Mainos

Uusi aluevalvontalaki tiukentaa liikkumista rannikoilla

Suomalaiset joutuvat vuoden alusta samanlaiseen valvontaan rannikon suoja-alueilla kuin ulkomaalaisetkin. Uusi aluevalvotalaki rajoittaa mm. laitesukellusta ja kalastusta. Lain piiriin kuuluu myös esim. pilkkiminen tai muu jäällä liikkuminen suoja-alueen lähellä ilman eri lupaa.

Suomenlahden ja Turunmaan rannikolla on tällä hetkellä 22 sellaista vesialuetta, jotka ovat armeijan kohteiden suojana. Vuoden alusta lukien suoja-alueiden määrä vähenee ja kokonaispinta-ala pienenee. Uuden aluevalvontalain piiriin kuuluu 19 suoja-aluetta. Alueiden tarkat rajat nimetään erityisessä asetuksessa ja ne merkitään myös suomalaisiin merikarttoihin. Valvonnasta huolehtivat puolustusvoimien sekä sisäministeriön alaiset joukot, kuten merivartiosto.

Sukeltamiseen tulee rajoituksia

Komentajakapteeni Jori Harju Kotkan rannikkoalueelta kertoo, että lain tuoma suurin muutos on se, että laki koskettaa kaikkia - ei pelkästään ulkomaalaisia kuten aikaisempi asetus on ollut. Harjun mukaan uutta on myös se, että jotkut vapaa-ajan toiminnat muuttuvat luvanvaraisiksi. -Muutos koskee mm. laitesukellusta ja myös ankkurointia rajoitetaan jonkin verran, samoin kalastamista tietyntyppisillä välineillä sekä liikkumista 100 metriä lähempänä sotilasaluetta, kertoo Harju. Jos sääntöjä rikotaan, seurauksena on Harjun mukaan ilmeisesti sakkorangaistus. Hänen mukaansa liikkumista suoja-alueilla rajoitetaan, koska niillä on puolustusvoimille tärkeitä valvontaan käytettäviä järjestelmiä ja tiedonsiirtoverkkoon liittyviä kaapeleita.

Luvan suoja-alueella liikkumiseen myöntää aluevastuussa oleva joukko-osasto eli merivoimissa Saaristomeren meripuolustusalue omalla alueellaan, Suomenlahden meripuolustusalue omalla alueellaan ja Kotkan rannikkoalue itäisellä Suomenlahdella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.