Meduza: Näin paljon Venäjä ja Ukraina ovat menettäneet kalustoa vastahyökkäyksessä

Videomateriaalin perusteella Ukraina ja Venäjä ovat pääosin kärsineet suurinpiirtein saman verran tappioita Ukrainan vastahyökkäyksen aikana, Latviasta käsin toimiva Meduza-media kirjoittaa. 

Meduza on vertaillut Venäjä- ja Ukraina -myönteisten lähteiden tietokannoista löytyviä videoita. Meduza on rajannut materiaalin alkamaan kesäkuun alusta, jolloin Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä Etelä- ja Itä-Ukrainassa. Viimeinen huomioitu päivä on 29. syyskuuta.

Vastahyökkäyksensä neljän kuukauden aikana Ukraina ei ole kyennyt läpimurtoon. Kesän aikana Ukraina alkoikin viestittää, että tavoitteena on kuluttaa Venäjän taisteluvoima loppuun. 

Venäjän puolustusministeriö puolestaan on lausunut, että se pyrkii tuhoamaan riittävästi ukrainalaiskalustoa niin sanotulla aktiivisella puolustuksellaan.

Ukrainalla tankkietu, tykit liki tasan

Videomateriaalin perusteella Venäjä on menettänyt taistelupanssarivaunuja 1,5 kertaa Ukrainaa enemmän kesäkuun alusta alkaen. Kuvien perusteella Venäjä on menettänyt tuona aikana 252 vaunua, kun taas Ukraina 152.

– Venäjän suuremmat tappiot johtuvat todennäköisesti sen Ukrainaa suuremmasta halusta käyttää niitä kärkijoukoissa, Meduza kirjoittaa.

Kesän aikana Venäjä ja Ukraina ovat Meduzan mukaan menettäneet suurin piirtein saman verran vähintään 120 millisiä tykkejä, kranaatinheittimiä ja raketinheitinjärjestelmiä.

Kesän aikana on raportoitu, että Ukraina on kyennyt tasoittamaan tykistöjen välistä taistelua ja jopa saavuttamaan alueellisesti tykistöylivoiman.

Kesän aikana Ukraina on menettänyt videoiden perusteella 192 tykkiä ja raketinheitintä, Venäjä 220.

– Viime viikkoina Ukraina on marginaalisesti enemmän pystynyt tuhoamaan Venäjän tykistöä, Meduza lisää.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Panssariajoneuvoja, kuten rynnäkköpanssarivaunuja, miinanraivauskalustoa ja miehistönkuljetusvaunuja Ukraina sen sijaan on menettänyt "merkittävästi enemmän" kuin Venäjä, Meduza toteaa.

– Syynä on todennäköisesti se, että Ukraina kuljettaa näillä ajoneuvoilla jalkaväkeä eturintamalla miinakenttien läpi ja myös raivaa niillä miinoja, Meduza arvioi.

Videoiden perusteella Ukraina on menettänyt erilaisia panssariajoneuvoja 518, kun taas Venäjä on menettänyt niitä 420.

Kuinka tappiot korvataan?

Rajallisen todistusaineiston perusteella Venäjän ja Ukrainan armeija kuluttavat toisiaan samansuuntaista tahtia, Meduza summaa. On kuitenkin mahdotonta sanoa, kuinka nämä tappiot vaikuttavat kummankaan osapuolen taisteluvalmiuteen, media lisää.

Vaikka luvut antaisivatkin jonkinlaisen kuvan kulutussodan kulusta, eivät ne vastaa toiseen keskeiseen kysymykseen: Kuinka Ukraina ja Venäjä pystyvät korvaamaan tappioitaan?

Sota-asiantuntijat ovat arvioineet, etteivät Ukrainan omat voimavarat riitä nykyisenkaltaiseen sotimiseen ilman lännen jatkuvaa tukea. Erityisesti Yhdysvaltain vuoden 2024 presidentinvaalien on pelätty olevan tiukka paikka Ukrainalle, sillä republikaanipuolueen ehdokkaista monet ovat suhtautuneet presidentti Joe Bidenia kriittisemmin Ukrainan tukemiseen.

Toisaalta myös toistuvasti on uutisoitu, että Venäjällä on ongelmia korvata menettämäänsä kalustoa moderneilla sotakoneilla. Tästä todisteena esimerkiksi vanhojen T-54/55 -taistelupanssarivaunujen saapuminen Ukrainaan.

Video- ja kuvamateriaalin perusteella tehtyjen laskelmien keskeinen ongelma on, että kaikki tuhoutunut, vaurioitunut tai sotasaaliiksi jäänyt kalusto ei suinkaan päädy kameran eteen. 

Lisäksi monista videoista on vaikea päätellä, mihin kalustoon tarkalleen isketään ja mikä sen lopullinen kohtalo on. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että esimerkiksi vaurioitunut panssarivaunu pystytään evakuoimaan taistelukentältä ja myöhemmin korjaamaan.

Meduza itsekin myöntää, että mikä tahansa julkisesti saatavilla olevaan materiaaliin perustuva arvio on väistämättä pintapuolinen ja epätäydellinen.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu 9. kesäkuuta.

"Sodassa tappioita suurennellaan ja vähätellään"

Sodan kalustotappioita on julkisesti kattavimmin laskenut Oryx. Se on kuvien ja videoiden perusteella laskenut läpi Venäjän helmikuussa 2022 alkaneen suurhyökkäyksen sekä Venäjän että Ukrainan kärsimiä tappioita.

Esimerkiksi taistelupanssarivaunuja Venäjä on Oryxin mukaan helmikuun 24. päivästä lukien menettänyt 2 329. Luku sisältää tuhoutuneet, vaurioituneet, hylätyt ja sotasaaliiksi jääneet tankit. 

Ukraina taas on menettänyt 656 tankkia, Oryx listaa.

– Kun Oryxin lukuihin laittaa 30 prosenttia lisää, voidaan olla oikeassa mittakaavassa, sanoi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) MTV Uutisille syyskuussa.

Sota-aikana ilmoitettujen tappiolukujen oikeellisuuden arviointi on armeijoille "perinteinen haaste".

– Sodassa vastustajan tappioita suurennellaan ja omia tappioita kaunistellaan. Se tapaa olla normi. Se on aina suuri haaste myös armeijoiden esikunnissa. Jos alkaa tehdä suunnitelmia ilmoitettujen lukujen mukaan, voivat suunnitelmat mennä vähän persiilleen, Toveri sanoo.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat