Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle pommeja, jotka ulottuvat tuplasti Himarseja pidemmälle – MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 3.2.

1:13
Ukraina teki tykistöiskun Venäjän asemiin Bakhmutissa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 3.2.2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa
 • EU: Haagiin erillinen syytteeseenpanokeskus Ukrainassa tapahtuneista rikoksista
 • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
 • EU ehdottaa Valko-Venäjälle uusia talouspakotteita
 • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
 • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.23: Zelenskyi kiittää Bidenia asepaketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia uudesta, 2,2 miljardin dollarin asepaketista.

Pakettiin kuuluu rakettikäyttöisiä tarkkuuspommeja, joiden kantama on lähes kaksinkertainen Himarseihin verrattuna. Zelenskyi kirjoittaa, että Venäjän raaka aggressio saadaan loppumaan sitä nopeammin, mitä enemmän käytössä on pidemmän kantaman aseita.

20.55: Ranska ja Italia ovat päättäneet toimittaa Ukrainalle omia siirreltäviä ohjusjärjestelmiään

Nato-jäsenmaat Ranska ja Italia ovat sopineet toimittavansa Ukrainalle omia siirreltäviä ohjusjärjestelmiään, kertoo Ranskan puolustusministeriö.

Ranskan ja Italian yhdessä kehittämät MAMBA-järjestelmät sisältävät ajoneuvoon asennetun keskipitkän kantaman ohjuspatterin, joka on suunniteltu suojaamaan vihollisen ilmasta tulevilta hyökkäyksiltä eli Venäjän lennokeilta, ohjuksilta ja lentokoneilta.

Ministeriön tiedotteen mukaan päätös oli vastaus Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin kiireelliseen avunpyyntöön Ranskan ja Italian ulkoministereille Ukrainan siviiliväestön ja infrastruktuurin suojelemiseksi Venäjän ilmahyökkäyksiltä.

19.50 (päivitetty 20.32): Yhdysvalloilta uusi asepaketti Ukrainalle

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ilmoittanut uudesta Ukrainalle lähtevästä ase- ja ammuspaketista, jonka arvo on noin 2,2 miljardia dollaria.

Paketti sisältää muun muassa ampumatarvikkeita Himars-raketinheitinjärjestelmille, panssaroituja ajoneuvoja sekä lisää ilmapuolustusyksiköitä.

Pentagonin mukaan paketti sisältää myös rakettikäyttöisiä tarkkuuspommeja, joiden kantama on lähes kaksinkertainen Himarseihin verrattuna.

Uutiskanava CNN:n mukaan uusi asepaketti nostaa Yhdysvaltojen Ukrainalle antamien pakettien yhteisarvon lähelle 30:tä miljardia dollaria.

19.24: Brittitiedustelu: Venäläisten vankien värvääminen Ukrainaan palkkasotureiksi vähentynyt merkittävästi

Venäläisen palkkasotilasyhtiön Wagnerin vankiloista värväämien taistelijoiden määrä on todennäköisesti merkittävästi vähentynyt siitä, mitä se suurimmillaan oli viime vuoden kesällä ja syksyllä, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedusteluraportissaan.

Venäjän vankeinhoitolaitoksen (FSIN) tammikuun lopun lukujen mukaan Venäjällä oli 433 000 vankia, mikä oli noin 6 000 vankia vähemmän kuin marraskuussa. Syyskuusta marraskuuhun vankien määrä väheni kuitenkin 23 000:lla. Brittitiedustelun mukaan tärkein yksittäinen syy oli todennäköisesti Wagnerin värväystoiminta.

Ukrainan sotilaat kuitenkin kertovat, että Venäjä on kuluneen puolentoista viikon aikana tehnyt rintamien avainlohkoilla vähemmän sellaisia hyökkäyksiä, joissa Wagnerin vankitaistelijoita lähetetään vyörynä kohti Ukrainan asemia.

Julkisuudessa on myös nähty, että Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön välillä on merkittäviä jännitteitä. Puolustusministeriön mukaan Venäjän eliitin sisäinen kiistely on yksi osasyy siihen, että vankeja värvätään vähemmän.

18.39: Nato-maiden toimittamat panssarivaunut toimivat "rautanyrkkinä"

Ukrainan puolustusministerin mukaan Nato-maiden Ukrainalle toimittamat uudet panssarivaunut toimivat "rautaisena nyrkkinä" Kiovan vastahyökkäyksessä Venäjän puolustuslinjojen murtamiseksi.

Oleksii Reznikov kertoi puolalaisen virkaveljensä kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että länsimaiden 155 millimetrin tykistön toimitukset ovat Ukrainalle elintärkeitä, jotta se voi selviytyä Venäjän hyökkäyksistä etelässä ja idässä. 

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak kertoi, että Puola kouluttaa ukrainalaisia sotilaita käyttämään länsimaisia panssarivaunuja käyttöä ja että koulutuksen loppuunsaattaminen on "viikkojen, ei päivien tai kuukausien" kysymys.

Ukraina sai viime kuussa länneltä lupauksen taistelupanssarivaunutoimituksista Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.

18.05: EU:n seuraavassa pakotepaketissa keskitytään teknologian käytön estämiseen Venäjän sotakoneessa

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan seuraavassa EU:n pakotepaketissa keskitytään teknologian käytön estämiseen Venäjän sotakoneessa.

Paketin on määrä valmistua 24. helmikuuta mennessä. Tuolloin tulee kulueeksi vuosi siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

EU-kokous Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa alkoi ilmahälytyksillä.

Von der Leyen on kiitellyt Ukrainan edistymistä EU-polulla, mutta laittoi presidentti Volodymyr Zelenskyille myös kevyitä suitsia.

17.56: Ilmahälytyssireenit soivat Kiovassa taas

Reutersin silminnäkijöiden mukaan ilmahälytyssireenit ovat soineet iltapäivällä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja eri puolilla maata jo toisen kerran tänään perjantaina. 

Euroopan unionin korkeat virkamiehet vierailivat maassa tänään.

Venäjän ilmaiskuista Kiovaan ei ole tullut tietoja.

Ensimmäinen ilmahälytys soi Kiovassa aamulla. Toinen seurasi tunteja myöhemmin pääkaupungissa pidettyä tiedotustilaisuutta, johon osallistuivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

15.56: NYT: Jo lähes 200 000 venäläistä kuollut tai haavoittunut Ukrainassa

Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut tähän mennessä lähes 200 000 venäläissotilasta, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT). Tieto perustuu lehden mukaan amerikkalaisten ja muiden länsimaisten virkamiesten kertomiin tietoihin. 

Lännen mukaan verilöyly Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä on lisännyt sodan jo ennestään raskasta uhrimäärää.

Lehti pitää tätä selvänä merkkinä siitä, miten huonosti Venäjän presidentin Vladimir Putinin masinoima hyökkäys on sujunut. 

Virkamiehet muistuttavat lehden mukaan, että uhrimäärää on kuitenkin vaikea arvioida, koska Venäjän uskotaan rutiininomaisesti aliarvioivan luvut. Myös Ukraina on ollut haluton julkistamaan omia sodanaikaisia tappioitaan. 

15.43: Ukrainan sodassa edessä aktiivisempi vaihe, joka keskittyy todennäköisesti maan itäosaan

Ukrainan taisteluissa näyttää olevan käynnistymässä aktiivisempi vaihe, Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila sanoo STT:lle.

Venäjä on talven aikana keskittänyt kalustoa ja kouluttanut lisää joukkoja. Venäläisten seuraava tavoite voi mahdollisesti olla Donetskin alueen valtaaminen kokonaan Ukrainan itäosassa.

Mattila arvioi, että Venäjän läpimurto voi olla mahdollinen, jos se saa keskitettyä joukkoja, tulivoimaa ja kalustoa kohtuullisen rajatulle alueelle,

Hän ei kuitenkaan näe, että Venäjän voima välttämättä riittäisi pitkälle.

15.03: Ukraina: Venäläisten ohjusalusten määrä Mustallamerellä kasvanut

Ukrainan mukaan venäläisten ohjusalusten määrä Mustallamerellä on kasvanut, kirjoittaa uutiskanava CNN ja viittaa Ukrainan armeijan eteläisen komentokeskuksen tänään tekemään Facebook-julkaisuun.

14.42: Venäjä "kansallistaa" Krimin ulkomaalaisomistukset

Venäjä ilmoittaa "kansallistavansa" kaikki Krimin niemimaan ulkomaalaisomistukset ja ohjaavansa osan näin saaduista varoista Ukrainassa taistelevien hyväksi.

Venäjän nimittämän Ukrainan alueparlamentin puheenjohtajan Vladimir Konstantinovin mukaan toimi on kohdistettu erityisesti ukrainalaisyritysten ja ukrainalaisten henkilöiden omaisuuteen.

Konstantinovin mukaan kansallistettavien omistuksien listalla on viitisensataa kohdetta pankeista aina turismin ja urheilun parissa toimiviin saakka.

– Osa tuotosta ohjataan erityissotilasoperaatioon osallistuville. Konstantinov sanoi Ria Novosti -uutistoimiston mukaan, käyttäen Venäjän Ukrainan sodalle antamaa nimeä.

Krimin paikallishallinnon mukaan osa tuesta toteutetaan niin, että tuen saajille jaetaan ilmaisia tontteja.

14.42: Ukraina nostaa rikossyytteen Wagner-ryhmän perustajaa vastaan

Ukrainan yleinen syyttäjä on nostanut rikossyytteen Wagner-ryhmän perustajaa Jevgeni Prigozhinia vastaan, uutisoi brittilehti Guardian.

Prigozhinia syytetään Ukrainan alueellisen koskemattomuuden ja loukkaamattomuuden rikkomisesta ja hyökkäyssodan käymisestä Ukrainaa vastaan.

Julmista metodeistaan tunnettu Wagner on venäläinen Putinia lähellä oleva yksityinen palkka-armeija.

13.20: Saksa hyväksyi Leopardien viennin teollisuuden varastoista

Saksa on hyväksynyt Leopard 1 -taistelupanssarivaunujen viennin Ukrainaan teollisuuden varastoista. Asiasta kertoi hallituksen tiedottaja tänään perjantaina tiedotustilaisuudessa Berliinissä.

11:35: Kiovassa ilmahälytys EU-huippukokouksen alla

Ukrainassa maan pääkaupunkiin Kiovaan ja useisiin muihin kaupunkeihin on annettu ilmahälytys.
Kiovassa on määrä tänään alkaa Ukrainan ja EU:n välinen huippukokous. Kaupungissa ovat vierailulla muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

9.42: Ukraina: Venäjä on menettänyt Ukrainassa yli 100 000 sotilasta

Ukrainan asevoimien esikunnan mukaan Venäjän on menettänyt Ukrainassa kaatuneina 129 870 sotilasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa.

Esikunnan mukaan Venäjä on menettänyt myös 215 panssarivaunua, 6 388 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 5 068 ajoneuvoa ja polttoainesäiliötä, 2 215 tykistöjärjestelmää, 460 ohjusjärjestelmää, 222 ilmapuolustusjärjestelmää, 294 lentokonetta, 284 helikopteria, 1 952 lennokkia ja 18 venettä.

Jos alla oleva julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

8.35: Yhdysvallat takavarikoimassa venäläiseltä oligarkilta 5,4 miljoonaa dollaria ja ohjaamassa rahat Ukrainalle

Yhdysvallat saattaa takavarikoida 5,4 miljoonaa dollaria pakotteiden kohteena olevalta venäläiseltä oligarkilta Konstantin Malofejeviltä ja ohjata varat Ukrainan jälleenrakentamiseen, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Tsargrad-televisiokanavan omistajaa Malofejeviä on syytetty venäläisten separatistien rahoittamisesta Krimillä, jonka Venäjä liitti laittomasti itseensä vuonna 2014.

Malofejev on kiistänyt rahoittaneensa separatisteja.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi viime joulukuussa lakimuutoksen, joka sallii venäläisille oligarkkeille kuuluvien takavarikoitujen varojen ohjaamisen Ukrainalle.

Reuters ei tavoittanut Malofejevia kommentoimaan asiaa ja hänen uskotaan olevan Venäjällä.

8.08: Venäjän uudesta suurhyökkäyksestä ei todisteita, sanoo tutkija

Venäjältä on odotettavissa uusia hyökkäyksiä kevään ja kesänä aikana, mutta odotukset niiden suhteen on syytä pitää kohtuullisina, sanoo Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Todisteita julkisuudessa väläytellystä uudesta suurhyökkäyksestä ei Käihkön mukaan ole esitetty.

Käihkön mukaan "kalliit offensiivit" eli suuret hyökkäykset eivät välttämättä palvele Venäjän strategiaa, vaan se keskittyy ennemmin rintamalinjojen vakauttamiseen ja sodan pitkittämiseen.

– Keskustelussa uhkaa unohtua, että Venäjä hyökkää koko ajan, Käihkö kirjoittaa Twitterissä.

Käihkö muistuttaa, että sodan pitkittyessä sen intensiteetti voi laskea jo siksi, että ammukset hupenevat.

– Suurhyökkäyksistä saadaan kyllä tietoa jo ennen niiden alkamista. Nykyisenkaltaiset pienemmätkin hyökkäykset sitovat ja kuluttavat joukkoja.

Julkisuudessa on keskusteltu mahdollisesta uudesta Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan. Esimerkiksi Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa hyökkäyksen olevan mahdollinen jo lähiviikkoina.

5.25: EU:n ydinhahmot ja Zelenskyi tapaavat Kiovassa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja useat komissaarit tapaavat tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa.

Tapahtuman turvallisuus puhutti pitkään Brysselissä, mutta kokous on silti järjestetty sovitusti Ukrainan pääkaupungissa.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä muun muassa Ukrainan etenemistä EU-polulla, vastausta Venäjän hyökkäyssotaan, apua Ukrainalle, maan havittelemia rauhanehtoja, ruokaturvaa ja jälleenrakentamista.

Torstai 2.2.

23.12: Kramatorskin ohjusiskussa kuollut seitsemän ihmistä

Itä-Ukrainassa Kramatorskissa asuintaloon osuneessa ohjusiskussa on kuollut tähän mennessä seitsemän ihmistä, uutisoi CNN.

Kramatorsk sijaitsee Itä-Ukrainassa Donetskin alueella, missä Venäjän joukot ovat yrittäneet edetä.

21.51: EU kouluttaa 15 000 ylimääräistä sotilasta Ukrainaan

EU on luvannut kaksinkertaistaa sotilaallisen avustusohjelman Ukrainalle kouluttamalla 15 000 ylimääräistä sotilasta, uutisoi The Guardian

Brittilehti kirjoittaa, että 15 000 sotilaan kouluttamisella EU vahvistaa lupaustaan seistä Ukrainan rinnalla.  

20.07: Ukrainan sodan rintamatilanne juuri nyt

Britannian puolustusministeriön tiedustelupalvelu jakoi Twitterissä tuoreimman rintamatilanteen Ukrainan sodasta. 

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja