Tulitaistelussa haavoittunut suomalainen kertoo kauhunhetkistään Ukrainassa: "Valmistauduin siihen, että tähän taidan jäädä"

2:35
Video: Katso tilanne, jossa suomalaistaistelija haavoittuu.

Ukrainassa taistellut suomalaismies kertoo, mitä muistaa haavoittumisestaan taistelusta Harkovassa.

MTV Uutiset julkaisi eilen videomateriaalia suomalaistaistelijoiden tulitaistelusta Ukrainan Harkovassa. Video on kuvattu syyskuun lopulla, ja siitä on nähtävissä useampien suomalaisten sotilaiden sotimista venäläisjoukkoja vastaan.

Katso tilanne, jossa suomalaistaitselija haavoittuu jutun alussa olevalta videolta. Koko videomateriaali on katsottavissa MTV Katsomosta.

"Jalka oli helvetin kuuma"

MTV tavoitti taistelussa haavoittuneen suomalaisen. Suomalaissotilas sai luodista, joka lävisti hänen jalkapohjansa.

Haavoittunut kertoo, että videolle tallentunut tilanne on edelleen hyvin muistissa. Kipua hän ei kuitenkaan muista lainkaan, vaikka videolle tallentuikin tuskainen lääkintämies-huuto.

– Vasta kun pääsin evakuointiautoon, muistan kuinka paljon se sattui. Sokkitila oli päällä, en onnistunut saamaan puristussidettä kunnolla kiinni. Kertoo aika paljon, että onnistuin puristamaan tarraosan kädessä ryttyyn, hän muistelee.

– Kuin kalikalla olisi lyönyt jalkaan, jalka oli helvetin kuuma. Se ei polttanut, mutta tiedostin, että jalka oli tosi kuuma.

"Valmistauduin siihen, että tähän taidan jäädä"

Sotilas sanoo, että häneen kohdistui tilanteessa todellinen luotisade. Hän kertoo selvinneensä tilanteesta jopa yllättävän pienin vaurioin.

– Venäläisten bemari (BMP-2-rynnäkköpanssarivaunu) tulitti autotykillä useita minuutteja. Konekivääri kilisi. Ei siinä vaiheessa tiennyt kuinka pahasti oli osunut, ja oli mahdoton uskoa, että osui vain jalkaan. Luoteja oli kaikkialla.

Sotilas nostaa hattua tilanteessa paikalle tulleelle lääkintämiehelle, joka veti hänet pois luotisateesta.

– Tuli paljon luoteja, joiden osoitteena olin minä. Valmistauduin siihen, että tähän taidan jäädä. Hän kuitenkin tuli hakemaan minut pois aukealta paikalta turvaan. Se vaatii aika isoja palleja.

Haluaa vielä takaisin Ukrainaan

Sotilas kertoo, että jalka toimii neljä kuukautta tilanteen jälkeen jo "ihan hyvin". Jalkaan tehtiin Suomessa mittava operaatio 

– Siinä se kelluu mukana. Arvostan Suomen terveydenhuoltoa, kyllä ne ihmeitä tekee. Mutta se, että sillä juostaan ja lähetään takaisin kentälle, siihen voi mennä vielä aikaa.

Sotilas mainitsee, että Ukrainaan "takaisin kentälle" tekee edelleen mieli.

– Eihän noita uutisia Ukrainasta mielellään katso, mutta hyvin ukrainalaiset ovat pitäneet venäläiset aisoissa. Kuumottaa paljon kavereiden puolesta.

– Tällä hetkellä mieli tekee takaisin, mutta lupauksia en siitä vielä tee. Toistaiseksi olen yhä Ukrainan asevoimien palveluksessa.

Katso suomalaisen sotilaan haavoittuminen tulitaistelussa yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja