Ullanlinnan murhan suurimpiin kysymyksiin saadaan pian vastaus – "Epäilemme, että on ryhdytty tekemään taloudellisia järjestelyjä"

Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen 0:45
Vaimonsa murhasta epäilty psykiatri ajoi koko perheensä mereen elokuussa 2021. Tilanne tallentui valvontakameravideolle.

Ullanlinnan henkirikoksen esitutkinta on loppusuoralla. Poliisi odottaa saavansa vielä vastauksen siihen, oliko epäillyn murhan motiivi taloudellinen. Tutkimukset ovat valmistumassa.

Vaimonsa murhasta epäillyn psykiatrin esitutkinta on valmistumassa noin kuukauden sisällä. Poliisi toivoo, että valmistumisen jälkeen on viimein selvyys siitä, millaisia syitä henkirikoksen taustalla oli.

Tapahtumat itsessään ovat jo selvillä. Viisikymppinen lääkärimies myöntää aiheuttaneensa 47-vuotiaan vaimonsa kuoleman viime joulukuussa.

Kuolema tuli poliisin tietoon, kun naapurit kiinnittivät huomiota psykiatrimiehen outoon käytökseen taloyhtiön edustalla.

Paljastui, että mies oli siirtämässä vaimonsa ruumista autoonsa pariskunnan yhteisestä asunnosta Helsingin Ullanlinnan arvoalueella.

Rahan takia?

Vaikka tapahtumat ovat sinänsä selvillä, psykiatrin ja poliisin välillä on vielä kiistaa. Erityisesti siitä, miksi nainen kuoli.

Miehen itsensä mukaan kyse oli vahingosta. Hän kiistää aiheuttaneensa naisen kuolemaa tahallaan.

Poliisi puolestaan pitää tapausta suunniteltuna henkirikoksena, murhana.

– Hänen mukaansa kyse on ollut tietynlaisesta vahingosta. Ettei hänellä ollut tarkoitusta tappaa. Mitään motiivia hän ei ole myöntänyt, tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen sanoo.

Tutkinnan suurin kysymysmerkki tällä hetkellä onkin se, mikä epäillyn murhan motiivi voisi olla, ja että onko motiivi taloudellinen.

Poliisi kertoi maaliskuun alussa, että se pitää taloudellista motiivia yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona. Epäilylle on hyvä syy, joskin se voi vielä osoittautua vääräksikin.

– Epäilemme, että mies oli ryhtynyt tekemään tietynlaisia taloudellisia järjestelyjä (ennen henkirikosta). Epäilemme, että ne voisivat liittyä motiiviin, tutkinnanjohtaja Lehtonen selostaa.

Lehtonen ei avaa, millaisista toimista on kyse. Hän korostaa, että toistaiseksi asiaan liittyy vielä epävarmuutta.

– Voi toki olla, että ne osoittautuvat vielä ihan aidoiksi taloudellisiksi järjestelyiksi. Tähän odotamme vielä vastauksia tutkimuksista, hän jatkaa.

Ristiriitaisia puheita

Oli motiivi mikä hyvänsä, poliisi ei niele miehen tarinaa vaimon tapaturmaisesta kuolemasta.

Tutkinnanjohtajan mukaan miehen kertomukset ovat olleet ristiriitaisia. Osa puheista on ollut jopa vastoin sitä, mitä mies on itse aiemmin kertonut, vaikka hän onkin pysytellyt pitkälti alkuperäisessä tarinassaan läpi kuulustelujen.

– Ristiriitoja on selvinnyt myös sen suhteen, mitä meidän omissa tutkinnoissamme on selvinnyt. Kaikki mitä hän sanoo ei meidän käsityksemme mukaan voi pitää paikkaansa, Lehtonen kertoo.

Poliisi pitää miehen versiota tapahtumista erikoisena myös siinä valossa, että ennen vaimonsa kuoleman paljastumista mies itse ilmoitti vaimonsa kadonneeksi.

Hän myös kätki ruumiin siten, etteivät pariskunnan asunnolla katoamisen takia käyneet poliisit huomanneet mitään.

Myöhemmin hän yritti vielä siirtää ruumista huomaamattomasti autoonsa.

– Jos ei niistä motiivia saa, tai pysty niillä taposta murhaa tekemään, kyllä hänen toimensa tapahtumien jälkeen vaikuttavat erikoisilta siihen nähden, että kyse olisi vahingosta, tutkinnanjohtaja Lehtonen kommentoi.

– Voisi kuvitella, että jos sattuu tällainen vahinko, ensimmäinen reaktio olisi soittaa hätänumeroon, hän pohtii.

"Katsotaan miten käy"

Tapahtumien arviointi jää kuitenkin esitutkinnan valmistuttua syyttäjän ja viime kädessä tuomioistuimen arvioitavaksi.

Jos asia katsottaisiin epäillyn kannalta edullisimmalla tavalla, kyse voisi lievimmillään olla kuolemantuottamuksesta – onhan mies itse myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman omalla toiminnallaan.

Poliisin vahva käsitys on silti, että tapahtui henkirikoksista vakavin.

– Katsotaan miten käy, tutkinnanjohtaja Lehtonen sanoo.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut julkisuudessa epäillyn murhan tekotapaa tai muita henkirikokseen liittyviä tarkkoja yksityiskohtia.

Mereenajoa katsotaan uusin silmin

Murhan lisäksi miestä epäillään viidestä murhan yrityksestä. Poliisi uskoo, että psykiatri yritti surmata koko perheensä jo elokuussa 2021, kun miehen ohjaama katumaasturi syöksyi mereen Helsingin Kauppatorin edustalla.

Mies on väittänyt kyse olleen vahingosta. Poliisin mukaan tämäkin vaikuttaa selittelyltä.

– On aika monta yksittäistä seikkaa, jotka meidän näkemyksemme mukaan puoltavat sitä, ettei se mikään vahinko ollut, tutkinnanjohtaja Lehtonen sanoo.

Tapahtumien jälkeen poliisikin piti tilannetta onnettomuutena. Mies sai sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Nyt asiaa on katsottu uusin silmin, eikä vähiten siksi, että miestä epäillään vaimonsa murhasta.

– Hänen käyttäytymisensä ennen niitä tapahtumia on ollut hänelle ei niin ominaista. On tiettyjä seikkoja, joiden takia nyt epäillään, että tämäkin teko olisi ollut tahallinen.

140 000 euroa takavarikkoon

Aiemmin tässä kuussa Helsingin käräjäoikeus määräsi murhasta epäillyn psykiatrin omaisuutta takavarikkoon 140 000 euron edestä.

Poliisi haki vakuustakavarikkoa, jotta jutun asianomistajien eli pariskunnan perheen korvausvaatimukset voivat myöhemmin toteutua.

– Vaatimukseni perustui suoraan asianomistajien korvausvaatimussummaan. Käräjäoikeus teki sitten harkintaa asiassa, joten summa on eri kuin se, mitä hain takavarikkoon, Tommi Lehtonen kommentoi käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen.

Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? 11:03
Kokeneet poliisit pitävät tapausta poikkeuksellisena. Mikä jutusta tekee niin erikoisen? Katso keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat