USU-gallup: Liki kolme neljästä aikoo äänestää presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella erittäin varmasti

Vaalitutkijaa luvut eivät yllätä, sillä tutkimuksissa äänestysprosentit nousevat tyypillisesti korkeammiksi kuin todellisuudessa.

Melkein kolme neljästä suomalaisesta arvioi äänestävänsä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella erittäin varmasti, selviää Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 73 prosenttia aikoo äänestää ensimmäisellä kierroksella erittäin varmasti, kun taas 14 prosenttia on melko varmoja äänestämisestään. Vain kuusi prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kantaansa tai ei aio äänestää.

Neljä prosenttia Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista ei ole äänestysaikeistaan varmoja eikä epävarmoja. Kolme prosenttia on sen sijaan melko tai erittäin epävarmoja.

Pitkän linjan vaalitutkija ja Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuspäällikkö Sami Borg ei Uutissuomalaisen mukaan ylläty hyvää äänestysintoa ennakoivista luvuista. Tutkimuksissa äänestysprosentit nousevat tyypillisesti korkeammiksi kuin todellisuudessa.

–  Äänestämiseen liittyy sosiaalinen suotavuus. Moni varmasti sanoo, että varmaankin aikoo äänestää, vaikka ei sitten aikoisikaan, arvioi puolestaan tutkijatohtori Hannu Lahtinen Helsingin yliopistosta Uutissuomalaisen mukaan.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään tammikuun lopulla ja mahdollinen toinen kierros kaksi viikkoa myöhemmin.

Uutissuomalaisen tilaamaan gallupiin vastasi 5.–13. joulukuuta tuhat suomalaista. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyn toteutti Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluva Tietoykkönen.

Lue myös:

    Uusimmat