Mainos

Uudet jäänäytteet todistavat kasvihuoneilmiön

Etelänapamantereelta poratut jäänäytteet todistavat, että maapallon ilmasto on lämmennyt nopeasti viime vuosikymmeninä. Silmiinpistävintä on talviaikaisten lämpötilojen kohoaminen.

Australialainen porausryhmä puskee Etelänapamantereella tietään kauas ilmastomme menneisyyteen. Peräti 1200:n metrin syvyyteen ulottuva jääkairaus avaa ainutlaatuisen "maapallon sääpäiväkirjan". Sen sivuja - tai paremminkin siivuja - on jo päästy tarkastelemaan Tasmaniassa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa. Australialaistutkijoiden havainnot tukevat käsitystä kasvihuoneilmiön voimistumisesta.

Illmastotutkija Tas van Ommen Antarktiksen tutkimuskeskuksesta sanoo, että viimeksi kuluneiden 100 vuoden ajalta on nähtävissä eniten tai nopeinta lämpenemistä 700 vuoteen.

Jäänäytteet paljastavat ilmakehän hiilidioksipitoisuuden dramaattisen kasvun tällä ja viime vuosisadalla.

Etelänapajää näyttää todistavan vastaansanomattomasti myös maapallon ilmaston lämpenemisen puolesta. Etenkin talviaikaisten lämpötilojen nousu on silmiinpistävää. Vielä ei kuitenkaan voida sanoa, missä määrin lämpeneminen on ihmisen aikaansaamaa ja missä määrin luontoäidin tekosia.
(PEKKA KARPPINEN, MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.