Mainos

USA:n edustajainhuone hyväksyi päästöleikkaukset

Lakiehdotus kumoaa samalla miljardien arvoiset verohelpotukset, jotka presidentti George Bush oli myöntänyt öljyteollisuudelle.

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt kiistellyn lakiehdotuksen, joka tähtää maan kasvihuonepäästöjen leikkaamiseen jopa 500 miljoonalla tonnilla.

Äänin 241-172 hyväksytyn esityksen mukaan laitosten täytyisi tuottaa 15 prosenttia sähköstään tuuli- ja aurinkovoimalla vuoteen 2020 mennessä. Nykyisin uusiutuvan energian osuus on noin kuusi prosenttia.

Laki pyrkii asteittain vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä erityisesti energialaitoksissa, jotka tuottavat noin kolmanneksen Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöistä. Lain kannattajien mukaan uudistuvan energian käytön lisäämisestä seuraisi jopa yli 100 miljardin dollarin (yli 70 miljardia euroa) säästöt amerikkalaisille kuluttajille.

Esitys myös kumoaa presidentti George W. Bushin myöntämät 16 miljardin verohelpotukset öljyteollisuudelle. Rahat tulisi esityksen mukaan ohjata uusiutuvien energiamuotojen tutkimukseen.

Ongelmallista on, että uusi ehdotus pitää sovittaa yhteen senaatin aikaisemman, maltillisempia toimia vaatineen esityksen kanssa.

Isot öljy- ja kaasuyhtiöt vastustavat edustajainhuoneen esitystä ja presidentti Bush on uhannut kaataa sen veto-oikeudellaan.

USA:n edustajainhuone ei anna lisärahaa Irakiin

Yhdysvalloissa edustajainhuone ei anna lisärahoitusta maan Irakin-operaatiolle uudessa budjettiesityksessään.

Edustajainhuone hyväksyi äänin 395-16 esityksen, joka nostaisi Yhdysvaltain puolustusbudjetin lähes 460 miljardiin dollariin (noin 336 miljardiin euroon).

Summa on kuitenkin pienempi kuin mitä presidentti Bush oli toivonut, eikä se sisällä lisärahoitusta Yhdysvaltain toimille Irakissa. Bush on vaatinut Irakiin budjetin ulkopuolista 147 miljardin dollarin (noin 107 miljardin euron) rahoituspakettia, josta kongressin on määrä äänestää erikseen syksyllä.

Esitys leikkaa myös Bushin Eurooppaan kaavaileman ohjuskilven määrärahoja. Edustajainhuoneen mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain välejä kiristänyt Puolaan suunniteltu tutka-asema jää näin rakentamatta.

Edustajainhuone kasvattaisi Yhdysvaltain maa- ja merivoimien vahvuutta 12 000 sotilaalla lähes 670 000 sotilaaseen. Esityksessä demokraattivoittoinen edustajainhuone lupaa myös 3,5 prosentin palkankorotusta armeijalle sekä parempaa terveydenhoitoa Irakista ja Afganistanista palaaville sotilaille.

Senaatti käsittelee esitystä myöhemmin syksyllä.

Bushin vakoilulaki laajenee

Yhdysvaltain demokraattijohtoinen kongressi on hyväksynyt lakiesityksen, joka laajentaa presidentti George W. Bushin kiisteltyä salakuunteluohjelmaa.

Kongressin edustajainhuone hyväksyi lain äänin 60-28.

Esityksen mukaan ulkomaisia terroristiepäiltyjä voidaan edelleen tarkkailla ja salakuunnella ilman oikeuden päätöstä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.