Ukrainan vastahyökkäykseen osallistunut paljastaa saamansa käskyn WSJ:lle: "Tuhotkaa heidät ja ottakaa takaisin, mikä on meidän"

"Venäläiset heittävät kaiken mahdollisen meitä vastaan", sanoi 22-vuotias ukrainalaissotilas vastahyökkäyksestä yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille (WSJ).

Sotilas mainitsi erikseen panssarivaunut, tykit, helikopterit ja kranaatinheittimet.

– Heillä on paljon kalustoa, mutta vähän miehiä, hän sanoi.

Venäjän miehistöongelmista on raportoitu pitkin sotaa ja maa on käynnistynyt lukuisia rekrytointikampanjoita. Maassa on kasattu "vapaaehtoispataljoonia" ja ehkä palkattu vankeja rintamalle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jo ennen sodan alkamista asiantuntijat arvioivat, ettei Venäjällä ole riittävästi sotilaita Ukrainan rajojen läheisyydessä laajan hyökkäyksen menestyksekkääseen toteuttamiseen.

WSJ haastatteli yhteensä kahdeksaa vastahyökkäykseen osallistunutta ukrainalaissotilasta, jotka olivat haavoittuneet taisteluissa. Sotilaat puhuivat sillä ehdolla, ettei heidän henkilöllisyyksiään tai olinpaikkojaan paljastettaisi.

32-vuotiaan Ivanin mukaan vastahyökkäyksen tehtävänanto oli yksinkertainen.

– Menkää, tuhotkaa heidät ja ottakaa takaisin se, mikä on meidän. Jätkät ovat taistelutuulella, he etenevät, hän kertoi WSJ:n mukaan.

22-vuotiaan Pavlon mukaan maan sotilaat "etenevät joillain alueilla ja tulevat lyödyiksi toisaalla". Sekä ukrainalaisviranomaiset että sotilasasiantuntijat ovat korostaneet, että hyökkääminen venäläisten puolustusasemia vastaan ei tule olemaan helppoa, vaan todennäköisesti vaatii runsaasti ihmishenkiä.

Ukraina: Olemme tuhonneet yli 2 000 tankkia

Venäjän armeija on helmikuun suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen menettänyt jo yli 2 000 panssarivaunua, väittää Ukrainan armeija.

Ukraina julkaisee päivittäin väitteensä siitä, kuinka paljon Venäjä on menettänyt sotilaita ja kalustoa viimeisen vuorokauden aikana.

Maanantaina Ukraina puolestaan ilmoitti murtaneensa venäläisten "ensimmäiset puolustuslinjat" samalla kun laajalti raportoitiin pitkään odotetun Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneen.

Vaikka Ukraina on tiedottanut hyökkäyksestä erittäin niukasti, lausui maan armeijan tiedottaja tänään Venäjän kärsineen "merkittäviä tappiota" vastahyökkäyksen alkamisen jälkeen, kertoo CNN.

– Henkilöstötappiot ovat kasvaneet kymmenistä satoihin. Myös kalustoa palaa. Menestyksemme on varsin vakuuttavaa ja luulen, että hyvin pian voimme paljastaa enemmän positiivisia uutisia, Ukrainan armeijan tiedottaja Natalia Humeniuk sanoi.

Ukrainan armeijan listaamat venäläistappiot tukevat tiedottajan lausuntoa Kremlin armeijan kasvaneista menetyksistä. Lukuja ei kuitenkaan ole vahvistettu, eikä Ukrainan ilmoittamia lukuja voi ottaa faktana. 

Läpi sodan Kiovan antamat Venäjän tappioluvut ovat kuitenkin olleet varsin hyvin linjassa kolmansien osapuolien arvioiden kanssa. 

Esimerkiksi siinä missä Ukraina väittää nyt tuhonneensa yhteensä yli 2 000 panssarivaunua, niin kuvallisen todistusaineiston perusteella tappiota laskeva Oryx antaa luvuksi 994. Yhdysvaltojen aiemmin arviot ovat yleensä olleet Ukrainan ja Oryxin julkaisemien numeroiden välillä.

Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa 0:55
Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat