Mainos

Ulkomaiset opiskelijat tyytyväisiä korkeakouluunsa ja Suomeen

89 prosenttia ulkomaisista opiskelijoista on yleisesti ottaen tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä korkeakouluunsa ja opiskeluunsa Suomessa. Erityisesti opiskelijaolot ja Suomi maana saavat kiitosta, kertoo tuore selvitys.

Kansainväliset opiskelijat ovat tyytyväisiä opiskeluolosuhteisiin kuten kirjastoihin, luentosaleihin ja tietokoneluokkiin. Suomi maana saa kiitosta turvallisuuden ja yhteiskunnallisen vakautensa ansiosta.

Suomea opiskelumaana ja suomalaista korkeakouluaan suosittelisi muille 83,9 prosenttia vastanneista. Eurooppalainen keskiarvo oli 80,5, ja kaikkien tutkimusmaiden keskiarvo 79,1 prosenttia.

Työmahdollisuudet saavat kritiikkiä

Opiskelijoita motivoi tutkinnon ohella ennen kaikkea mahdollisuus löytää itselleen koulutustaan vastaavaa työtä joko kansainvälisiltä markkinoilta tai Suomesta. Vastanneiden mukaan tämä on ongelmallista kansainvälisille opiskelijoille Suomessa.

– Tämä opiskelijoiden tarve on ymmärrettävä. Korkeakouluista valmistuu jatkuvasti erityistä kulttuurista pääomaa omaavaa ammattilaisia, joita kansainvälisesti toimivien yritysten olisi hyvä rekrytoida palvelukseensa, kansainvälisen yhteistyöorganisaation CIMOn johtaja Pasi Sahlberg toteaa.

Myös Suomen kalleus asumismaana saa tutkimuksessa kielteistä palautetta: kansainvälisen keskiarvon perusteella tämä on ulkomaisten opiskelijoiden mielestä suurin yksittäinen ongelma.

Suomessa keskimääräisesti vähän kansainvälisiä opiskelijoita

Suomalaisissa korkeakouluissa on kansainvälisiä opiskelijoita vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa opiskeli vuonna 2009 yli 14 000 kansainvälistä opiskelijaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa ja lähes 9 000 vaihto-opiskelijaa. Eniten tutkinto-opiskelijoita tulee Kiinasta ja Venäjältä.

Kaikkiaan 23 suomalaista korkeakoulua osallistui ulkomaisten opiskelijoiden tyytyväisyyttä luotaavaan selvitykseen. Selvityksen teki konsulttiyritys The International Graduate Insight Group.

Kaikkiaan kyselyyn vastasi liki 158 000 kansainvälistä opiskelijaa yli 200 korkeakoulusta Euroopasta ja Yhdysvalloista. Suomalaisissa korkeakouluissa heistä opiskeli 6 441 henkilöä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.