Suomalaisten suosikkikohdetta Espanjaa koettelee ennätyskuivuus – näin se vaikuttaa matkailuun

Uima-altaiden täyttökieltoja ja golfkenttien kastelurajoituksia – miten Espanjan kuivuus vaikuttaa lomailuun? 10:21
Uima-altaiden täyttökieltoja ja golfkenttien kastelurajoituksia – miten Espanjan kuivuus vaikuttaa lomailuun?

Suomalaisten suosikkilomakohteita Espanjaa ja Portugalia koettelee ennätyksellinen kuivuus. Asiantuntija kertoo, mitä turistien on syytä tietää tilanteesta ja miten se vaikuttaa matkailuun.

Espanja on yksi Euroopan suosituimpia lomamaita ja suomalaisten ykköskohde. Pelkästään viime kesänä suomalaiset tekivät Espanjaan 200 000 matkaa.

Suomalaisia Espanjassa kiehtoo erityisesti lauha ja aurinkoinen sää. Sää on kuitenkin muuttumassa yhä tukalammaksi.

Esimerkiksi Kataloniassa on parhaillaan voimassa hätätila kuivuuden ja vedenpuutteen takia.

Tilanne on poikkeuksellinen

Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen professori Markus Kröger kertoo, että tilanne on nyt talveksi poikkeuksellinen.

– Espanjassa ja Portugalissa on kuivempaa kuin 1 200 vuoteen, Kröger toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Matkailijoiden arjessa kuivuus näkyy esimerkiksi niin, että uima-altaiden täyttämistä ja viheralueiden kastelua on rajoitettu.

– Ihmiset eivät enää välttämättä halua matkustaa sinne, kun siellä ei ole enää mukavaa. Ja paikalliset valittavat, koska tulee konflikteja vedenkäytöstä.

Turismi alueella ei Krögrin mukaan lopu välttämättä kokonaan, mutta sesonkien ajankohdat saattavat muuttua.

– Ihmiset alkavat miettiä sitäkin, kannattaako sinne mennä ollenkaan, jos vettä ei riitä edes maatalouteen.

Kröger korostaa päästöjen vähentämisen tärkeyttä tilanteen parantamiseksi.

– Toki paikallisesti voidaan varautua siihen, että ei esimerkiksi rakenneta väärällä tavalla, varaudutaan kuumuusaaltoihin eikä tuhlata vettä vääriin käyttötarkoituksiin ja turhuuteen, kuten vaikka golfkentille.

– Lähdetään siis liikkeelle siitä, mikä on välttämätöntä vaikkapa ruoan tuotannon ja elämän ylläpitämisen kannalta, Kröger täsmentää.

Massaturismi kuormittaa Kanariaa

Turistien määrä alkaa olla esimerkiksi Teneriffalla maksimissaan. Ympäristöjärjestöjen mukaan saarta uhka jopa romahdus.

Teneriffan majoituskapasiteetti ei riitä kaikille halukkaille tulijoille. Osa hotelleista tarjoaa telttamajoitusta katoillaan.

– Tutkimusten mukaan turismia pitäisi vähentää. Tällä hetkellä myös valtaosa hotellikapasiteetista on rakennettu saarten eteläosaan. Se on väärällä paikalla ja vääränlaista. Juuri niissä tulee olemaan eniten ongelmia veden suhteen, Kröger kuvaa.

Osa turisteista tulee saarelle lisäksi vain lyhyeksi aikaa, mikä ei ole ympäristön kannalta kestävää.

– Eikä ole millekään alueelle hyvä keskittyä pelkästään turismiin. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia Kanarian saarten taloudesta pyörii turismin ympärillä. (Elinkeinoa) olisi parempi hajauttaa muille alueille.

Turistitikin voisivat auttaa tilannetta omalla toiminnallaan – esimerkiksi välttämällä lentämistä.

Myös paikallisesti säädettävät ympäristöverot turisteille voisivat Krögerin mukaan tuoda valtion kanssaan rahaa, jolla voisi rakentaa esimerkiksi vedenkeräyskapasiteettia.

Viiden jälkeen kysyi kuivuuden vaikutuksista myös Espanjassa asuvalta suomalaiselta ja maassa toimivalta suomalaiselta asunnonvälittäjältä. Katso koko raportti jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat