Ulkomaiset matkailijat pelastivat Pohjois-Suomen lomakohteiden talven

Pääsiäisen ajankohta vaikeuttaa huhtikuun myyntiä pohjoisen lomakohteissa 1:50
Pääsiäisen ajankohta vaikeuttaa huhtikuun myyntiä pohjoisen lomakohteissa.

Pääsiäinen seilaa kalenterissa muutamalla viikolla suuntaansa vuosittain. Tänä vuonna pääsiäinen on aikaisessa, ja se vaikeuttaa puolestaan huhtikuun myyntiä Pohjois-Suomen lomakohteissa. Kansainväliset matkailijat ovat paikanneet kotimaan matkailun pudotusta.

Pääsiäinen täyttää Pohjois-Suomen hiihtokeskukset lähes viimeistä yösijaa myöten. Tänä vuonna pääsiäislystit loppuvat jo maaliskuussa ja sen jälkeen pohjoisessa on tilaa.

– Huhtikuu näyttää olevan Lomarenkaan luvuissa tällä hetkellä viime vuoteen verrattuna niin sanotusti pakkasen puolella. Eli miinuksella ollaan, ja kyllähän se kokonaismyyntiin talven osalta väkisinkin vaikuttaa, toteaa Lomarenkaan palvelujohtaja Marko Säkkinen.

Kotimaisten asiakkaiden määrä on vähentynyt tänä talvena pohjoisen kohteissa kiristyneestä taloustilanteesta johtuen.

– Kansainvälisten matkailijoiden määrä on lisääntynyt 30-40 prosenttia. Se on hyvin kompensoinut tämän kotimaan matkailun pienen nyykähdyksen, kertoo Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Antti Kärävä.

Sotkeeko ilmastonmuutos?

Säkkisen mukaan Rukalla ja Pohjois-Suomessa  on yleisesti hyvä tilanne, jos huhtikuun pudotusta ei oteta huomioon.

Kokeneet matkailutoimijat arvioivat, että Pohjois-Suomen vetovoima tulee lisääntymään sekä kesällä että talvella. Lumivarmuus, puhdas ilma, kesän siedettävät lämpötilat, lista on pitkä.

– Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä matkailun näkökulmasta Suomi tulee hyötymään ilmastonmuutoksesta, Kärävä arvioi.

Turvallisuustilanne ei ainakaan vielä näy ulkomaisten matkailijoiden varauksissa.

– Silloin kun Ukrainan sota syttyi, niin silloin yksi hollantilaispariskunta perui varauksensa ja perusteli sen sillä, että Venäjä on niin lähellä, Säkkinen kertoo.

Suomen Nato-jäsenyys näyttää tuovan osaltaan vakautta myös matkailualalle.

Lue myös:

    Uusimmat