27-vuotias mies surmattiin päähän ampumalla Kangasalla – kaksi vuotta on kulunut, mutta tekijä on yhä vapaana

3:30
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Suomessa henkirikokset ovat lisääntyneet selvästi – poliisihallitus listaa syyt

Poliisi sai päivälleen kaksi vuotta sitten hätäkeskuksesta ilmoituksen, joka johti henkirikostutkintaan Kangasalla. Virkavalta etsii yhä vastausta siihen, kuka nuoren miehen surmasi.

Rikoksen uhriksi joutunut mies löytyi kuolleena omakotitalosta Tampereen itäpuolelta Kangasalta. Mies oli kuollut päähän kohdistuneen ampumavamman vuoksi. 

Poliisi sai vainajasta ilmoituksen 12. kesäkuuta vuonna 2019.

MTV uutisoi tapauksesta ensimmäisenä tammikuussa 2020 rikoksesta saatujen vihjeiden perusteella. Tässä vaiheessa epäillystä henkirikoksesta oli kulunut jo puoli vuotta, eikä poliisi ollut tiedottanut tapauksesta lainkaan julkisuuteen.

Vaitioloa poliisi perusteli sillä, ettei asiasta tiedottamiseen ollut tutkinnallista tarvetta. 

Tapauksen silloinen tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen vahvisti, että poliisilla on tiedossaan epäiltyjä henkilöitä, mutta ketään ei ollut kiinniotettu.

Tapauksen uusi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Juvonen kertoo nyt, ettei poliisilla ole edelleenkään ollut kiinniottoja tai vangitsemisia miehen kuolemaan liittyen. Tapausta tutkitaan yhä tapon rikosnimikkeellä. 

Käytännössä epäilty tekijä tai tekijät ovat edelleen vapaalla jalalla ja rikosoikeudellisia seuraamuksia vailla. Tutkinnanjohtaja Juvosen mukaan esitutkinta on yhä kriittisessä vaiheessa. Siihen vedoten hän joutuu pitämään monet tapauksen yksityiskohdat omana tietonaan.

MTV Uutiset koosti tähän artikkeliin, mitä tapauksesta tässä vaiheessa tiedetään.

Surmapaikka omakotitalo

Uusina tietoina tutkinnanjohtaja vahvistaa epäillyn henkirikoksen tapahtuneen nimenomaisesti Kangasalla, uhrin olevan iältään nuorehko aikuinen mies ja tekovälineen olevan poliisin hallussa.

MTV Uutisten tietojen mukaan uhri oli 27-vuotta täyttänyt 1992 syntynyt Kangasalan Sahalahdella asuva mies.

Tutkinnanjohtaja ei ota kantaa siihen, surmattiinko mies kotiinsa vai tapahtuiko rikos jonkun toisen henkilön asunnossa. Osoitetietojen perusteella surmapaikka ei ole ollut miehen koti.

– Sen voi sanoa, että poliisi sai tapauksesta ilmoituksen pian tapahtumien jälkeen. Tilanne ei siis ole ollut sellainen, että tapaus olisi tullut poliisin tietoon vasta myöhemmin. Asiasta ilmoitettiin tuoreeltaan hätäkeskukseen, mutta sitä en lähde kommentoimaan, kuka ilmoituksen teki, tutkinnanjohtaja sanoo.

Juvonen vahvistaa myös, että epäilty tekoväline eli ampuma-ase on poliisin hallussa. Tarkempia tietoja aseen haltuun saamiseen johtaneista tapahtumista tai löytöpaikasta hän ei anna.

Ei viitteitä veloista tai huumeista

Poliisin mukaan esitutkinnassa käydään yhä läpi useamman epäillyn joukkoa. Tammikuussa 2020 edellinen tutkinnanjohtaja kertoi, että poliisin mielenkiinto olisi keskittynyt nimenomaisesti yhteen miesepäiltyyn, joka oli edelleen vapaalla jalalla ja poliisilla selvitettävää näyttökysymysten osalta. 

Rikoksesta epäilty voidaan ottaa tutkintavangiksi, jos tietyt todennäköisyysseikat syyllisyysepäilyn tueksi täyttyvät. Pääteltävissä siis on, ettei kenenkään epäillyn syyllisyyden tueksi ole ollut tarpeeksi näyttöä, jotta vangitsemisen edellytykset täyttyisivät.

Lisäksi tilannetta hankaloittaa se, että teosta on ehtinyt kulua jo pidempi aika.

Katso myös: MTV vieraili Kankaanpäässä, jossa tapahtui yksi Suomen rikoshistorian suurimmista murhamysteereistä – kuka surmasi 17-vuotiaan Helenan?

7:48

Juvonen huomauttaa, että poliisitutkinnan ajatellaan usein keskittyvän nimenomaisesti epäillyn syyllisyyttä tukeviin seikkoihin, mutta poliisin kannalta yhtä tärkeää on löytää myös syyttömyyttä tukevat seikat.

Hänen mukaansa Kangasalan henkirikostutkinnassa on osaltaan kestänyt kauan juuri siksi, että poliisi pyrkii tekemään työnsä mahdollisimman tarkasti.

Epäiltyjen ja uhrin välisiin mahdollisiin tuttavuussuhteisiin ei Juvosen mukaan "ole syytä mennä", mutta perhepiiriin kytkeytyvästä henkirikoksesta ei hänen mukaansa ole kyse. 

Juvonen ei kommentoi teon mahdollista motiivia, mutta ainakaan huumausaineisiin tai velkoihin kytkeytyviä seikkoja ei tutkinnassa tähän mennessä ole virkavallalle ilmennyt. 

Kaksi vuotta on kulunut ja tutkinta jatkuu edelleen.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja