Mainos

Ulkoministeriössä osattiin odottaa Pohjois-Korean noottia

Pohjois-Korea on jättänyt Suomelle nootin koskien erikoista välikohtausta, jossa kaksi pohjoiskorealaista diplomaattia jouduttiin poistamaan junasta. Suomi on luvannut toimittaa asiasta vastausnootin.

Suomen ulkoministeriössä on osattu odottaa noottia Pohjois-Korealta liittyen viime viikolla sattuneeseen selkkaukseen Moskovan Helsingin-junassa.

Junassa matkustaneet kaksi kielitaidotonta pohjoiskorealaista diplomaattia kieltäytyivät esittämästä papereitaan tulliviranomaisille. Diplomaatit vietiin lopulta voimaa käyttäen Kouvolan poliisiasemalle.

Tavanomaisen diplomaattikäytännön mukaisesti Pohjois-Korea haluaa nyt tarkan selvityksen siitä, mitä Moskovasta Helsinkiin matkalla olleessa junassa tarkalleen tapahtui.

- Itseasiassa tämä tapahtuma oli hirveän harvinainen eikä niitä muistaakseni ole Suomessa aiemmin tapahtunut. Nootti oli kuitenkin ihan odotettava. Tietenkin Pohjois-Korea haluaa selvityksen siitä, mitä tapahtui. Jos meidän diplomaatillemme olisi tapahtunut jotain vastaavaa, niin samalla tavalla pyytäisimme selvitystä, kertoo ulkoministeriön apulaisprotokollapäällikkö Tiina Myllyntausta.

Myllyntausta huomauttaa, että nootit eivät ole tavallisuudesta poikkeavia kansainvälisessä diplomatiassa. Hänen mukaansa selkkaus johtui siitä, etteivät pohjoiskorealaiset diplomaatit kantaneet riittäviä diplomaattiasiakirjoja mukanaan.

- Lähtökohtana poliisin ja tullin toiminnalle on se, että nämä pohjoiskorealaiset eivät identifioineet itseään. Heillä ei myöskään ollut Wienin diplomaattisia suhteita koskevaa yleissopimuksen mukaista asiakirjaa, joka osoittaa heidän olevan diplomaattisia kuriireja. Tällainen asiakirja pitäisi olla, Myllyntausta sanoo.

Ulkoministeriö on pyytänyt lausunnot poliisilta, tullilta, rajavartiostolta ja VR:ltä. Lausuntojen pohjalta kirjoitetaan vastausnootti, joka toimitetaan Pohjois-Korean Tukholman suurlähetystöön.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.