pystyyn laittamisessa, listaa Harlin.

Ensimmäiset kierrätysvaatemallistot ovat kaupoissa vielä tänä vuonna ja suuremmat vaate-erät ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja