Urakoitsija mokasi Vantaalla, moottoripyöräilijät kaatuilivat liukkaalla asfaltilla – "Odotamme korvausvaadetta"

0:34

Useiden moottoripyöräilijöiden kerrotaan kaatuneen viikonlopun aikana Vantaalla. Syyksi paljastui kaupungin toimeksiantoa toteuttaneen urakoitsijan tekemä virhe, minkä seurauksena asfaltti oli paikoitellen äärimmäisen liukasta.

Keravalainen Tomi Piiparinen kertoo olleensa lauantaina aloittelemassa moottoripyöräkauttaan yhdessä tarakalla istuneen vaimonsa ja edellä ajaneen kaverinsa kanssa.

Itä-Hakkilassa Vantaalla, Pohjolantien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä tapahtui kuitenkin jotain yllättävää. Piiparisen edellä ajanut kaveri menetti pyöränsä hallinnan täysin ilman varoitusta ja kaatui vasemmalle kyljelleen. Vaimonsa kanssa taaempana ajanut Piiparinen ehti kaikeksi onneksi hidastamaan ja vaihtamaan linjaa ajoissa.

– Jos olisin ollut yksin ajamassa, niin siihen olisin minäkin kaatunut, Piiparinen toteaa MTV:lle.

Piiparinen kertoo, että heillä oli 40:n alueella vauhtia jopa alle sallitun. Liikennettä oli jonkin verran, mutta kiirettä ei Piiparisen mukaan nimeksikään.

Kengilläkin pystyi liukumaan useita metrejä

Tienpinta oli Piiparisen mukaan niin liukas, että muutaman askeleen vauhdilla siinä pystyi liukumaan metritolkulla.

– Märkä asfaltti ei ole noin liukas. Öljyinen asfaltti on, hän tokaisee.

Syyksi paljastuikin katupölyn sitomiseen tarkoitetun liuoksen liukastama asfaltti.

Kolmikko teki vaarallisen liukkaasta tiestä ilmoituksen. Paikalle saapunut pelastuslaitoksen yksikkö oli juuri tulossa toiselta vastaavalta tehtävältä, jossa moottoripyöräilijä oli kaatunut ajettuaan kemikaalin liukastamalla tiellä.

Piiparinen epäilee, että katupölyn sitomiseen tarkoitettua kemikaalia on käytetty väärin, sillä hän ei ole törmännyt vastaavaan 25-vuotisen moottoripyöräilyuransa aikana.

– Sitä on lutrattu ilmeisesti vääriin paikkoihin tai sitten luvattoman paljon, hän epäilee.

"Korvausvaadetta voimme odottaa"

Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo MTV:lle olevansa tietoinen toisesta lauantaina sattuneesta tapauksesta, jossa moottoripyöräilijä oli liukastunut ja kaatunut Fazerintien liikenneympyrässä Hakunilassa.

– Tieto on, että ainakin moottoripyörälle on vaurioita tullut, mutta toivottavasti ei mitään vakavampaa. Korvausvaadetta voimme odottaa, Vättö toteaa.

Vättö kertoo keskustelleensa asiasta Hakunilassa ainetta levittäneen urakoitsijan kanssa. Urakoitsija myönsi, että liuoksen laimennuksessa oli sattunut virhe ja sitä oli lisäksi suihkutettu liian laajalle alueelle.

– Normaalisti ainetta suihkutetaan reunakiven viereen, mutta tässä tapauksessa urakoitsija oli suihkuttanut sitä kauemmas reunasta, Vättö kertoo.

Syynä liian vahva liuos

Itse aineessa ei Vätön mukaan ole mitään erikoista, vaan sitä käyttävät kaikki pääkaupunkiseudun kunnat. Hän kertoo, että kalsiumkloridiliuosta myydään 32 prosentin vahvuisena, mutta ennen käyttöä sitä laimennetaan 5–10 prosenttiin.

– Tässä ei ole veden ja liuoksen suhde ollut hallinnassa. Liian vahva lious saattaa tehdä asfaltin liukkaaksi ja niin oli nyt käynyt.

Vättö on työskennellyt Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkönä kuusi vuotta, eikä muista vastaavaa sattuneen hänen aikaan.

– On näitä koko pääkaupunkiseudun alueella sattunut vuosien varrella joitakin. Ei tämä mitenkään ainutkertaista ole, mutta ei missään nimessä vuosittaistakaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja