Ulkoministeri Haavisto: Lähi-idän tilanne äärimmäisen huolestuttava, Suomi seuraa aktiivisesti – "Tällaiset tilanteet voivat useasti lähteä käsistä"

Suomen Bagdadin-suurlähetystö kommentoi yöllistä iskua – Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan poistumaan Irakista 4:40
Katso Kim Kuivalaisen koko haastattelu videolta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää Lähi-idän tilanteen uusia käänteitä äärimmäisen huolestuttavina. Haaviston mukaan on olemassa vaara, että alueella joudutaan reaktioiden ja vastareaktioiden negatiiviseen kierteeseen. Avoimen sodan mahdollisuuttakaan ei voi sulkea pois.

– Voi sanoa, että mustia pilviä on horisontissa. Tällaiset tilanteethan voivat usein lähteä niin sanotusti käsistä semmoiseen suuntaan, jota kukaan ei pysty kontrolloimaan, Haavisto sanoo.

Tilanteen eskaloitumisen vaikutukset eivät rajoitu Haaviston mukaan välttämättä vain Lähi-itään, kun maailman muut valtiot ja toimijat alkavat valita puoliaan. Lähi-idän kriisien on aiemminkin nähty heijastuvan rajulla tavalla maailmanpolitiikkaan, Haavisto muistuttaa.

Suomi seuraa tilannetta erittäin aktiivisesti muun muassa Suomen Bagdadin-lähetystön turvallisuustilanteen kannalta, Haavisto kertoo. Lisäksi Suomella on kouluttajia OIR-operaatiossa kurdialueella Irakin pohjoisosassa. Hänen mukaansa kansainvälisellä yhteisöllä on suuri huoli siitä, jos Irakin sekava tilanne ei rauhoitu.

Yhdysvalloilla on Haaviston arvion mukaan ollut kaikesta huolimatta ilmeisen tärkeä rooli Irakin jälleenrakentamisessa ja hauraan tilanteen vahvistamisessa. Nyt Yhdysvaltain läsnäolon jatkumiseen sisältyy ulkoministerin mukaan kysymysmerkkejä, koska kaiken sotilaallisen kriisinhallinnan ja rauhanturvaamisen perusta on paikallisen yhteisön tuki.

– Jos tuo tuki kyseenalaistetaan, niin silloin kriisihallintaoperaatiot ja niiden turvallisuus huomattavasti vaikeutuvat, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat