Pelastusviranomaiset: Venäjän ympäri Ukrainaa tekemissä iskuissa on saanut surmansa 11 ihmistä – MTV seurasi sotaa 26.1.2023

0:47
Katso, miten valtava määrä ihmisiä piileksii pommituksilta Kiovan metrossa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 26.1.2023. Perjantain seurantaan pääset tästä

  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antaa luvan muillekin maille lähettää saksalaisvalmisteisia tankkeja

  • Valko-Venäjä: Ukraina ehdottanut hyökkäämättömyyssopimusta

  • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta

  • Brittitiedustelu: Sota on umpikujassa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.14: Pelastusviranomaiset: Venäjän ympäri Ukrainaa tekemissä iskuissa on saanut surmansa 11 ihmistä

Venäjän torstaina ympäri Ukrainaa tekemissä iskuissa on kuollut 11 ihmistä ja haavoittunut toiset 11, kertovat ukrainalaiset pelastusviranomaiset.

Venäjä teki torstaina mittavan uuden hyökkäysaallon ja kohdisti iskuja ainakin Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Ukrainassa on ollut useilla alueilla sähkökatkoja. Ukrainalaiset voimayhtiöt olivat jo varotoimena ennen iskuja katkaisseet sähköjä eri puolilta maata.

Venäjän on sanottu ampuneen torstaina kymmeniä ohjuksia, joista Ukrainan asevoimat on ilmoittanut pudottaneensa valtaosan. Torstain vastaisena yönä Venäjä lähetti Ukrainaan yli 20 lennokkia, mutta Ukrainan ilmavoimien mukaan kaikki näistä tuhottiin.

17.16: Venäjä on kieltänyt uutissivusto Meduzan toiminnan

Venäläissyyttäjät ovat kieltäneet riippumattoman Meduza-uutissivuston toiminnan. Syyttäjät sanovat venäjänkielisen sivuston olevan turvallisuusuhka Venäjälle.

Torstaina syyttäjät sanoivat, että Meduza on nimetty ei-toivotuksi toimijaksi. Sen jälkeen kun toimija julistetaan ei-toivotuksi, sen kanssa toimivat voivat saada tuntuvia sakkorangaistuksia tai jopa kuuden vuoden vankilarangaistuksen.

Meduza on jo vuonna 2021 lisätty ulkomaisten agenttien listalle Venäjällä.

Venäjän aloitettua noin vuosi sitten hyökkäyssotansa Ukrainassa kaikki riippumattomat mediat Venäjällä on joko lakkautettu tai ne ovat itse keskeyttäneet toimintansa.

Pääsyä ulkomaisten mediatoimijoiden sivustoille on niin ikään rajoitettu Venäjän sisällä.

Meduza perustettiin vuonna 2014 ja se toimii Latviassa Venäjän sensuurin kiertämiseksi.

16.04: Niinistö puhui Stoltenbergin kanssa Nato-ratifioinnista

Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut tänään puhelimessa sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa, presidentti kertoo Twitterissä.

Niinistö ja Stoltenberg puhuivat Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista sekä Venäjän hyökkäyssodan tämänhetkistä tilanteesta ja tuesta Ukrainalle. Niinistö kävi tiistaina Ukrainassa, jossa hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi on toistaiseksi jumissa, sillä Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet niiden jäsenyyksiä. Etenkin Turkista on muodostunut murheenkryyni Suomen Nato-tielle. Turkki ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä toistaiseksi kolmenväliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa sen jälkeen, kun Turkki oli suuttunut Ruotsille Tukholmassa tapahtuneesta koraanin polttamisesta.

Niinistö arvioi tiistaina, että Turkin ratifiointia voidaan odottaa vasta maan toukokuisten vaalien jälkeen. Hän kuitenkin sanoi uskovansa, että asia nousee viimeistään vaalien jälkeen vahvasti esille.

Suomen valtionjohto on vakuuttanut, että Suomi haluaa mennä Naton jäseneksi yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

13.30: Ukrainan asevoimien ylipäällikkö: Valtaosa ohjuksista ammuttiin alas

Ukrainan ilmapuolustus on ampunut alas 47 kaikista Venäjän joukkojen Ukrainaan ampumasta 55 ohjuksesta, Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valerii Zaluzhnyi kertoi uutistoimisto Reutersille. Ohjuksista 20 ammuttiin hänen mukaansa alas Kiovan ympäristössä.

Hänen mukaansa Venäjä käytti muiden ohjusten ohessa hypersoonisia Kh-47 Kinzhal-ohjuksia. 

– Venäläisten tavoite pysyy muutumattomana: Psykologinen paine ukrainalaisille ja kriittisen infrastruktuurin tuhoaminen, hän kirjoittaa.

– Mutta meitä ei voi murtaa.

12.30: Leopard-taistelupanssarivaunut saataneen Ukrainaan maaliskuun lopussa, kertoo Saksan puolustusministeri

Saksan lupaamat Leopard-taistelupanssarivaunut saapuvat Ukrainaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa, kertoo Saksan puolustusministeri Boris Pistorius.

Ukrainalaissotilaiden kouluttaminen Marder-rynnäkköpanssarivaunujen käyttöön alkaa Pistoriuksen mukaan lähipäivinä. Leopard-taistelupanssarivaunujen käyttöön koulutus alkaa puolustusministerin mukaan hieman myöhemmin.

(STT)

11.53: Venäjä: Ukrainan aseistaminen tekee länsimaista Ukrainan sodan osapuolia

Venäjän mukaan länsimaiden päätös toimittaa moderneja taistelupanssarivaunuja Ukrainaan tekee niistä konfliktin osapuolia.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan länsimaat antavat toistuvasti lausuntoja, joissa kertovat lähettävänsä erilaisia aseita, mutta sanovat, ettei se merkitse osallisuutta. Venäjä on tästä jyrkästi eri mieltä, Peskov sanoi.

Saksa ja Yhdysvallat kertoivat eilen lähettävänsä Ukrainaan taistelupanssarivaunuja. Samalla Saksa antoi muille maille luvan lähettää Ukrainaan saksalaisvalmisteisia panssarivaunuja.

(STT)

11:50 Kiovan metrotunnelit täynnä ihmisiä

Uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla näkyy satoja ihmisiä Kiovan metrossa. Ihmiset ovat piiloutuneet maan alle pommituksilta. 

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kehotti aiemmin asukkaita pysymään suojassa Telegram-palveluun kirjoittamassaan viestissä.

10.55: Saksalainen pidätettyä epäiltynä Venäjälle vakoilusta

Saksan kansalainen on pidätetty Münchenin lentokentällä epäiltynä maanpetoksesta. Syyttäjänviraston mukaan hänen epäillään välittäneen tietoa Venäjän tiedustelupalvelulle.

Mies otettiin kiinni hänen palatessaan Yhdysvalloista Saksaan. Hänen uskotaan tehneen yhteistyötä joulukuussa kiinniotetutun, Venäjän hyväksi vakoilusta epäillyn Saksan turvallisuuspalvelu BND:n työntekijän kanssa. Syyttäjä epäilee miehen luovuttaneen Venäjälle tietoja, joita sai mainitulta työntekijältä.

(Reuters)

10.53: Odessassa vaurioita tärkeisiin rakennuksiin

Odessan paikallisviranomaisten mukaan Venäjän iskussa on vaurioitunut ainakin kaksi infrastruktuurille tärkeää rakennusta.

(Reuters)

10.48: Pormestari: Kiovassa kuolonuhri

Kiovan pormestari Vitali Klitshkon mukaan Venäjän ohjusiskussa on kuollut yksi ja loukkaantunut kaksi ihmistä.

(Reuters)

10.45: Ukrainassa ainakin kaksi räjähdystä, ohjukset ammuttu armeijan mukaan Murmanskista

Ukrainassa on parhaillaan käynnissä Venäjän ilmahyökkäys. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on ampunut yli 30 ohjusta eri puolilla maata sijaitseviin maaleihin.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on tapahtunut ainakin kaksi räjähdystä. Ne johtuivat ukrainalaismedian mukaan ilmatorjunnasta. Asukkaita on kehotettu pysymään suojissa.

Armeijan edustajan Juriy Ignatin mukaan ohjukset ammuttiin pommikoneista Murmanskin alueelta. Ignat sanoo ilmatorjunnan työskentelevän kovan paineen alla.

Viime yönä Ukrainaan lähetettiin Asovanmereltä 24 iranilaista lennokkia. Ukrainan ilmavoimien mukaan kaikki lennokit tuhottiin.

Venäjä on lokakuusta lähtien tehnyt Ukrainaan säännöllisiä ohjus- ja lennokkihyökkäyksiä. Niiden kohteena on ollut varsinkin Ukrainan energiainfrastruktuuri. Hyökkäykset ovat vaurioittaneet pahoin Ukrainan sähköverkkoa, ja eri puolilla maata on ollut toistuvia sähkökatkoja.

(STT)

10.36: Kiovan pormestari: Pysykää suojassa

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kehotti asukkaita pysymään suojassa Telegram-palveluun kirjoittamassaan viestissä. Venäjä on aloittanut tänään uuden ilmahyökkäyksen Ukrainaan, jonka armeijan mukaan ilmatorjunta sai pudotettua 15 ohjusta. Kiovassa on kuitenkin kuultu räjähdys.

(Reuters)

10.20: Ilmatorjunta ampunut alas 15 ohjusta

Venäjä on ampunut kymmeniä ohjuksia Ukrainaan. Armeijan mukaan ilmatorjunta on pudottanut 15 ohjusta.

(STT)

10.10: Kiovassa räjähdys

Reuters kertoo silminnäkijän mukaan, että Kiovassa on kuultu kova räjähdys. Kiovan pormestari on neuvonut kaupunkilaisia pysymään suojassa.

Lisäksi ilmavoimien edustajan mukaan venäläisten ohjusten vaikutuksia on havaittu Vinnytsian alueella. 

9.12: Ajatuspaja: Venäjä saattaa valmistella hyökkyästä Luhanskin alueella

Yhdysvaltalainen ajatuspaja Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä saattaa valmistella merkittävää hyökkäystä Luhanskin alueella. Tähän osaltaan viittaavat ISW:n mukaan muilla alueilla tapahtuneet hyökkäykset, jotka pienimuotoisuutensa vuoksi ajautuspajan mukaan vaikuttavat enemmänkin yrityksiltä hämätä ja sitoa Ukrainan joukkoja rintamalla kuin pyrkimyksiltä edetä kyseisillä rintamilla. Lisäksi ajatuspaja katsoo, että Venäjän armeija vaikuttaa siirtävän painopistettään perinteisiin joukkoihin palkkasotilasyhtiö Wagnerin sijaan.

8.54: Koko Ukrainaan ilmahälytys – maa sanoo ampuneensa alas ohjuksia

Koko Ukrainaan on julistettu ilmahälytys. Viranomaiset kertovat ampuneensa alas venäläisiä ohjuksia.

Mykolaivin alueen kuvernööri Vitaly Kim sanoi Telegramissa, että kaksi ohjusta havaittiin alueella.

Ukrainan suurin yksityinen energiatoimittaja DTEK kertoi ajaneensa sähköt alas hätätoimenpiteenä Kiovan, Odessan ja Dnipropetrovskin alueella. 

Armeija kertoo ampuneensa alas 24 venäläisten dronea yön aikana. Niistä 15 ammuttiin pääkaupunki Kiovan ympärillä.

(Reuters)

5.35: Media: Ukrainan seuraavana tavoitteena tankkien jälkeen ovat F-16-hävittäjät

Ukrainan seuraavana tavoitteena taistelupanssarivaunujen saamisen jälkeen on hankkia länsitukijoiltaan moderneja F-16-hävittäjiä, kertoo Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Hill-lehdelle. Asiasta on kertonut myös uutistoimisto Reuters.

Hillille puhunut Juri Sak kertoo olevansa luottavainen siihen, että Ukraina lopulta saa uudenaikaiset hävittäjät, kuten F-16:t, joita se on pyytänyt pitkään.

–  Kaikkia pyytämiämme aseita tarvitsimme jo eilen. Teemme kaiken mahdollisen varmistaaksemme, että Ukraina saa neljännen sukupolven hävittäjiä niin pian kuin mahdollista, Sak kertoi.

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat keskiviikkona, että ne toimittavat taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan. Yhdysvallat teki päätöksen lähettää valmistamiaan Abrams-vaunuja, kun Saksa puolestaan lupasi lähettää valmistamiaan Leopard 2 -vaunuja.

Samalla Saksan hallitus antoi muille maille luvan toimittaa Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.

(STT)

5.28: Euroopassa väläytetty rypälepommien toimittamista Ukrainaan, kertoo AFP:n lähde

Euroopassa on ehdotettu rypälepommien toimittamista Ukrainaan. Asiasta kertoo virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähde puhui AFP:lle sillä ehdolla, että sekä hänen nimensä että edustamansa maa jätettiin kertomatta. Virkamieslähde kertoo maansa hallituksen hyväksyneen asetoimituksen ja hakeneen tarvittavaa vientilupaa Saksalta.

Rypäleräjähteiden käyttö ja vienti on kielletty YK:n sopimuksella, johon kaikki Euroopan maat eivät kuitenkaan ole liittyneet.

Sopimuksen ulkopuolella ovat muun muassa Puola, Suomi, Ukraina ja Venäjä, joka on käyttänyt rypälepommeja Ukrainassa runsain mitoin.

(STT)

Keskiviikon uutisia: 

19.09: Norja lähettää Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan

Norja on ilmoittanut lähettävänsä Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan. Norjan puolustusministeri Bjorn Arild Gram ei kertonut maan yleisradioyhtiö NRK:lle, kuinka monta panssarivaunua maa lähettää. 

19.07: Yhdysvallat lähettää 31 Abrams-panssarivaunua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että maa lähettää 31 Abrams-panssarivaunua Ukrainaan.

Bidenin mukaan tämä ei ole uhkaus Venäjälle. 

18.39: Presidentti Niinistön Ukrainan-vierailu on päättynyt

Presidentti Sauli Niinistön Ukrainan-vierailu on päättynyt. Hän kertoo asiasta Twitterissä.

– Paljon samansuuntaista ajattelua presidentti Zelenskyin kanssa, sekä sodasta että rauhasta, Niinistö viestitti tviitissään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja