Mainos

Uuden-Seelannin ex-pääministeri kuollut

Ottaessaan vastaan pääministerin tehtävät vuonna 1984 Lange oli maansa historian toiseksi nuorin pääministeri.

Uuden-Seelannin entinen pääministeri David Lange on kuollut. Lange kuoli myöhään eilen sairaalassa munuaisongelmien murtamana. Hän oli 63-vuotias.

David Lange toimi Uuden-Seelannin pääministerinä viisi vuotta vuodesta 1984 lähtien. Hän oli maan historian toiseksi nuorin pääministeri astuessaan työväenpuolueen edustajana virkaansa 41-vuotiaana. Ennen poliittista uraansa Lange toimi metodistisaarnaajana.

Langen suorasukaisuuden saivat tuta muun muassa Ranska ja Yhdysvallat. Ranskan kanssa Lange joutui kahnauksiin nimitettyään maan agentteja terroristeiksi, kun nämä olivat tulittaneet ympäristöjärjestö Greenpeacen Rainbow Warrior -alusta. Tapaus sattui Aucklandin satamassa vuonna 1985 Rainbow Warriorin valmistellessa purjehdusta Ranskan ydinkoealueelle Tyynellemerelle.

Yhdysvaltojen hermoja Lange koetteli julistamalla Uuden-Seelannin ydinvoimavapaaksi alueeksi ja kieltämällä esimerkiksi kaikkien ydinmateriaalia kuljettavien laivojen tulon maan satamiin.

Langen ansiosta maa myös irtautui Australian, Yhdysvaltojen ja Uuden-Seelannin yhteisestä turvallisuusyhteistyösopimuksesta, ANZUS:sta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.