Uudenkaupungin autotehtaan maalaamoon ei pääse kuka tahansa – tältä siellä näyttää

3:14

Autotehtaan maalaamoon pääsee tutustumaan vain harvoin, mistä syystä korin maalausta pidetään yhtenä koko autonvalmistusprosessin salaisimmista vaiheista.

Uudessakaupungissa sijaitsevan Valmet Automotiven maalaamon johtaja Antero Karhu kertoo MTV:lle, että koska maalaamoissa on erittäin tiukat puhtausvaatimukset ilmanlaadulle, päästetään sinne vierailijoita hyvin harvoin.

– Maalaamossa myös maalataan uusia malleja jo paljon ennen kokoonpanon tekemiä esisarjoja, jonka vuoksi pääsyä maalaamoon on usein rajoitettava, jotta uuden mallin muotoilu ei paljastu liian aikaisin, Karhu toteaa.

Maalausprosessi koostuu viidestä vaiheesta, jotka ovat esikäsittely, tiivistys, välimaali, pintamaali ja kotelovahaus.

– Esikäsittelyn, välimaalin ja pintamaalin jälkeen tehdään kyseisen maalikerroksen uunitus, tarkastus ja täsmennystyö ennen seuraavaa prosessivaihetta, Karhu selventää.

Yhden auton maalaamisen kestoa on vaikea sanoa tarkasti, koska se riippuu Karhun mukaan prosessin täyttöasteesta, eli käytännössä siitä, kuinka kauan korin on oltava varastossa eri vaiheiden välissä.

– Normaalisti matka esikäsittelystä valmiiden korien korivarastoon kestää jonkin verran alle vuorokauden.

Karhu ei asiakassopimuksiin vedoten paljasta, minkä verran autoja Valmet Automotiven maalaamossa käsitellään vuorokauden aikana. Tehtaan vuosivolyymejä tarkastelemalla voi asiasta kuitenkin tehdä omia johtopäätelmiä.

Ennen tuotannon aloitusta kaikille kyseiseen mallistoon kuuluville väreille suoritetaan prosessihyväksyntä sekä maalille itselleen että korin pinnalle syntyneelle lopputulokselle.

Karhun mukaan värillä ei ole juurikaan merkitystä itse maalaamiseen, vaan käytännössä kaikki prosessihyväksytyt värit etenevät nykyaikaisessa robottivetoisessa maalaamossa samalla tavalla. Helmiäisvärien ja harvinaisempien metallivärien suurempaan työmäärään on kuitenkin syytä varautua, kun väri on vielä prosessihyväksyntävaiheessa.

Valmet Automotive valmistaa tällä hetkellä Uudessakaupungissa Mercedes-Benzin A-sarjaa sekä GLC-katumaasturia.

***

1:31

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja