Ukrainan yleisurheilutähti latasi täyslaidallisen Venäjän suuntaan – myös olympiavoittaja sai osansa: "En halua kilpailla murhaajien kanssa"

Yleisurheilun asiantuntija Mika Järvinen latasi ennakko-odotukset MM-kisojen kolmanteen päivään:"Se on realismia" 1:33
Katso videolta C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvisen analyysi MM-kisojen kolmannesta kisapäivästä, jolloin on luvassa muun muassa naisten moukari- ja seiväsfinaalit.

Ukrainan korkeushyppytähti Jaroslava Mahutshik ei säästellyt sanojaan Eugenen MM-kisoja edeltäneessä lehdistötilaisuudessa, kun aiheena oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. 

Venäjää ei nähdä yleisurheilun MM-kilpailuissa, sillä se on suljettu lähes kaikesta kansainvälisestä urheilusta ulos. Tokion olympialaisissa pronssimitalin voittanut Mahutshik on iloinen, että venäläisiä ei nähdä Eugenessa.

– En halua kilpailla murhaajien kanssa. He ovat oikeita murhaajia. Monet urheilijat kannattavat sotaa ja kirjoittavat minulle, että minä en ymmärrä, mitä tapahtuu, Mahutshik sanoi.

Ukrainalaistähti on joutunut itse pakenemaan maasta. Hän voitti MM-hallikultaa aiemmin tänä vuonna Belgradissa, vain päiviä ennen kun hän joutui jättämään kotimaansa. Venäläisten sulkeminen urheilusta on myös vaikuttanut merkittävällä tavalla korkeushyppyyn, sillä olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Marija Lasitskene ei ole tämän myötä mukana. 

Lasitskene oli aiemmin esittänyt pyynnön Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajalle Thomas Bachille, että pääsisi kilpailemaan MM-kisoihin. Lasitskenen mielestä kilpailemisen estäminen on todella epäreilua vain koska hänellä on venäläinen passi. Lasitskene lähetti myös viestin ukrainalaisurheilijoille.

– Minun läheisimmät kollegani korkeushypyssä ovat ukrainalaisia tyttöjä, enkä vieläkään tiedä, mitä sanoa heille tai kuinka katsoa heitä silmiin. He, heidän ystävänsä ja sukulaisensa kokevat jotain, mitä yhdenkään ihmisen ei tulisi koskaan kokea. Olen varma, että näin ei ollut koskaan tarkoitettu, Lasitskene sanoi.

Mahutshik ei sulattanut venäläisen kommentteja, vaan latasi kovaa kritiikkiä Lasitskenen suuntaan.

– Kun sota alkoi, monet ukrainalaisurheilijat kirjoittivat Instagramiin tapahtumista. Kukaan venäläisistä ei kysynyt, että kuinka voit. Sen sijaan he kirjoittivat, että tämä ei ole heidän ongelmansa. Jotkut heistä ovat jopa tukeneet sotaa, Mahutshik totesi Dagbladetille.

– Marija oli pitkään hiljaa, mutta myöhemmin hän sanoi, että oli liian nolostunut katsomaan meitä. Ollakseni täysin rehellinen, niin mekään emme halua katsoa häntä silmiin. Ukrainalaiset kuolevat Venäjän takia. Se ei johdu vain Putinista, vaan myös sotilaista. Ukrainan naisille tapahtuu paljon kauheita asioita, Mahutshik sanoi.

Mahutshik kisaa tiistaina korkeushypyn MM-finaalissa. Parhaimmillaan urallaan korkeuden 206 ylittänyt ukrainalainen on kisan suurin voittajasuosikki. 

Lue myös:

    Uusimmat