Mainos

Ulkoministeriössä vakoilutapaus

Suomen ulkoministeriössä on paljastunut vakava vakoilutapaus. Ulkoministeriöstä vahvistetaan että sen palveluksessa oleva virkamies on vuotanut luottamuksellisia tietoja kahdelle venäläiselle diplomaatille. Venäläisille toimitetun aineiston luonne paljastetaan Suomen ulkosuhteita ja EU:ta koskevaksi. Asia johtanee syyteharkintaan. UM:n virkamiehen virastapidättämismenettely käynnistettiin tänään. Hänet oli jo aiemmin siirretty muihin tehtäviin. MTV3:n uutisten saamien tietojen mukaan epäilty on kauppapoliittisella osastolla työskennellyt ulkoasiainsihteeri Olli Mattila.

Mattila on työskennellyt ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston Keski- ja Itä-Euroopan linjan Venäjän asioiden yksikössä. Hän on aiemmin toiminut myös Suomen suurlähetystössä Moskovassa. Mattila on entisen ulkoministerin ja Valmetin pääjohtajan ministeri Olavi J. Mattilan poika.

Eurooppaministeri Ole Norrback ei usko, että ulkoministeriössä paljastunut vakoilutapaus vaarantaisi Suomen kuvaa EU:n piirissä. Teemme parhaamme, ettei niin kävisi, Norrback sanoi. Hän kommentoi julkisuuteen aamulla tullutta tapausta lyhyesti iltapäivällä. Norrback huomautti, että tämän hetken tietojen mukaan kysymys on yksittäistapauksesta ja sellaisena se pitää ottaa.

Ulkoministeriö antoi asiaa koskevan tiedotteen, joka kuuluu sanatarkasti näin: "Julkisuudessa ollut tieto ulkoasiainministeriön virkamiestä koskevan jutun antamisesta syyteharkintaan pitää paikkansa. Asia on vakava, ja siihen sekaantuneet Venäjän suurlähetystön virkamiehet eivät enää ole maassa."

Ulkoministeri Tarja Halonen on edelleen työmatkalla YK:ssa New Yorkissa. Pääministeri Paavo Lipponen ei halunnut kommentoida asiaa julkisuudessa.

EU:n komissio: Vuoto Suomen sisäinen asia

Euroopan unionin komissio pitää salaisten EU-asiakirjojen vuotamista venäläisille diplomaateille Suomen sisäisenä asiana. EU:n päätiedottaja Martine Reicherts sanoi tänään, että tapaus ei mitenkään liity komissioon.
-Meillä ei ole kommentoitavaa, sanoi Reicherts komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa Brysselissä ja kehotti toimittajajoukkoa ottamaan yhteyttä Suomen viranomaisiin.

EU:n komissiota ravistelevat parhaillaan vakavat skandaalit. EU:n katastrofirahastosta Echosta on kavallettu varoja, ja uusien virkamiesten rekrytointikokeet on järjestettävä uudelleen, koska kysymykset tulivat tietoon etukäteen.

Suojelupoliisin kerrotaan pääseen vauhtiin normaalitutkimuksissaan. Vakoilutapausta koskevat paperit on annettu syyteharkintaan valtakunnansyyttäjänvirastoon eilen. Helsingin Sanomien mukaan paljastuneen tapauksen kiusallisuutta lisää Suomen asema Euroopan unionin tuoreena jäsenmaana, sillä asiaa joudutaan selittämään unionin piirissä. Mielenkiintoa lisää myös lehden mukaan Suomen asema EU:n rajamaana ja puheenjohtajamaana ensi vuonna.

Venäjä hämmästelee ja pahoittelee

Venäjän ulkoministeriö on ilmaissut "hämmästyksensä ja pahoittelunsa" siitä, että yhtä venäläisdiplomaattia oli kehotettu poistumaan Suomesta suomalaisvirkamieheen kohdistuneiden vakoiluepäilysten yhteydessä. Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Venäjä antaa tarkemman vastauksen lähipäivinä. Ulkoministeriön mukaan asiaan sekaantuneet kaksi Venäjän suurlähetystön virkamiestä eivät ole enää Suomessa.

Ulkoministeriössä paljastunut vakoilutapaus on suojelupoliisin päällikön Seppo Nevalan mukaan ensimmäinen kerta, kun ulkoasianhallinnon virkamies jää kiinni vakoilusta. Nevala pitää vakoilutapausta erittäin vakavana. Kysymys on hänen mukaansa siitä, että vieraan valtion tietoon on saatettu sellaisia tietoja, jotka saattavat vahingoittaa Suomen ulkomaansuhteita ja maamme kansainvälistä asemaa.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.