Ukrainan hallinnossa erojen aalto korruptiosyytösten saattelemana – Espanjan loma, lahjontaa, siviilien evakuointiin tarkoitettu auto omiin tarkoituksiin...

3:11
EU-komissio ehdottaa, että Ukrainalle annettaisiin virallinen hakijamaan asema, mutta riittävätkö rahkeet?

Useat Ukrainan valtionhallintoon kuuluneet ihmiset ovat eronneet johtotehtävistä tänään, kertovat muiden muassa BBCGuardian sekä ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Kyse on Ukrainan suurimmasta johtoa ravistelleesta henkilöstövaihdoksesta kohta vuoden kestäneen sodan aikana.

Tähän mennessä ovat eronneet ainakin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko, varapuolustusministeri Vjatsheslav Shapovalov sekä Ukrainan varapääsyyttäjä Oleksi Symonenko.

Ukrainalaismedioiden mukaan heitä on julkisuudessa syytetty erilaisista väärinkäytöksistä. Kyiv Independentin mukaan Shapovalov joutui lähtemään häneen liitetyn hankintaskandaalin jälkeen puolustusministeriön ostettua elintarvikkeita armeijalle jopa kolminkertaisin hinnoin tuntemattomalta yritykseltä. Symonenko puolestaan oli aiheuttanut kohun Espanjan-lomallaan.

Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinformin mukaan Zelenskyin lähipiiriin kuulunut Tymoshenko ei kertonut syytä eropyynnön jättämiseen. Ukrainalaismedioissa hänen kerrottiin käyttäneen siviilien evakuointeihin tarkoitettua autoa omiin tarkoituksiinsa. Ukrinform julkaisi otteita hänen erokirjeestään, jossa hän muun muassa kiitteli ja kehui Zelenskyitä.

Erojen aallossa kenkää sai myös viisi aluejohtajaa sekä neljä varaministeriä, kertoi korkea-arvoinen hallituksen virkamies uutistoimisto AFP:lle.
Erot liittyvät erilaisiin korruptiosyytöksiin, virkamies Oleg Nemtshinov vahvisti.

Eroamaan joutuivat ainakin keskisen Dnipropetrovskin alueen, Koillis-Sumyn alueen, eteläisen Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden kuvernöörit sekä pääkaupunkia Kiovaa ympäröivän alueen kuvernööri, hän sanoi.

Varapuolustusministerin lisäksi myös vara-aluekehitysministeri sekä sosiaalipolitiikan varaministeri ovat hänen mukaansa joutuneet eroamaan.

Virkamiehiä on yritetty hillitä sodan aikana

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljakin mukaan kyse on "oikeudenmukaisuudesta" sekä kansan toivomasta muutoksesta, johon Zelenskyi on vastannut.

Guardianin mukaan Zelenskyi oli jo eilen sanonut, että tällä viikolla Ukrainassa ilmoitetaan henkilöstömuutoksista sekä keskus- että aluehallinnoissa ja turvallisuusjoukoissa. Lehden mukaan henkilöstömuutokset liittyisivät viimeaikaisiin korruptiosyytöksiin.

Lauantaina Ukrainassa pidätettiin myös Ukrainan apulaisinfrastruktuuriministeri Vasyl Lozinskyi epäiltynä yli 320  000 euron suuruisten lahjusten ottamisesta. BBC:n mukaan hän on kiistänyt syytteet.

Ukrainassa oli ennen sotaa huomattava korruptio-ongelma, jota myös Euroopan unioni oli vaatinut kitkemään, jotta Ukrainan EU-jäsenyyttä voitaisiin harkita. Uutistoimisto AFP:n mukaan myös jotkut Ukrainalle taloudellista ja sotilaallista tukea antaneista länsimaista ovat vaatineet korruptionvastaisia ​​toimia avun ehtona.

Zelenskyin Kansan palvelija -puolueen johtajan David Arakhamian mukaan korruptoituneita virkamiehiä voi odottaa vankeustuomio.

– Virkamiehiä kaikilla tasoilla on jatkuvasti varoitettu virallisten ja epävirallisten kanavien kautta, että heidän tulisi keskittyä sotaan, auttaa uhreja, vähentää byrokratiaa ja lopettaa kyseenalaiset bisnekset. Monet heistä ovat todella kuunnelleet, mutta jotkut valitettavasti eivät, hän sanoi Telegram-viestipalvelussa BBC:n mukaan.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja