Oireet kuin poliossa: Harvinainen oireyhtymä ilmesi yhtäkkiä kuudella lapsella – selkäytimeen vaikuttava tauti voi aiheuttaa halvaantumisen: "Se tuntui maailmanlopulta"

Mystisellä tavalla leviävä tauti yleistyy Yhdysvalloissa. Harvinainen, selkäytimeen vaikuttava oireyhtymä on diagnosoitu kuudella lapsella viime kuussa.

Seitsemänvuotiaan pojan flunssaoireet pahenivat vauhdilla, kunnes hänen niskansa ja vasen kätensä jäykistyivät. Kahden viikon sairaalahoidon jälkeen poika sai diagnoosin. Hän sairasti vakavaa oireyhtymää, joka vaikuttaa tavallisesti vain yhteen miljoonasta lapsesta.

Video: Kuusi lasta on sairastunut oireyhtymään, joka tavallisesti vaikuttaa vain yhteen lapseen miljoonasta.

– Se tuntui maailmanlopulta, pojan isä James Hill kuvailee.

Yhteensä kuusi lasta on sairastunut akuutin velttouden -oireyhtymään Minnesotan osavaltiossa viime kuun aikana. Kaikki lapset ovat alle 10-vuotiaita. 

– Tavallisesti tapauksia on nollasta yhteen vuodessa, kertoo Kris Ehresmann Minnesotan terveyslaitokselta.

Mahdollinen yhteys hengitystieinfektioita aiheuttavaan virukseen

Oireyhtymä vaikuttaa selkäytimeen, ja sen oireet ovat hyvin samankaltaisia polion kanssa. Sairastuminen voi johtaa halvaantumiseen ja jopa kuolemaan. Oireyhtymä aiheuttaa muun muassa lihasten jäntevyyden heikkenemistä ja hengityselinten vajaatoimintaa. 

Ei ole tietoa siitä, onko tauti tarttuva. Ei myöskään tiedetä, altistavatko geenit tai ympäristö sairaudelle. Oireyhtymään ei ole hoitoa, mutta jotkut sairastuneista kuitenkin paranevat.

– Ei ole selvää, mikä sen aiheuttaa. Tiedämme kuitenkin, että virukset liittyvät siihen, Ehresmann toteaa.

Yhdysvaltojen tautien ehkäisy- ja valvontakeskusten mukaan oireyhtymän ja enterovirus D68:n välillä on havaittu mahdollinen yhteys. Tämä vakavia hengitystieinfektioita aiheuttava virus liittyy läheisesti poliovirukseen.

Oireyhtymä havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 2014. Tapauksesta uutisoi CNN.

Lue myös:

    Uusimmat