Saksalta vihreää valoa Leopard-toimituksille Ukrainaan – Risto E. J. Penttilä: "Mahdollistaa sen, että länsi säilyy yhtenäisenä ja Ukraina vahvana"

5:32
MTV pääsi Leopardin kyytiin – Suomen taistelupanssarivaunut ovat Puolustusvoimien mukaan hyvässä kunnossa.

Saksa ilmoitti tänään toimittavansa Ukrainaan Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, ja sallii sen myös liittolaisilleen, kertoo saksalaislehti Der Spiegel. Myös Yhdysvallat saattaa kääntää kelkkansa ja toimittaa Ukrainalle Abrams-panssarivaunuja.

Der Spiegelin mukaan Saksan hallitus on hyväksynyt, että Ukrainaan toimitetaan ainakin komppanian verran Leopard-panssarivaunuja. Lisäksi Saksa hyväksyy liittolaisilleen myymien Leopardien toimittamisen Ukrainaan.

Tankkien valmistusmaana Saksan on hyväksyttävä vientilupa, jos liittolaiset haluavat toimittaa omia Leopard-tankkejaan esimerkiksi Ukrainaan.

Uutiskanava ABC uutisoi aiemmin tänään, että nimettömänä pysyneen ukrainalaisen virkamiehen mukaan 12 maata olisi sopinut toimittavansa Ukrainaan noin 100 Leopardia, jos Saksa hyväksyy niiden toimittamiseen. 

Kanavan mukaan asiasta sovittiin perjantaina Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa.

Suomella ei vielä kantaa Leopardien lähettämisestä

Suomessa ei ole vielä muodostettu tarkkaa kantaa Leopard-tankkien lähettämisessä Ukrainaan, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) maanantaina.

Haavisto sanoi, että Suomi on monien pienempien "kontribuoijien" tavoin tilanteessa, jossa katsotaan suuremman koalition muodostumista.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) on sanonut, että Suomi on Leopard-keskusteluissa mukana. Hän ei kuitenkaan suostunut vahvistamaan perjantaina avun koordinoimiseen keskittyneen kokouksen jälkeen STT:lle, millaisessa roolissa Suomen apu tulisi.

Suomen Puolustusvoimilla on tällä hetkellä käytössään vajaat 250 Leopard 2 -taistelupanssarivaunua.

"Mahdollistaa sen, että länsi säilyy yhtenäisenä ja Ukraina vahvana"

ABC-uutiskanavalle puhunut ukrainalaislähde sanoi, että Ukraina tarvitsee Leopardeja nopeasti, koska neuvostoaikaisten tankkien ammusvarastot ovat tyhjenemässä.

Saksaa on kritisoitu Leopard-tankkien viennin hyväksymisen viivyttelystä.

Tankkien lähettäminen Ukrainaan on erittäin merkittävä asia, kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä sanoi MTV:n Kymmenen uutisissa.

– Nyt tässä on nähty, että aina pitkän jahkailun jälkeen Saksa kuitenkin tekee lopulta oikean ratkaisun. Nyt se on vienyt aivan liian pitkään.

– Tämä mahdollistaa sen, että länsi säilyy yhtenäisenä, Ukraina säilyy vahvana, ja on jopa jonkinlainen mahdollisuus siihen, että Ukrainan puolelta tulisi jonkinlainen sotilaallinen läpimurto tämän vuoden aikana, joka voisi johtaa jopa rauhanneuvotteluihin.

Politico-lehden mukaan Saksa kertoo keskiviikkona Leopard-panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit ovat suhtautuneet varovasti toimiin, jotka voisivat eskaloida Ukrainan sotaa tai saattaa Naton konfliktiin Venäjän kanssa, kirjoittaa Reuters.

Yhdysvallat kääntämässä kelkkaansa

Reuters uutisoi tänään, että Yhdysvallat saattaa kääntää kelkkansa ja toimittaa Ukrainalle Abrams-panssarivaunuja.

Nimettöminä pysyneiden yhdysvaltalaisten virkamiesten mukaan ilmoitus panssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan saattaa tulla jo tällä viikolla.

Virkamiehet arvioivat Reutersille aiemmin tänään, että panssarivaunujen lähettäminen voisi kannustaa Saksaa toimittamaan Ukrainaan Leopardeja.

Saksalaiset virkamieslähteet sanoivat aiemmin Wall Street Journal -lehdelle, ettei Saksa lähetä tai anna liittolaistensa lähettää Ukrainalle panssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä Ukrainalle omia Abrams-panssarivaunujaan.

Länsimaat pyrkivät lisäämään Ukrainan sotilaallisia valmiuksia ennen taistelujen mahdollista kärjistymistä tulevina viikkoina tai kuukausina, kirjoittaa ABC-uutiskanava.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on arvioinut, että noin 300 Leopard-panssarivaunua auttaisivat Ukrainaa voittamaan sodan, kirjoittaa yleisradioyhtiö BBC.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja