Haavisto CNN:lle Saksan päätöksestä lähettää Leopardeja Ukrainaan: "Erittäin hyviä uutisia" – MTV seurasi sotaa

2:05
Euroopan parlamentin puhemies toivoo Saksalta myönteistä kantaa taisteluvaunujen toimittamiseksi Ukrainaan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 24. tammikuuta 2023. 

 • Puola pyytänyt Saksalta hyväksyntää tankkien lähettämiselle

 • Valko-Venäjä: Ukraina ehdottanut hyökkäämättömyyssopimusta

 • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta

 • Saksa on valmis antamaan luvan Puolalle, jos maa haluaa lähettää saksalaisvalmisteisia tankkeja Ukrainaan

 • Brittitiedustelu: Sota on umpikujassa

 • Saksan puolustusministeri: Uskon, että tankkipäätös saadaan pian

 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. LÖYDÄT TUOREIMMAN SEURANNAN MTV UUTISTEN ETUSIVULTA.

23.58 Haavisto CNN:lle Saksan päätöksestä lähettää Leopardeja Ukrainaan: "Erittäin hyviä uutisia"

Haavisto totesi CNN:lle, että vaikka Saksan päätökselle ei ole vielä lopullista vahvistusta, niin näiden kehityskulkujen välillä voi olla yhteys. Saksa ilmoitti Yhdysvalloille viime viikolla, että se ei lähetä Leopard-tankkejaan, ellei Yhdysvallat suostu lähettämään Abrams-tankkejaan.

22.59: Politico: Saksa kertoo keskiviikkona Leopard-tankkien lähettämisestä Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoo keskiviikkona Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan, kirjoittaa Politico.

19.51: Der Spiegel: Saksa hyväksyy Leopard-tankkien lähettämisen Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on antanut luvan lähettää Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan ja antanut muille maille luvan lähettää Leopardeja Ukrainaan, kirjoittaa Der Spiegel.

Saksan hallitus on hyväksynyt, että Ukrainaan toimitetaan ainakin komppanian verran Leopard 2A6 -panssareita.

18.08: Reuters: Yhdysvallat saattaa kääntää kelkkansa ja lähettää Ukrainalle Abrams-panssarivaunuja

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien nimettöminä pysyneiden yhdysvaltalaisten virkamiesten mukaan ilmoitus panssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan saattaa tulla jo tällä viikolla.

Virkamiehet arvioivat Reutersille, että panssarivaunujen lähettäminen voisi kannustaa Saksaa lähettämään Ukrainaan saksalaisvalmisteisteisia Leopard-panssarivaunuja.

Saksalaiset virkamieslähteet sanoivat aiemmin Wall Street Journal -lehdelle, ettei Saksa lähetä tai anna liittolaistensa lähettää Ukrainalle panssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä Ukrainalle omia Abrams-panssarivaunuja.

15.06: Niinistö vierailee Ukrainassa

Presidentti Sauli Niinistö vierailee parhaillaan Ukrainassa. Vierailuun kuuluu muun muassa tapaaminen presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa.

Presidentin kanslian mukaan keskusteluissa on esillä ajankohtainen tilanne Venäjän 11 kuukautta sitten käynnistämässä hyökkäyssodassa, Suomen poliittinen ja materiaalinen tuki Ukrainalle sekä Ukrainan pyrkimykset oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Kyseessä on Niinistön ensimmäinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen sinne viime vuoden helmikuussa.

13.46: Tulitaistelussa haavoittunut suomalainen kertoo kauhunhetkistään Ukrainassa: "Valmistauduin siihen, että tähän taidan jäädä"

MTV Uutiset julkaisi eilen videomateriaalia suomalaistaistelijoiden tulitaistelusta Ukrainan Harkovassa. Video on kuvattu syyskuun lopulla, ja siitä on nähtävissä useampien suomalaisten sotilaiden sotimista venäläisjoukkoja vastaan.

Katso tilanne, jossa suomalaistaitselija haavoittuu jutun alussa olevalta videolta. Koko videomateriaali on katsottavissa MTV Katsomosta.

Lue koko juttu täältä.

2:35
Video: Katso tilanne, jossa suomalaistaistelija haavoittuu.

13.40: Ukrainan hallinnossa erojen aalto korruptiosyytösten saattelemana

Useat Ukrainan valtionhallintoon kuuluneet ihmiset ovat eronneet johtotehtävistä tänään, kertovat muiden muassa BBC, Guardian sekä ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Kyse on Ukrainan suurimmasta johtoa ravistelleesta henkilöstövaihdoksesta kohta vuoden kestäneen sodan aikana.

Tähän mennessä ovat eronneet ainakin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko, varapuolustusministeri Vjatsheslav Shapovalov sekä Ukrainan varapääsyyttäjä Oleksi Symonenko.

Ukrainalaismedioiden mukaan heitä on julkisuudessa syytetty erilaisista väärinkäytöksistä.

Lue koko juttu täältä.

(STT)

12.52: Lääkärit ilman rajoja: Yli 60-vuotiaat naiset kärsivät Ukrainassa hoitamattomista kroonisista sairauksista

Yli 60-vuotiaat naiset muodostavat Ukrainassa valtaosan Lääkärit ilman rajoja -järjestön hoitamista potilaista, kertoo Ukrainasta järjestön viestintätehtävistä palannut Linda Nyholm.

Nyholmin mukaan vanhempi väestö ei usein joko pysty tai halua lähteä kotiseudultaan. Sota estää monia saamasta tarvitsemiaan lääkkeitä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön apua kaivataan tyypillisesti pitkään hoitamattomana olleisiin kroonisiin sairauksiin, kuten verenpainetautiin ja diabetekseen.

(STT)

12.33: Saksalaisministeri: Ukrainalaisia voi jo kouluttaa Leopard-tankkien käyttöön

Saksan puolustusministerin mukaan liittolaismaat voivat alkaa jo harjoittaa ukrainalaisjoukkoja Leopard-taistelupanssarivaunujen käytössä.

12.05: Valko-Venäjä: Ukraina ehdottanut sopimusta

Venäjän valtiollinen uutistoimisto kertoo, että Valko-Venäjän johtajan mukaan Ukraina on ehdottanut hyökkäämättömyyssopimuksen solmimista Valko-Venäjän kanssa.

11.55: Puola pyytänyt Saksalta hyväksyntää Leopard-tankkien lähettämiselle Ukrainaan 

Puola on pyytänyt Saksalta hyväksyntää Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämiselle Ukrainaan, kertoo Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak.

– Tämä on meidän yhteinen asiamme, sillä pelissä on koko Euroopan turvallisuus, Blaszczak, kirjoittaa Twitterissä. 

Saksalainen virkamieslähde on vahvistanut uutistoimisto Reutersille maan saaneen pyynnön.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi eilen maan aikovan hakea saksalaisvalmisteisten tankkien lähettämiselle Saksan hyväksyntää, mutta sanoi Puolan olevan valmis lähettämään tankit myös ilman Saksan lupaa.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on sanonut, että Saksa on valmis antamaan Puolalle luvan tankkien lähettämiseksi.

10.51: Saksan puolustusministeri: Ei uutta kantaa Leopard-vaunuista

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius korosti puheenvuorossaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa pidetyn tapaamisen yhteydessä, että Natosta ei saa tulla Ukrainassa käytävän sodan osapuolta. Hän kuitenkin korosti Naton tukevan Ukrainaa.

Hän korosti, ettei liittolaisten kesken ole epäyhtenäisyyttä tankkien lähettämisestä.

Pistoriuksen mukaan Leopard-taistelupanssarivaunujen mahdollisesta lähettämisestä Ukrainaan ei ole uutta kerrottavaa. Päätöstä valmistellaan ja se tehdään hyvin pian, Pistorius sanoi. Pistoriuksen mukaan muut liittolaismaat voivat jo kartoittaa omaa Leopard-tilannettaan ja alkaa harjoittaa ukrainalaisjoukkoja niiden käytössä, vaikka päätöstä taistelupanssarien lähettämisestä ei ole vielä tehty.

Hän kertoi, että Saksa pystyy toimimaan nopeasti, jos positiivinen päätös panssarivaunujen luovuttamisesta tehdään.

Naton Stoltenberg kertoi olevansa luottavainen siitä, että panssarivaunuista saadaan pian ratkaisu.

11:46
Kuuntele Saksan puolustusministerin ja Naton pääsihteerin tiedotustilaisuus.

10.33: Brittitiedustelu: Venäjä on todennäköisesti erottanut Ukrainassa avainasemassa olleen komentajan

Venäjä on todennäköisesti erottanut yhden Ukrainassa avainasemassa olleen operatiivisen komentajansa, kerrotaan Britannian puolustusministeriön päivittäisessä tiedustelukatsauksessa.

Raportin mukaan tehtävästään erotettu kenraalieversti Mihail Teplinski johti muun muassa Venäjän onnistuneena pidettyä vetäytymistä Dneprjoen länsipuolelta marraskuussa, ja häntä pidettiin kyvykkäänä komentajana kentällä.

Brittiraportin mukaan Teplinskin erottaminen on todennäköisesti merkki Venäjän sotilasjohdon sisäisistä kiistoista sekä siitä, että Ukrainan joukkojen komentajaksi vastavalittu Valeri Gerasimov yrittää kasvattaa omaa auktoriteettiaan.

Ei ole selvää, saako Teplinski yhä pitää toisen tehtävänsä Venäjän VDV-maahanlaskujoukkojen johdossa.

9.45: Zelenskyin kansliapäällikkö on eronnut tehtävästään

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko on eronnut tehtävästään.

Hän ilmoitti asiasta Telegram-viestipalvelussa, kertoivat Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform sekä useat länsimaiset mediat tänään.

Tymoshenko ei kertonut syytä eropyynnön jättämiseen. Ukrinform julkaisi otteita hänen erokirjeestään, jossa hän muun muassa kiitteli ja kehui Zelenskyiä.

Guardianin mukaan Zelenskyi on sanonut eilen, että tällä viikolla Ukrainassa ilmoitetaan henkilöstömuutoksista sekä keskus- että aluehallinnoissa ja turvallisuusjoukoissa. Guardianin mukaan henkilöstömuutokset liittyisivät viimeaikaisiin korruptiosyytöksiin.

(STT)

9.42: CNN: Venäjä on vahvistanut joukkojaan Ukrainassa kymmenillä tuhansilla sotilailla

Venäjä on vahvistanut joukkojaan rintamilla Ukrainassa kymmenillä tuhansilla uusilla sotilailla, kertoi korkea-arvoinen yhdysvaltalainen sotilasviranomainen CNN:lle eilen.

Venäjän vahvistukset on nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan tehty viimeisen parin kuukauden aikana.

Lähde kuitenkin toteaa, että koska sotilaat on lähetty rintamalle kiireessä ja ilman kunnollista koulutusta tai varustusta, heidän mukaantulonsa ei juuri ole muuttanut sodan kulkua merkittävällä tavalla.

Eilen myös Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai kertoi, että Venäjä on tuonut valtavasti lisäjoukkoja Luhanskiin, mikä on hänen mukaansa huomattavasti vaikeuttanut Ukrainan etenemistä vastahyökkäyksessään Itä-Ukrainassa.

(STT)

7.16: Ukrainan tiedustelu: Kevät ja alkukesä ovat sodan kannalta ratkaisevat

Ukrainan tiedustelupääosaston edustaja Vadym Skibitsky totesi pari päivää sitten, että kevät ja alkukesä 2023 ovat sodan kannalta ratkaisevia. Sotaa seuraava ajatushautomo the Institute for the Study of War pohtii, että Skibitskyn lausunnot ovat osittain yhtenevät ISW:n oman arvion kanssa, että Venäjän joukot saattavat ryhtyä ratkaisevaan toimintaan lähikuukausina.

Ukrainan tiedustelu on havainnut merkkejä siitä, että Venäjän joukot ovat järjestäytymässä uudelleen valmistautuakseen "suureen hyökkäykseen" Donetskin ja Luhanskin oblasteilla. 

Skibitsky toisti arvion, että venäläiset tuskin aikovat hyökätä Valko-Venäjän tai etelän suunnalta. 

Maanantain uutisia:

20.45: Ennätysmäärä ukrainalaisia kannattaa Nato-jäsenyyttä 

86 prosenttia ukrainalaisista kannattaa tällä hetkellä sotilasliitto Natoon liittymistä, kertoo Kyiv Independent.

Lehti kertoo Rating Groupin tekemästä tutkimuksesta. Kannatusluku on ennätyksellisen korkea.

Kysely tehtiin 14 –16. tammikuuta 2023.

87 prosenttia kannattaa myös Euroopan Unioniin liittymistä.

85 prosenttia taas kannattaa ajatusta sotilaallisesta ja poliittisesta unionista, joihin kuuluisi Ukrainan lisäksi Britannia ja Puola.

Ukraina haki EU:n jäsenyyttä pian sen jälkeen, kun Venäjän täysimittainen hyökkäys alkoi helmikuussa. EU myönsi Ukrainalle ehdokasmaan aseman 23. kesäkuuta.

Ukraina pyysi syyskuussa nopeutettua virallista Nato-jäsenyyttä, mutta prosessi ei ole edennyt. Natolla ei ole ollut tapana hyväksyä sodassa olevia maita sotilasliittoon.

16.32 Latvia karkottaa Venäjän suurlähettilään

Latvian ulkoministerin Edgars Rinkēvičsin mukaan päätös tehtiin "solidaarisesti" Viron kanssa, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Venäjän suurlähettilään on poistuttava maasta 24. helmikuuta mennessä, sanoo Rinkēvičs.

Venäjä päätti aiemmin tänään karkottaa Viron Moskovan-suurlähettilään. Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Viron suurlähettilään on poistuttava maasta helmikuun 7. päivään mennessä.

Samassa tiedotteessa Venäjä syytti Viroa "täydestä russofobiasta" eli venäläisvastaisuudesta.

Tämän jälkeen Viro päätti karkotta Venäjän suurlähettilään Tallinnasta vastauksena Venäjän päätökselle.

Lue lisää maanantain uutisia täältä

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja