Uskomattomat terveyshyödyt: Aamulla kannattaa herätä aikaisin

Ihmiset lukeutuvat usein melko helposti joko aamu- tai iltavirkkuihin. Tutkimusten mukaan aikaisista aamuherätyksistä nauttivat saavat osakseen useita yllättäviä terveyshyötyjä.

Heräätkö aamuisin aina kukonlaulun aikaan? Nukkuisitko joka päivä iltapäivään, jos se vain olisi mahdollista? Ota selvää, miksi olisi hyvä herätä aamulla aikaisin!

Menestys

Vanhan sanonnan mukaan aikainen lintu madon nappaa ja tämä saattaa pitää myös nykymaailmassa paikkansa, sillä tutkimuksen mukaan aamuvirkut menestyvät elämässä erityisen hyvin. Vuonna 2008 Texasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan opiskelijat, jotka kertoivat olevansa aamuvirkkuja, menestyivät paremmin kuin opiskelijat, jotka eivät pitäneet itseään aamuvirkkuina.

Onnellisuus

Ihmisen ikääntyessä vuorokausirytmi usein aikaistuu. Vanhemmat aikuiset ovat myös tutkimuksen mukaan nuoria aikuisia onnellisempia. On epäilty, että onnellisuuden lisääntyminen iän myötä olisi kytköksissä siihen, että vanhemmat aikuiset heräävät usein nuorempia aikuisia aikaisemmin.

Hyvä fyysinen kunto

Aamuihmiset ovat tavallisesti iltaihmisiä paremmassa fyysisessä kunnossa. Syy tähän on hyvin yksinkertainen: kun aamulla herää ennen muuta perhettä tai valtaosaa ihmisistä, on aamulla paljon tehokasta aikaa käytettävänä esimerkiksi liikkumiseen. Tästä syystä useat menestyneet uraohjukset ympäri maailmaa pyhittävät aamun ensimmäiset tunnit urheilulle.

Tehokkuus

Sanotaan, että aikaiset aamuherätykset ovat hyvä lähtökohta tehokkuudelle. Tätä perustellaan sillä, että aikaisin aamulla on hyvä hoitaa asioita ilman, että juuri kukaan on häiritsemässä. Heidelbergin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aamuihmiset kokevat myös itse olevansa keskimäärin tehokkaampia kuin iltaihmiset.

Tasapainoisuus

Tutkimuksissa on todettu, että aamuvirkut ovat iltavirkkuja useammin optimistisia, tyytyväisiä ja tunnollisia. Erityisen älykkäät ja luovat iltaihmiset ovat sitä vastoin todennäköisemmin masennukseen taipuvaisia, pessimistisiä ja neuroottisia. Aamuvirkut saattavat siten olla keskimäärin tasapainoisempia kuin iltavirkut.

Ei paineita!

Toiset ovat yksinkertaisesti tehokkaampia ilta-aikaan, eikä omaa luontaista rytmiä vastaan kannata taistella jatkuvasti, jos arki sujuu. Tutkimustuloksista voi kuitenkin saada pontta siihen, että joskus voi olla piristävää nousta aikaisin ja kokeilla elämää aamuvirkkuna.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat