Uudenvuoden myrsky voi estää illan ilotulitukset: "Jos tuuli yltyy yli 14 metriin sekunnissa, paukut jäävät maahan"

Palomestari Timo Ustinov uudevuoden ilotulituksesta: Jos tuuli nousee riittävän korkealle, paukut jää maahan 2:45
Palomestari Timo Ustinov uudevuoden ilotulituksesta: Jos tuuli voimistuu riittävän kovaksi, paukut jää maahan

Täksi illaksi ennustettu talvimyrsky voi estää ilotulitusrakettien ampumisen. Etenkin isot ilotulitusnäytökset jäävät näkemättä, jos tuuli voimistuu liian kovaksi.

Ilotulitusalan ammattilaiset tähdentävät, että turvallisuus on etusijalla illan esityksissä. Myrskyn etenemistä seurataan reaaliajassa ja tarvittaessa reagoidaan sään mukaan.

Ammattimaisesti järjestettyjen ilotulitusten kansainvälinen tuuliraja on 14 metriä sekunnissa. Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Timo Ustinov kertoo, että isojen ilotulitteiden turvaraja on 20 metriä sekunnissa.

Ilotulitustaiteen edistämisyhdistys ry:n mukaan tulittaminen ei ole silloin enää turvallista. Näissä tapauksissa ilotulitusnäytöstä ei ammuta tai se lopetetaan tarvittaessa kesken.

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että etenkin rannikolla mutta myös sisämaassa tuulee illan puuskissa niin kovaa, että tuulen nopeus voi nousta helposti 15 metriin sekunnissa.

Raketit voidaan kieltää kaikilta paukuttelijoilta

Timo Ustinov toteaa, että isoissa ilotulituksissa, kuten Helsigissä Senaatintorin ilotulitusnäytöksessä noudetaan tuulirajoja tarkkaan.

– Seuraamme tilannetta ja sitä, minkälaista vaaraa ilotulitus voi aiheuttaa lähitienoilla. Helsingissä Senaatintorin lähellä on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, joita pitää varoa, mutta etusijalla on ihmisten turvallisuus.

Ustinov tähdentää, että rakettien ampuminen voidaan tuulirajaan vedoten kieltää myös yksityisiltä ihmisilltä.

–Jos tuulilukemat nousevat riittävän korkeiksi ja katsotaan, että omien rakettien ampuminen on vaarallista, se voidaan tarvittaessa kieltää.

Kiellon valvonta voi tosin olla vaikeaa.

– Se on poliisin valvonnassa. Ja myös ympäristön tulee katsoa, että ei tule ylilyöntejä rakettien suhteen.

Timo Ustinov antaa ylläolevalla videolla neuvoja uudenvuoden rakettien ampujille, jotta kaikki sujuu turvallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat