Ennätysmäärä ukrainalaisia kannattaa Nato-jäsenyyttä – MTV seurasi sotaa 23.1.2023

Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä" 2:46

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 23. tammikuuta 2023. Tiistain seurantaan pääset tästä.

  • Saksa on valmis antamaan luvan Puolalle, jos maa haluaa lähettää saksalaisvalmisteisia tankkeja Ukrainaan

  • Brittitiedustelu: Sota on umpikujassa

  • Saksan puolustusministeri: Uskon, että tankkipäätös saadaan pian

  • Suomelta Ukrainalle 400 miljoonan euron sotilasapupaketti

  • Viro lähettää tähän asti suurimman aseapupakettinsa Ukrainalle

  • Ukraina vetoaa Leopard 2 -vaunuja käyttäviin maihin

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.45: Ennätysmäärä ukrainalaisia kannattaa Nato-jäsenyyttä 

86 prosenttia ukrainalaisista kannattaa tällä hetkellä sotilasliitto Natoon liittymistä, kertoo Kyiv Independent.

Lehti kertoo Rating Groupin tekemästä tutkimuksesta. Kannatusluku on ennätyksellisen korkea.

Kysely tehtiin 14 –16. tammikuuta 2023.

87 prosenttia kannattaa myös Euroopan Unioniin liittymistä.

85 prosenttia taas kannattaa ajatusta sotilaallisesta ja poliittisesta unionista, joihin kuuluisi Ukrainan lisäksi Britannia ja Puola.

Ukraina haki EU:n jäsenyyttä pian sen jälkeen, kun Venäjän täysimittainen hyökkäys alkoi helmikuussa. EU myönsi Ukrainalle ehdokasmaan aseman 23. kesäkuuta.

Ukraina pyysi syyskuussa nopeutettua virallista Nato-jäsenyyttä, mutta prosessi ei ole edennyt. Natolla ei ole ollut tapana hyväksyä sodassa olevia maita sotilasliittoon.

16.32 Latvia karkottaa Venäjän suurlähettilään

Latvian ulkoministerin Edgars Rinkēvičsin mukaan päätös tehtiin "solidaarisesti" Viron kanssa, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Venäjän suurlähettilään on poistuttava maasta 24. helmikuuta mennessä, sanoo Rinkēvičs.

Venäjä päätti aiemmin tänään karkottaa Viron Moskovan-suurlähettilään. Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Viron suurlähettilään on poistuttava maasta helmikuun 7. päivään mennessä.

Samassa tiedotteessa Venäjä syytti Viroa "täydestä russofobiasta" eli venäläisvastaisuudesta.

Tämän jälkeen Viro päätti karkotta Venäjän suurlähettilään Tallinnasta vastauksena Venäjän päätökselle.

14.22: Viro karkottaa Venäjän suurlähettilään Tallinnasta vastauksena Venäjän tämänpäiväiselle päätökselle

Viro karkottaa Venäjän suurlähettilään Tallinnasta vastauksena Venäjän tämänpäiväiselle päätökselle karkottaa Viron Moskovan-suurlähettiläs. Asiasta kertoi Viron ulkoministeriö Twitterissä.

(STT)

13.42: Peskov: Ukraina maksaa, jos länsi lähettää tankkeja

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov varoitti länttä lähettämästä panssarivaunuja Ukrainalle, kirjoittaa CNN

Kremlin mukaan Ukraina "kantaa seuraukset", jos kolmannet osapuolet antavat sille tankkeja. Peskov varoitti myös, että käynnissä oleva väittely saksalaisvalmisteisten Leopard 2 -panssarivaunujen lähettämisestä voi kieliä "hermostuneisuuden kasvusta liittouman sisällä".

Venäjä on aiemmin varoittanut sodan eskalaatiosta, jos Ukraina saa lisää aseita, jotka mahdollistavat iskut Venäjän maaperälle.

13.03: Puola aikoo hakea Saksan hyväksyntää saksalaisvalmisteisten Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämiselle

Puola aikoo hakea Saksan hyväksyntää saksalaisvalmisteisten Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämiselle Ukrainaan, ilmoitti Puolan pääministeri Morawiecki. Eilen Saksan ulkoministeri sanoi, että Saksa on valmis antamaan Puolalle luvan tankkien lähettämiseksi.

(STT)

12.39: Lavrov kommentoi rauhanneuvotteluja, sotaharjoituksia ja lännen aseapua

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että mitä pidemmin Ukraina kieltäytyy neuvottelemasta rauhasta, "sitä vaikeampaa on löytää ratkaisua". Venäjä on toistuvasti sanonut olevansa avoin neuvotteluille, mutta Ukraina ja Yhdysvallat pitävät Venäjää haluttomana vakaville neuvotteluille. Venäjän on epäilty haluavan ostaa neuvotteluilla aikaa joukkojensa uudelleenjärjestelyyn. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi, että konfliktia lännen ja Moskovan välillä ei voi enää kutsua ”hybridisodaksi” lännen mittavan aseavun vuoksi. Sen sijaan, hänen mukaansa konflikti on lähempänä oikeaa sotaa.

Lavrov myös puolusti tiedotustilaisuudessa yhteisiä merivoimien sotaharjoituksia Kiinan ja Etelä-Afrikan kanssa. Hän sanoo, ettei Moskova halua "skandaaleja" liittyen harjoituksiin, jotka on määrä pitää ensi kuussa.

(Reuters)

12.09: Venäjä karkottaa Viron Moskovan-suurlähettilään

Venäjä on päättänyt karkottaa Viron Moskovan-suurlähettilään, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Viron suurlähettilään on poistuttava maasta helmikuun 7. päivään mennessä.

Lisäksi Venäjä ilmoittaa samassa tiedotteessa heikentäneensä diplomaattisuhteitaan Viroon. Venäjä syyttää Viroa "täydestä russofobiasta" eli venäläisvastaisuudesta.

Viro vaatii aiemmin tammikuussa Venäjää vähentämään Tallinnan-suurlähetystönsä henkilökuntaa merkittävästi.

(STT)

12.09: Venäjän tuomat lisäjoukot estävät Ukrainan etenemisen Luhanskissa, sanoo kuvernööri

Venäjän Luhanskiin tuomat lisäjoukot ovat estäneet Ukrainan etenemisen Luhanskissa, sanoo alueen kuvernööri Serhi Haidai CNN:n mukaan.

Hänen mukaansa taistelut Luhanskin alueella käyvät nyt "erittäin kiivaina", mutta Ukrainan joukot pystyvät puolustamaan tämänhetkisiä asemiaan. Ukrainalaisilla on kuitenkin huomattavia vaikeuksia edetä vastahyökkäyksessään, koska Venäjä on tuonut alueelle valtavasti lisäjoukkoja, Haidai kertoi Ukrainan televisiolle sunnuntaina.

Viime aikoina ukrainalaisjoukot ovat yrittäneet edetä Kreminnaan, jota kautta ne pääsisivät Lysytshanskin ja Severodonetskin kaupunkeihin.

Venäjä puolustaa Luhanskissa miehittämiään alueita Venäjältä äskettäin mobilisoitujen tai Luhanskista värvättyjen sotilaiden sekä tshetsheenijoukkojen avulla, Haidai kertoi. (STT)

11.16: Puolalta taas kärkeviä lausuntoja Saksan toiminnasta Leopard-asiassa

Saksan päätös olla asettumatta vastahakaan, jos Puola haluaa antaa Ukrainalle Leopard-tankkeja, on merkitykseltään toissijaista, sanoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki. Puola on korostanut, että maa voisi lahjoittaa vaunuja Ukrainalle välittämättä Saksan kannasta asiaan.

Puolan tavoitteena on ollut järjestää yhdessä usean muun maan kanssa saksalaisvalmisteisia taistelupanssareita Ukrainan käyttöön. Saksa on ollut epäröivä Leopard-vaunujen antamisessa. Asekaupoissa on yleistä, että kaluston uudelleenvienti vaatii valmistajamaan luvan.

Ukrainan tapauksessa Puolan kärsivällisyys on kuitenkin loppumassa, Saksan epäröinnin jatkuessa. Saksan ulkoministeri sanoi sunnuntaina, ettei maa estele, jos Puola päättää lahjoittaa Leopardeja Ukrainaan. (Reuters)

09.20: Venäjän väite: Ukraina varastoi länsiaseita ydinvoimaloissa

Venäjän ulkomaan tiedustelupalvelu syyttää Ukrainaa länsimaisten aseiden varastoimisesta Ydinvoimaloiden alueilla.

Tiedustelupalvelu väittää, että Ukrainan luoteisosissa sijaitsevaan Rivnen ydinvoimalaan olisi viety HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä, ilmatorjuntajärjestelmiä ja tykistön ampumatarvikkeita. Venäläisten väitteille ei ole saatu vahvistusta eikä sen tueksi ole esitetty todisteita. (Reuters)

8.19: Media: Marokko lähettää panssarivaunuja Ukrainaan

Marokkolainen verkkosivusto Menadefence raportoi, että Marokko on myynyt tuntemattoman määrän neuvostopanssarivaunuja Ukrainalle.

Kyseessä on T-72B-panssarivaunut, jotka on modernisoitu Tshekissä. 

Marokolla on kaikkiaan 136 neuvostotankkia, jotka se osti pari vuosikymmentä sitten Valko-Venäjältä luodakseen "venäläisen prikaatin" taisteluihin Algerian panssaridivisioonaa vastaan.

Sivuston mukaan Marokkoa painostettiin lähettämään tankkejaan Ukrainaan viime vuoden Ramstein kokouksessa huhtikuussa. 

7.44: ISW: Wagnerin johtaja ja kenraali harmageddon sössivät tilaisuutensa kääntää hyökkäyksen

Wagner-palkka-armeijan perustajan ja "Putinin kokkina" tunnetun venäläinen liikemies Jevgeni Prigozhinin tähti on laskussa Kremlissä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW.

Ajatushautomon mukaan presidentti Vladimir Putin kääntyi Wagner-johtajan sekä tuomiopäivän kenraalin lempinimen saaneen kenraali Sergei Surovikinin puoleen sen jälkeen, kun hyökkäys Ukrainaan ei sujunut toivotulla tavalla perinteisemmillä sotataktiikoilla.

Ukrainalaisten tiedustelutietojen mukaan Jevgeni Prigozhin oli luonut kenraali Surovikinin kanssa eräänlaisen liittouman, jossa kenraali antoi Wagnerin joukkojen käyttöön raskaista aseita asevoimien varastoista ja yhdessä kaksikko kilpaili vallasta puolustusministeri Sergei Shoigua vastaan.

Asetelma näyttää nyt kuitenkin kääntyneen, analysoi ISW. Lue aiheesta pidemmin täältä.

07.39: Charles Michel toivoo, että Venäjältä takavarikoituja 300 miljardia voisi käyttää Ukrainan hyväksi

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kehottaa EU-maiden johtajia edistämään keskusteluja siitä, voisiko 300 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta Venäjän keskuspankilta takavarikoitua varoja ohjata Ukrainan jälleenrakennukseen.

Michel elättää ajatusta, että Venäjän keskuspankilta jäädytetyt miljardit laitettaisiin poikimaan tuottoja, joita voitaisiin korvamerkittynä käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen. Financial Timesin mukaan Michel tosin korostaa, että toimenpide täytyisi tehdä lakien ja oikeudenmukaisuuden periaatteen mukaisesti. (Reuters)

05.10: EU:n ulkoministerit keskustelevat Ukrainan tilanteesta tänään Brysselissä 

EU-maiden ulkoministerit puivat tänään Ukrainalle annettavaa apua kokouksessaan. Ulkoasiainneuvoston kokous alkaa Brysselissä aamupäivällä kymmeneltä paikallista aikaa.

Pääpaino kokouksessa on ulkoministeriön tiedotteen mukaan Ukrainan tilanteessa, mutta ulkoministereiden on määrä keskustella myös Länsi- ja Pohjois-Afrikan maiden vakaudesta. Ministerit tapaavat myös Palestiinan pääministerin Mohammad Shtayyehin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) edustaa Suomea kokouksessa. (STT)

SUNNUNTAI 22.1

23.01: Saksan puolustusministeri: Uskon, että tankkipäätös saadaan pian

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoo, että hän uskoo päätöksen kiistan kohteena olevista panssarivaunuista saatavan pian. Hän ei kommentoinut tarkemmin sitä, millainen päätös olisi.

22.20: Saksa: Emme estä Puolaa antamasta Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainalle

Saksa on valmis antamaan luvan Puolalle, jos maa haluaa lähettää saksalaisvalmisteisia tankkeja Ukrainaan, kertoo Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

– Jos meille esitetään kysymys, emme tule olemaan esteenä, Baerbock sanoi televisiohaastattelussa Ranskan ja Saksan johtajien tapaamisen jälkeen Pariisissa.

– Me tiedämme kuinka tärkeitä nämä tankit ovat, ja siksi juuri me keskustelemme siitä nyt kumppaneidemme kanssa. Meidän on varmistettava, että ihmisten henkiä saadaan pelastettua ja Ukrainan alue vapautettua, ulkoministeri sanoi.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki totesi aiemmin tänään Puolan olevan valmiina toimimaan siinäkin tapauksessa, ettei Saksa lähetä panssareita.

– (Jos Saksa ei suostu lähettämään Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan) me perustamme pienen koalition maista, jotka ovat valmiita lahjoittamaan osan nykyaikaisesta kalustostaan, nykyaikaisista panssarivaunuistaan, Morawiecki sanoi PAP-uutistoimiston mukaan.


21.16: Norjan asevoimien komentaja: yli 300 000 kuollut tai haavoittunut Ukrainan sodassa

Norjan asevoimien komentaja Eirik Kristoffersen sanoi tänä aamuna norjalaisen TV2:n haastattelussa, että yli 300 000 on kuollut tai haavoittunut Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Näistä noin 180 000 on Venäjän asevoimien edustajia, 100 000 ukrainalaisjoukkoja ja noin 30 000 ukrainalaissiviilejä. Ukrainalaissiviilien kohdalla Kristoffersen puhuu kuolleista.

– Noin 30 000 siviiliä on saanut surmansa tässä kauheassa sodassa, joka ei ole meistä kaukana, hän sanoo.

Kristoffersen korostaa, että lukuihin tulee suhtautua monin varauksin.

Haastattelussa hän kommentoi laajemmin Venäjän menetyksiä sodassa. Hänen arvionsa Venäjä pystyy kestämään tilannetta huomattavan pitkään. Lisäksi hän kommentoi, millaista aseellista tukea Ukraina tarvitsee.

20.18: Ranska pohtii edelleen tankkien lähettämistä Ukrainalle,

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Ranska pohtii edelleen ranskalaisvalmisteisten raskaiden Leclerc-tankkien lähettämistä Ukrainalle. Macronin mukaan puolustusministeriö selvittelee parhaillaan asiaa, mutta mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois.

Macronin mukaan asetoimituksista on kuitenkin sovittava yhdessä liittolaismaiden, kuten Saksan, kanssa.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholz puolestaan vastasi tankkien toimittamista koskevaan kysymykseen todeten, että Saksa on aina toiminut läheisessä yhteistyössä ystäviensä ja liittolaistensa kanssa.

19.23: Spiegel: Saksa on jo kartoittanut, mitä voidaan antaa

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan Saksa on jo selvittänyt, kuinka paljon ja millaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja se voisi Ukrainalle toimittaa. Lehden mukaan Saksalla olisi antaa 19 vanhempaa Leopard 2 -vaunua, joiden mallitunnus on 2A5.

Yhteensä Saksalla on Spiegelin mukaan kolmisensataa Leopard-vaunua, mutta niistä vain liki 200 on käyttökelpoisia. Lopullisen päätöksen siitä, millaisia vaunuja Ukrainalle annetaan, tekee puolustusministeri Boris Pistorius.

Saksalaisen Bild am Sonntagin haastattelussa Pistorius sanoi suunnittelevansa matkaa Ukrainaan. Pistoriuksen mukaan matka toteutunee tulevien neljän viikon aikana.

17.51: Rebulikaaniedustaja sanoo: Yksikin Abrams-tankki voisi avata Saksan Leopard-padot

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Michael McCaul kannusti Yhdysvaltoja luovuttamaan M1 Abrams -panssarivaunuja Ukrainalle, todeten, että jopa symbolinen määrän luovuttaminen Ukrainalle olisi riittävä kannustus Euroopan maille ryhtymään vastaavaan. Hän totesi uutistoimitus ABC:lle, että yksikin panssarivaunu voisi riittää siihen, että erityisesti Saksa suostuisi saksalaisvalmisteisten Leopard-panssarivaunujen luovuttamiseen Ukrainalle.

Saksa on aiemmin ilmoittanut, että se edellyttää Yhdysvaltoja antamaan Ukrainalle Abrams-panssarivaunuja ehtona sille, että Leopard-panssarivaunuja voitaisiin luovuttaa.

16:26 Syntyikö Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta sopu? 

Ukrainalainen RBK-uutistoimisto väittää sovun Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan syntyneen.

Ukrainan mukaan keskustelu asian julkistamisesta on käynnissä. 

Asiasta RBK-uutistoimistolle kertoi Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston edustaja Andri Jusov

Ukrainan tiedustelupalvelun edustajan mukaan länsimaat ovat jo päättäneet, että ne toimittavat Ukrainalle saksalaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Tiedustelupalvelua edustava Andri Jusov kertoi ukrainalaiselle RBC-medialle jo lauantaina, että auki on enää se, miten asiasta kerrotaan.

– Yhteistyökumppanimme ovat jo päättäneet Ukrainan voitosta, ja siihen tarvitaan panssarivaunuja, muun muassa Leopard 2 -vaunuja, perusteli Jusov.

Jusovin mukaan Ukraina on jo saavuttanut huomattavan läpimurron sotilasavun saamisessa.

– Apu, jota näemme ilmatorjunnan ja ohjustorjunnan järjestelmien sekä panssaroitujen kulkuneuvojen alalla, se on jo läpimurto.

Perjantaina päättyneessä puolustusministerikokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen Leopard-vaunujen luovuttamisesta Ukrainaan.

11.51: Puolan pääministeri kritisoi Saksan epäröintiä Leopard-avun lähettämisessä

Puolan pääministeri on kritisoinut tuoreeltaan Saksan vastahakoisuutta lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan Saksan asennetta ei voi hyväksyä.

Saksa ei ole ollut halukas lähettämään nykyaikaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvan Ukrainan avuksi, eikä ole myöskään antanut muille maille lupaa lähettää omia Leopard-vaunujaan.

Monet Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään vaunujaan Ukrainaan, Puola mukaan lukien.

Morawiecki painottaa puolalaisuutistoimisto PAP:lle, että Venäjä aloitti hyökkäyssotansa jo lähes vuosi sitten, ja viattomia ihmisiä kuolee joka päivä.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat