Brittitiedustelu: Kremlin palkkasotilasfirma ehkä rekrytoi sotilaita suoraan vankiloista – palkaksi kerrotaan muutama tonni ja armahdus

1:58
Tällainen on väitetysti Zelenskyiä metsästänyt, Putiniin kytkeytynyt ja Syyriassa vaikuttanut Wagner-ryhmä.

Venäjän armeijan henkilöstövaje Ukrainassa saattaa pakottaa Venäjän käyttämään epätyypillisiä rekrytointimenetelmiä, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään Twitterissä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt neljä ja puoli kuukautta, eikä Venäjä ole raskaista tappioistaan huolimatta julistanut edes osittaista liikekannallepanoa.

Tämä on aiheuttanut sen, että Venäjä on pitkälti joutunut käyttämään samoja yksiköitä hyökkäyssodassaan viikosta toiseen. Näin ollen lepo ja huolto ovat jääneet vähiin.

Kreml on pyrkinyt paikkaamaan vajetta muun muassa pidentämällä sopimussotilaiden mahdollista palveluaikaa ja rekrytoimalla sotilaita maan ulkopuolelta, kuten Syyriasta.

Jo jonkin aikaa eritoten sosiaalisissa medioissa on kiertänyt vahvistamattomia tietoja, että Wagner Group -palkkasotilasjärjestö eli Ryhmä Wagner rekrytoisi väkeä Ukrainan sotaan Venäjän vankiloista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:36
Näin Ukraina esittelee HIMARS-raketinheittimien käyttöä.

Äskettäin brittilehti Telegraph kertoi vankilarekrytoinneista. Lehti siteeraa venäläismediaa, jonka tietojen mukaan vangeille olisi tarjottu 200 000 ruplaa eli vajaat 3 400 euroa per kuukausi ja armahdus, jos he selviävät kuuden kuukauden "vapaaehtoisesta" asepalveluksesta.

Wagnerin rekrytoijat vierailivat kolmessa eri vankilassa Pietarin ulkopuolelle, Telegraph kirjoittaa. Lehden mukaan sotimaan suostuville vangeille tehtäisiin paperit, joiden mukaan heidät siirretään toiseen vankilaan. Vartijat katsoisivat tulevien sotilaiden perään niin pitkään, että he ovat Ukrainassa.

– Hänelle kerrottiin, etteivät kaikki palaa kotiin hengissä, kertoo nimetön henkilö, jonka sukulaiselle tarjottiin mahdollisuutta sotia Ukrainassa.

– Jos he kuolevat, niin perheet saavat viisi miljoona ruplaa (noin 84 000 euroa). Kaikki tämä on vain puhetta. Sitä ei kirjoitettu mihinkään, hän jatkoi Telegraphin mukaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:52
Luodit viuhuvat kehokameralla kuvatussa videossa sotilaan vierestä Severodonetskissa – taistelija lähettää terveiset venäläisille: "Haistakaa...!"

Osalle vangeista kerrottiin, että he palvelisivat Wagner-palkkasotilaiden kanssa. Osalle taas oli puheiden mukaan tarjolla jälleenrakennustöitä.

– Jos (tiedot Wagnerin rekrytoinneista vankiloissa) pitävät paikkansa, se kertoo todennäköisesti Venäjän vaikeuksista korvata tappioitaan, Iso-Britannian puolustusministeriö toteaa.

Yhden rekrytointipaikaksi nimetyn vankilan johtaja ei ollut Telegraphin mukaan kuullut palkkausyrityksistä.

Väitetysti runsaita tappioita

Wagnerin kautta Venäjällä sotivien sotilaiden tarkasta määrästä ei ole julkista tietoa, mutta arviot liikkuvat useissa tuhansissa sotilaissa. Independent-lehti kirjoitti luvun olevan 8 000.

Tutkivan journalismin verkosto Bellingcatin edustaja puolestaan kertoi Independentin mukaan Iso-Britannian parlamentille, että jo 3 000 Wagnerin palkkaamaa sotilasta on kuollut Ukrainassa.

Wagnerin suhteet Kremliin ovat hyvin läheiset. Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja on kutsunut sitä myös presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaiseksi armeijaksi Economist-lehti muotoilee.

Ryhmä Wagnerin jäseniä on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista ja sotarikoksista.

1:14
Ukraina julkaisi videon, jossa venäläiskopteri räjäytetään ilmassa.

 Juttua korjattu 15.7.2022 kello 7.23: Jutussa luki, että "...rekrytoimalla sotilaita maan ulkopuolelta, kuten Tshetsheniasta ja Syyriasta". Tshetshenia ei ole Venäjän ulkopuolinen alue, vaan Venäjän federaatioon kuuluva tasavalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja