Unkarilaiset pyörittivät laajaa paritusrinkiä Suomessa vuosien ajan – rikoshyöty 800 000 euroa

Pääepäilty on noin 30-vuotias unkarilainen nainen, joka on ollut vangittuna Suomessa. Myös kaikki paritetut seksityöläiset ovat kotoisin Unkarista. Poliisin mukaan rikoshyöty on arviolta 800 000 euroa.

Poliisi epäilee unkarilaisten pyörittäneen laajamittaista ja pitkään jatkunutta paritustoimintaa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Parituksesta epäiltyjen lisäksi myös kaikki paritetut seksityöläiset ovat kotoisin Unkarista.

– Olemme pystyneet tunnistamaan yli 60 prostituoitua, jotka ovat tehneet seksityötä Suomessa, Ruotsissa tai molemmissa maissa. Esitutkinnassa jäi myös identifioimatta useita kymmeniä naisia, jotka tekivät seksityötä parittajan alaisuudessa, poliisin tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen sanoi maanantaina julkaistussa tiedotteessa.

Poliisi epäilee rikollisen toiminnan jatkuneen vuodet 2016–2023. Esitutkinta keskittyi tapahtumiin Suomessa ja Ruotsissa, mutta sen aikana havaittiin viitteitä samojen ihmisten harjoittamasta paritustoiminnasta myös Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Pääepäilty on noin 30-vuotias unkarilainen nainen, joka on ollut vangittuna Suomessa. Poliisi on laskenut paritustoiminnasta saadun rikoshyödyn suuruudeksi noin 800 000 euroa.

Paritusta lyhytaikaisissa vuokra-asunnoissa

Suomessa prostituoitujen työjaksot kestivät tavallisesti kahdesta kolmeen viikkoa. He vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä muutaman päivän välein, mutta saattoivat työskennellä suurissa kaupungeissa pidempäänkin.

– Epäillyt harjoittivat paritusta kaikissa suurissa kaupungeissa ympäri Suomea. Yleensä seksipalveluiden myyntiä ja paritustoimintaa pyöritettiin lyhytaikaisissa vuokra-asunnoissa, tiedotteessa kerrotaan.

Parittaminen tehtiin pääosin ulkomailta ja lähtökohtaisesti vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtui kasvotusten Suomessa. Esitutkinnassa selvitettiin yli 500 lentomatkaa, joiden epäillään liittyvän paritukseen.

– Modernissa paritusmallissa parittaja ohjaa seksikaupan kohteena olevia prostituoituja ja hallinnoi näiden asiakasliikennettä sekä järjestelee prostituoitujen matka- ja majoitusjärjestelyjä usein ulkomailta käsin.

Asiaa tutki Helsingin poliisilaitoksen valtakunnallinen ihmiskaupparikosryhmä. Tutkinnassa tehtiin yhteistyötä myös muiden poliisiyksiköiden, Rajavartiolaitoksen, Europolin sekä Unkarin viranomaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat