Utön saarelle valmistuu ainutlaatuinen tutkimusasema

Paraisten Utöhön on valmistumassa uudenlainen meren ja ilmakehän tutkimusasema. Yli 50 mittalaitetta tuottavat tietoa merestä ja ilmakehästä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Mittaustulokset auttavat esimerkiksi tarkentamaan ilmastonmuutosmalleja.

Uusi mittausasema palvelee suurta tutkijajoukkoa.

- Pystymme jatkuvatoimisesti ja reaaliaikaisesti mittaamaan vedenalaisia prosesseja, joihin on tähän asti vaadittu, että lähdetään veneellä tai laivalla hakemaan yksittäisiä näytteitä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Timo Tamminen.

Yli 50 erilaista mittalaitetta

Kun mittausasema valmistuu, saarella on reilusti yli 50 erilaista mittalaitetta.

- Me yhdistämme meren, merenpinnan ja ilmakehän. Meillä on merentutkimusasemia, on ilmakehän tutkimusasemia ja aallokon mittauspaikkoja, mutta tällaisia, jotka yhdistävät ne kaikki kolme, niin niitä on hyvin harvassa, selittää Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Lauri Laakso.

Aseman laitteet mittaavat muunmuassa aaltojen korkeutta, meren happipitoisuutta, ravinteita ja ilmakehän kaasuja.

- Yksittäisiä mittalaitteita, joita täällä käytetään, on muuallakin, mutta tämmöistä monen laitteen koostetta, niin sellaista ei ole muualla, toteaa Lauri Laakso.

Uutta tietoa ilmastomalleihin

Uuden mittausaseman odotetaan antavan tietoa meren kasvihuonekaasupitoisuuksien vaihteluista. Tiedon avulla pystytään tarkentamaan ilmastonmuutosmalleja.

- Ennen kaikkea iso kysymys on ollut se, toimivatko valtameret hiilen nieluina vai hiilen lähteinä. Välillä meriekosysteemit ovat hiilinieluja ja välillä lähteitä. Vielä ei tiedetä, onko etumerkki pidemmällä aikavälillä plus vai miinus. Tämä on hyvin iso kysymys maailmanlaajuisten ilmastonmuutosennusteiden kannalta, kuvailee Timo Tamminen.

Lisää tietoa leväkukinnoista

Ilmastonmuutoksen lisäksi Utössä tutkitaan leväkukintoja, merituulivoimaa ja laivaliikenteen päästöjä.

- Ilmastonmuutoksen lisäksi saamme tietoa muunmuassa siitä, miten meri reagoi rehevöitymiseen. Lisätietoa on luvassa siitä, miten leväkukinnot syntyvät tai jäävät syntymättä eri vuosina. Saamme entistä tarkemman kuvan leväkukintoja säätelevistä tekijöistä ja eri levälajeista, luettelee Tamminen.

Tutkijaryntäystä uudelle mittausasemalle ei ole luvassa, koska se sijaitsee armeijan alueella eikä sinne pääse ilman kulkulupaa. Mittaustietoa tarjotaan kuitenkin netin välityksellä kaikkien tutkijoiden käyttöön.

 

Lue myös:

    Uusimmat