Brittitiedustelu: Kreml on todennäköisesti muodostanut uuden armeijakunnan "vapaaehtoispataljoonista"

Britannia ei usko, että uudella, kolmannella armeijakunnalla on ratkaisevaa vaikutusta Ukrainan sotaan.

Venäläiskomentajat joutuvat tällä hetkellä hyvin todennäköisesti jakamaan resurssejaan Itä-Ukrainan hyökkäyksen ja Etelä-Ukrainassa odotettavissa olevan Ukrainan vastahyökkäyksen välillä, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Ongelmaa helpottaakseen Venäjä on liki varmasti muodostanut Moskovan itäpuolella tukikohtaansa pitävän 3. armeijakunnan, Britannia arvioi. Miehistönsä armeijakunta saa brittiarvion mukaan uusista "vapaaehtoispataljoonista", joihin on rekrytoitu taistelijoita ympäri maata.

Venäläisessä armeijakunnassa on tyypillisesti noin 15 000–20 000 sotilasta, mutta näin suuren vahvuuden saavuttaminen on brittien mukaan todennäköisesti vaikeaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vangeista sotilaita

Venäjän armeijan henkilöstövaje Ukrainassa on saattanut pakottaa Venäjän käyttämään epätyypillisiä rekrytointimenetelmiä, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään heinäkuussa.

Venäjä ei ole raskaista tappioistaan huolimatta julistanut edes osittaista liikekannallepanoa.

Tämä on aiheuttanut sen, että Venäjä on pitkälti joutunut käyttämään samoja yksiköitä hyökkäyssodassaan viikosta toiseen. Näin ollen lepo ja huolto ovat jääneet vähiin.

Kreml on pyrkinyt paikkaamaan vajetta muun muassa pidentämällä sopimussotilaiden mahdollista palveluaikaa ja rekrytoimalla sotilaita maan ulkopuolelta, kuten Syyriasta.

Heinäkuussa brittilehti Telegraph kertoi vankilarekrytoinneista. Lehti siteeraa venäläismediaa, jonka tietojen mukaan vangeille olisi tarjottu 200 000 ruplaa eli vajaat 3 400 euroa per kuukausi ja armahdus, jos he selviävät kuuden kuukauden "vapaaehtoisesta" asepalveluksesta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Ukrainan armeijan mukaan ohjus tuhoaa videolla venäläistankin.

Wagnerin rekrytoijat vierailivat kolmessa eri vankilassa Pietarin ulkopuolelle, Telegraph kirjoittaa. Lehden mukaan sotimaan suostuville vangeille tehtäisiin paperit, joiden mukaan heidät siirretään toiseen vankilaan. Vartijat katsoisivat tulevien sotilaiden perään niin pitkään, että he ovat Ukrainassa.

– Hänelle kerrottiin, etteivät kaikki palaa kotiin hengissä, kertoo nimetön henkilö, jonka sukulaiselle tarjottiin mahdollisuutta sotia Ukrainassa.

– Jos he kuolevat, niin perheet saavat viisi miljoona ruplaa (noin 84 000 euroa). Kaikki tämä on vain puhetta. Sitä ei kirjoitettu mihinkään, hän jatkoi Telegraphin mukaan.

Jokaiselta alueelta vapaaehtoisia ja "vapaaehtoisia"

Kreml on todennäköisesti käskenyt Venäjän federaation jokaista 85 aluetta muodostamaan niin sanotun vapaaehtoisen pataljoonan sotimaan Ukrainaan, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoitti heinäkuussa.

Tämä toimi voisi tarjota Venäjälle noin 34 000 uutta sotilasta elokuun loppuun mennessä, jos kukin alue rekrytoi suurin piirtein 400 sotilasta.

– Jotkut venäläisraportit ja dokumentaatiot antavat ymmärtää, että Kreml haluaa rekrytoida noin 400 sotilasta per pataljoona. Kukin sotilas saisi kuukauden koulutuksen ennen kuin heidät siirrettäisiin Ukrainaan, ISW kirjoittaa.

ISW kertoo, että venäläistietojen mukaan halukkaille sotilaille on tarjolla kuusikuukautisia sopimuksia. Kuukausipalkka vaihtelee 220 000 ja 350 000 ruplan välillä, mikä tarkoittaa noin 3 700–6 000 euroa.

Luvassa on myös esimerkiksi rekrytointibonuksia sekä muita etuja niin itse sotilaille kuin heidän perheilleenkin.

Erityisesti Venäjän syrjäseuduilla asuville armeijan tarjoamat sopimukset ovat rahallisesti houkuttelevia.

Toisaalta monissa kolkissa, kuten Moskovassa ja Pietarissa, tuloja on eri tavalla ja samalla myös into lähteä sotaan käteisen motivoimana on kortilla.

– Suurissa kaupungeissa, kuten Pietarissa ja Moskovassa, rekrytointi on ollut toistaiseksi maltillista, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoi Iltalehdelle.


Lue myös:

    Uusimmat