Donetskin separatistijohtaja väittää venäläisjoukkojen etenevän Donetskissa – MTV seurasi sotaa

2:47
MTV seurasi miinanraivausta Ukrainassa: "Räjähteitä löytyy aina vain enemmän"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 30.1.2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa

 • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
 • Puola lähettämässä Ukrainaan Leopardien lisäksi 60 panssarivaunua
 • EU ehdottaa Valko-Venäjälle uusia talouspakotteita
 • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan  tehdä samoin
 • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. Tiistain 31. tammikuuta seurantaan pääset tästä.

18.18: Ranska ja Australia sopineet tykistöammusten toimittamisesta Ukrainalle

Ranska ja Australia toimittavat Ukrainaan 155 millimetrin tykistöammuksia, maiden puolustusministerit Sebastien Lecornu ja Richard Marles kertovat. Ministereiden mukaan ammuksia tuotetaan Ukrainalle tuhansia.

Nyt toimitettavat tykistöammukset ovat yhteensopivia länsimaiden Ukrainalle aiemmin lahjoittaman tykistön kanssa. Lahjoituksen arvo on ministereiden mukaan useita miljoonia euroja.

17.55: Ukrainan puolustusministeri: Käytämme tänä vuonna yli 500 miljoonaa euroa miehittämättömiin ilma-aluksiin

Ukrainan armeija tulee käyttämään tänä vuonna yli 500 miljoonaa euroa miehittämätön ilma-aluksiin (UAV), kirjoitti Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov Facebookissa maanantaina. Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalaismedia CNN.

Reznikovin mukaan UAV-markkinoiden kehittäminen on yksi puolustusministeriön keskeisistä painopistealueista.

UAV on lyhenne sanoista "unmanned aerial vehicle" eli miehittämätön ilma-alus, joita useimmiten kutsutaan droneiksi.

Ukrainalaisten drone-valmistajien kanssa on allekirjoitettu 16 toimitussopimusta, sanoo Reznikov.

Ukraina pyrkii brittilehti Guardianin mukaan lisäämään kotimaista drone-tuotantoa rakentaakseen drone-armeijan.

16.59: Ukrainalaiskomentaja: Bahmut on ollut "elävä helvetti"

Bahmut on ollut "elävä helvetti" viiden tai kuuden kuukauden ajan, ukrainalaiskomentaja Volodymyr Nazarenko sanoi Ukrainan televisiossa maanantaina, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia CNN.

Nazarenkon mukaan syynä on jatkuvat taistelut sekä Venäjän yritykset saada hallintaansa Kostiantynivkan ja Bahmutin välinen moottoritie.

CNN kirjoittaa Nazarenkon sanoneen, että ei ole varma ovatko venäläisjoukot tekemässä täysimittaista hyökkäystä ja muuttaneet taktiikkaansa, mutta Nazarenkon mukaan Wagner-joukot on korvattu venäläisillä laskuvarjojoukoilla.

Venäläisjoukot ovat kokeneet Nazarenkon mukaan ”valtavia menetyksiä".

CNN ei ole pystynyt varmistamaan Nazarenkon väitteitä tappioista.

16.21 Presidentti Zelenskyi kertoi tavanneensa Tanskan pääministerin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tavanneensa Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin Mykolaivin alueella Etelä-Ukrainassa, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Zelenskyi kertoi keskustelleensa Frederiksenin kanssa muun muassa Venäjän tekemien ohjus- ja droneiskujen vaikutuksista.

Zelenskyi ja Frederiksen tarkastelivat myös alueen energiainfrastruktuurin tilaa sekä keinoja sen suojelemiseksi ja korjaamiseksi, Zelenskyi kirjoitti viestintäsovellus Telegramissa.

He vierailivat myös haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden luona sairaalassa, jossa Zelensky jakoi mitaleja, kirjoittaa CNN.

14.28: Donetskin separatistijohtaja väittää venäläisjoukkojen etenevän Donetskissa

Ukrainassa Venäjän nimittämä Donetskin aluejohtaja Denis Pushilin väittää venäläisjoukkojen edenneen Donetskissa. Ukraina kiisti väitteen.

Pushilinin mukaan venäläisjoukot olisivat edenneet Vuhledarin kaupungin itäosiin. Vuhledar sijaitsee noin 150 kilometriä etelään strategisesti tärkeästä Bahmutin kaupungista.

Pushilinin mukaan alueella käydään kiivaita taisteluita, mutta Bahmutin piirittämisestä ei voida vielä puhua.

Ukrainan armeijan edustajan Jevgen Jerinin mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa.

–  Meidän tietojemme mukaan vihollinen kohtasi kivääritulitusta ja tykistötulta. He eivät onnistuneet, ja perääntyivät. Emme menettäneet asemiamme, Jerin sanoi.

Venäjän tukemat separatistit ovat hallinneet osia Donetskista vuodesta 2014. Venäjä pyrkii nyt valtaamaan Donetskin kokonaan julistettuaan sen viime vuonna osaksi Venäjää. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut alueliitosta.

11.06: Scholz: Aion jatkaa keskustelua Putinin kanssa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz toteaa saksalaislehti Tagesspiegelille, että aikoo jatkaa keskustelua Venäjän johtaja Vladimir Putinin kanssa. Ainoat länsimaiden päättäjät, jotka ovat pitäneet keskusteluyhteyden auki Putiniin, ovat Scholz ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

– Oikeista ratkaisuista ei voi kysyä keneltäkään matematiikan professorilta eikä algoritmilta. Siksi etenemme askel askeleelta ja punnitsemme tarkasti jokaisen päätöksen seurauksia, Scholz toteaa Tagesspiegelille.

Scholz myös kuvailee, että hänen toimintatapansa vaatii malttia ja päättäväisyyttä, vaikka monet ovat kuvailleet Saksan toimintaa epäröinniksi.

Saksalla kesti pitkään, ennen kuin se päätti lähettää Leopard 2-tankkeja Ukrainaan. 

Scholz toteaa myös haastattelussa, ettei taistelupanssarivaunujen luovuttaminen Ukrainalle merkitse sitä, että Nato olisi sodan suora osapuoli.

09.15: Brittitiedustelu: Venäjä valmistelee suurhyökkäystä, kaksoispassin omaavien kirgisialaisten maastapoistuminen estetty 

Brittitiedustelun tuoreimman raportin mukaan on todennäköistä, että Venäjän viranomaiset pitävät avoinna mahdollisuuden kutsua sotilaita uudelleen palvelukseen "osittaisen liikekannallepanon" puitteissa.

Raportin mukaan Venäjän rajavartijat ovat estäneet kaksoispassin omaavia kirgisialaisia siirtotyöläisiä poistumasta Venäjältä ja kertoivat miehille, että heidän nimensä ovat mobilisointilistoilla.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän johto yrittää saada kokoon suuren määrän joukkoja tulevaa suurhyökkäystä varten. 

05.50: Naton pääsihteeri kehotti Etelä-Koreaa tehostamaan sotilaallista tukeaan Ukrainalle

Etelä-Koreassa vieraileva Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pyytää maata tehostamaan sotilaallista tukeaan Ukrainalle.

Pääsihteeri patisti Etelä-Koreaa tekemään enemmän auttaakseen Ukrainaa ja sanoi maan tarvitsevan akuutisti lisää ampumatarvikkeita.

Etelä-Korean lainsäädäntö kieltää aseiden viennin aktiivisessa konfliktissa oleviin maihin.

Stoltenberg ehdotti, että maa voisi harkita tästä käytännöstä luopumista kuten esimerkiksi Saksa ja Norja ovat tehneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Etelä-Korea on Naton pääministerin Aasian matkan ensimmäinen etappi, josta hän matkaa seuraavaksi Japaniin.

05.25: BBC: Boris Johnson väittää Putinin uhanneen häntä ohjusiskulla ennen hyökkäystä Ukrainaan

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson väittää BBC:n dokumentissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhanneen häntä puhelinkeskustelun aikana ohjusiskulla ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

–  Hän uhkasi minua yhdessä vaiheessa ja sanoi: "Boris, en halua satuttaa sinua, mutta ohjuksella se veisi vain minuutin", tai jotain sinnepäin, Johnson sanoo dokumentissa.

Silloisen pääministerin mukaan Putin esitti uhkauksensa sen jälkeen, kun Johnson oli varoittanut tätä sanomalla Ukrainan sodasta tulevan "täydellinen katastrofi". Johnson kuvaili Putinin olleen puhelun aikana hyvin tuttavallinen. Johnsonin mukaan "hyvin pitkä" ja "eriskummallinen" puhelinkeskustelu käytiin viime vuoden helmikuussa.

BBC:n mukaan Johnson varoitti Putinia siitä, että hyökkäys Ukrainaan johtaa länsivaltojen pakotteisiin ja Nato tulee lisäämään joukkoja Venäjän rajalla. Johnson yritti myös saada Venäjää luopumaan hyökkäysaikeistaan sanomalla, ettei Ukraina liittyisi Natoon lähitulevaisuudessa.

BBC:n dokumentti esitetään tänään Britanniassa Suomen aikaa kello 23. Dokumentissa käsitellään Putinin vuorovaikutusta maailman johtajien kanssa.

Sunnuntai 29.1.

23.40: Zelenskyi: Venäläisten pääsy olympialaisiin olisi terrorismin hyväksymistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi otti kantaa sunnuntai-iltana puheisiin siitä, että kansainvälinen olympiakomitea olisi hyväksymässä venäläiset vuoden 2024 olympialaisiin. 

– Yritykset saada venäläiset olympialaisiin kertovat maailmalle, että hyväksymme terrorismin, Zelenskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Zelenskyi kertoi lähettäneensä kirjeen Ranskan presidentille Emmanuel Macronille varmistaakseen, että hän on samoilla linjoilla siitä, ettei Venäjän anneta edistää sotapropagandaansa urheilun kautta. 

Zelenskyi kertoi myös Ukrainan lisääntyneestä aseavun tarpeesta. 

– Tilanne on todella paha. Bahmut, Vuhledar ja muitakin alueita Donetskissa ovat Venäjän jatkuvien iskujen alla. Venäjä yrittää väsyttää joukkomme. Tarvitsemme siis nopeammin aseita, Zelenskyi vetosi. 

21.58: Ukrainan alueesta noin neljäsosa miinoitettua

Ukrainan alueesta noin neljäsosa on eri laskelmien mukaan miinoitettua. Venäläisjoukot ovat ennen vetäytymistään virittäneet maastoon lukemattomia miinoja vahingoittamaan erityisesti siviilejä.

Vajavaisella kalustolla ylitöitä painavia miinanraivaajia on saanut surmansa, mutta pahimmassa vaarassa ovat tavalliset kansalaiset – vielä pitkään. Venäläisten säästelemättä kylvämien miinojen löytämiseen nyt takaisin vallatuilta alueilta menisi jo tämänhetkisillä räjähdemäärillä vähintään vuosikymmen.

MTV:n toimittaja Niko Nurminen haastatteli Kiovan alueella Ukrainan pelastustoimen DSNS:n erikoistehtävien päällikköä Oleksandr Ostapovia. Ostapovin ryhmät vastaavat räjähteiden ja miinojen vaarattomaksi tekemisestä Kiovan alueella.

Pääset lukemaan lisää sunnuntain tapahtumista tästä. 


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja