Brysselissä valmistaudutaan Zelenskyin mahdolliseen vierailuun – MTV seurasi sotaa 6.2.2023

2:45
Video: Vapaaehtoiset pelastavat ukrainalaisen Petron kotoa – "Minulla ei ole enää mitään jäljellä"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 6.2.2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • Yhdysvalloilta yli 2 miljardin asepaketti Ukrainaan
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.07: Zelenskyi osallistuu EU:n seuraavaan huippukokoukseen

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on kutsunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin osallistumaan tulevaan EU:n huippukokoukseen. Asiasta tviittasi Michelin tiedottaja tänä iltana.

Mikäli Zelenskyi todella matkustaa Brysseliin, kyseessä olisi vasta hänen toinen ulkomaanmatkansa sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuun lopussa.

Zelenskyi pistäytyi Washingtonissa joulukuussa.

EU:n viranomaisten mukaan Zelenskyin mahdollisesta saapumisesta ei turvallisuussyistä tiedoteta enempää. Ukrainan presidentinkanslia ei ole vahvistanut vierailua.

18.36: YK:n pääsihteeri varoitti Ukrainan sodan kiihtymisestä – "Silmät apposen auki kohti laajempaa sotaa"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti puheessaan maanantaina, että hän pelkää Ukrainan sodan kiihtymisen tarkoittavan sitä, että maailmassa ollaan menossa kohti laajempaa sotaa.

–  Mahdollisuudet rauhaan vähenevät koko ajan samalla kun laajemman eskalaation ja verenvuodatuksen mahdollisuus kasvaa. Pelkään, että maailma ei ole kävelemässä unissaan kohti laajempaa sotaa, vaan se on menossa sinne silmät apposen auki, Guterres sanoi puheessaan, jossa hän käsitteli myös ilmastokriisiä ja äärimmäisen köyhyyden lisääntymistä.

Norjan hallitus puolestaan kertoi maanantaina ehdottavansa parlamentille suurta, 75 miljardin Norjan kruunun (noin 6,8 miljardin euron) Ukraina-apupakettia, joka jakautuisi viiden vuoden ajalle. Apupaketti pitää sisällään sekä humanitaarista että sotilaallista apua.

Norja on hyötynyt merkittävästi Ukrainan sodasta. Viime vuonna siitä tuli Euroopan suurin maakaasun toimittaja samalla kun kaasun hinta nousi kohisten.

17.49: Norjan hallitus kaavailee liki seitsemän miljardin euron apupakettia Ukrainalle

Norjan hallitus ehdottaa parlamentille suurta, 75 miljardin Norjan kruunun (noin 6,8 miljardin euron) Ukraina-apupakettia, joka jakautuisi viiden vuoden ajalle.

– Ukrainan tulee saada tietää, että me seisomme sen rinnalla, ja Venäjän tulee ymmärtää, että vapaat ja demokraattiset maat tukevat Ukrainaa, perusteli Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Apupaketti pitää sisällään sekä humanitaarista että sotilaallista apua. Kuluvan vuoden apu jaettaisiin puoliksi humanitaariseen ja sotilaalliseen apuun.

Norja on hyötynyt merkittävästi Ukrainan sodasta. Viime vuonna siitä tuli Euroopan suurin maakaasun toimittaja samalla kun kaasun hinta nousi kohisten.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti avusta ja sanoi sen tarkoittavan merkittävää panostusta Ukrainan tulevaan voittoon ja menestyksekkääseen toipumiseen sodan jälkeen.

Paketin lopullinen suuruus voi vielä muuttua parlamentin käsittelyssä, koska hallituksella ei ole tukenaan enemmistöä. Alustavat reaktiot pakettiin ovat kuitenkin olleet myönteisiä.

Ukrainan apupaketin lisäksi Stören hallitus ehdottaa viiden miljardin kruunun lisäystä apuun niille maille, joita Ukrainan sota on runnellut eniten ruuan ja muiden hyödykkeiden hintojen noustua nopeasti.

15.24: ISW: Putin voi syyttää itseään surkeasta sotamenestyksestä – "Hän on sivuuttanut ja viivästyttänyt välttämättömiä päätöksiä"

Presidentti Putinin päätökset ja suuret sotatavoitteet eivät kohtaa, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) toteaa.

Vaikka moni asia Ukrainan sodan aikana on Kremlin näkökulmasta köhinyt, on syntipukkien löytämisessä Venäjän presidentti Vladimir Putin ollut esimerkillisen tehokas, ISW kirjoittaa.

Sen sijaan ISW:n mukaan "pragmaattisten ja todennäköisesti välttämättömien" päätösten tekeminen Putinilta ei ole tahtonut pian vuoden kestäneen sodan aikana onnistua.

Putin on joko "sivuuttanut, viivästyttänyt tai vain osin toteuttanut" keskeisiä sotapäätöksiä, ISW toteaa.

Lue koko juttu täältä.

17:41
Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle?

11.30: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 870 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana 870 sotilasta ja 11 panssarivaunua.

Muiksi Venäjän tappioksi Ukraina listaa muun muassa 10 panssariajoneuvoa sekä kuusi tykkiä ja raketinheitintä.

Venäjä ei ole kommentoinut lukuja, eivätkä riippumattomat tahot ole vahvistaneet niitä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.18: Kenraali: Ukrainalla kaksi tapaa lyödä venäläiset Krimiltä – "Venäjä saattaisi harkita ydinasevaihtoehtoa"

Jotta Ukraina voisi yrittää valloittaa Krimin niemimaan takaisin, pitäisi maan ensin saada haltuunsa kaikki eteläiset Ukrainan osat eli Hersonin ja Zaporizhzhia alueet, katsoo Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan.

Ukraina on sanonut julkisesti tavoitteekseen sen, että maa palauttaa itselleen kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin, jonka Kremlin joukot valtasivat laittomasti vuonna 2014.

Kevään tullessa odotetaan sekä Ukrainan uutta vastahyökkäystä että Venäjän uutta suurhyökkäystä. 

Kenraalimajuri evp. Ryan kirjoittaa Twitterissä, että kun nyt julkisuudessa spekuloidaan molempien hyökkäysten mahdollisia paikkoja ja tavoitteita, Ukrainan strateginen tavoite Krimin takaisin saamisesta voi olla koko "sodan kulminaatiopiste" ja "sodan viimeinen taisto".

Lue koko juttu täältä.

9.37: Kanadalainen Leopard 2 -panssarivaunu saapui Puolaan

Kanadan puolustusministeri Anita Anand julkaisi Twitterissä kuvan Puolaan saapuneesta Leopard 2 -taistelupanssarivaunusta.

Anandin mukaan ukrainalaissotilaat saavat Puolassa kaluston käyttökoulutusta.

Yhdessä liittolaistemme kanssa koulutamme Ukrainan asevoimia tämän kaluston käyttöön, Anand kirjoitti Twitterissä ja lisäsi, että Kanada jatkaa Ukrainan tukemista.

Jos alla oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

6.08: Zelenskyi: Venäjä suunnittelee kostoiskua helmikuussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen pitämässään videopuheessa, että useiden eri raporttien perusteella Venäjä suunnittelee tekevänsä helmikuussa "jotain symbolista" hyvittääkseen viime vuoden tappionsa.

Zelenskyin mukaan Venäjä lisää painostusta rintamalinjan eri alueilla sekä "informaatiosfäärissä".

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin puolustautua ja voittaa, Zelensky sanoi.

5:26: Pormestari: Enerhodar ilman lämpöä ja kuumaa vettä

Venäjän miehittämän Enerhodarin asukkaat ovat tällä hetkellä ilman lämpöä ja kuumaa vettä, ja asuinrakennusten lämpötila on 10–15 astetta, sanoo Enerhodarin kaupunginjohtaja Dmytro Orlov. Asiasta kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Orlov on sanonut Enerhodarin tilanteen olevan kriittinen, koska vihollinen ei ole sallinut minkään Zaporizzjan ydinvoimalan voimalayksikön käynnistämistä.

Orlovin mukaan kaupungissa on 15 000 asukasta, eivätkä he saa lämmitystä muualta.

Venäläisjoukot ovat miehittäneet maaliskuun alusta lähtien Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevaa Zaporizzjan ydinvoimalaa.

Joukot ovat käyttäneet sitä sotilastukikohtana tehdäkseen hyökkäyksiä Ukrainan hallitsemalle alueelle Dnipro-joen toisella puolella.

Sunnuntai 5. helmikuuta

22.44 (Päivitetty 23.54): Ukrainalle uusi puolustusministeri

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov jättää paikkansa, kertoo maan parlamentin korkea-arvoinen jäsen. Reznikovin korvaa odotetusti maan sotilastiedustelua johtava Kyrylo Budanov.

Reznikov jatkaa poliittista uraansa strategisesta teollisuudesta vastaavana ministerinä. Reznikovin lähdön tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu.

Ukrainan puolustusministeriössä paljastui viime kuussa laaja korruptiovyyhti, jonka seurauksena useat johtavassa asemassa olevat virkamiehet saivat lähteä.

16.58: Ukrainan puolustusministeri: Sodan voittaminen ilman länsimaisia hävittäjiä maksaa enemmän ihmishenkiä

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov on luvannut, että Ukraina ei käytä länsimailta saamiaan pitkän matkan aseita iskeäkseen Venäjälle.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi jo aikaisemmin Bild am Sonntag -lehden haastattelussa, että Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa on saavutettu yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

Sen sijaan Reznikov sanoi Ukrainan olevan edelleen pahoillaan siitä, etteivät länsimaat ole toimittaneet maalle moderneja hävittäjiä.

– Olen varma, että tulemme voittamaan tämän sodan ja vapauttamaan miehitetyt alueet. Ilman länsimaisia hävittäjiä se vain tulee maksamaan meille enemmän ihmishenkiä.

15.17 Ukrainan armeija: Venäjä polttaa ukrainalaisia kirjoja miehitetyllä Luhanskin alueella

Ukrainan erikoisjoukkojen johtaman kansallisen vastarintakeskuksen mukaan venäläisjoukot ovat takavarikoineet ukrainalaisia kirjoja kirjastoista ja kouluista miehitetyllä Luhanskin alueella ja polttaneet niitä lämpökeskuksissa.

Keskuksen mukaan kirjoja poltettaisiin massoittain Venäjän miehittämässä Rovenkyn kaupungissa.

Venäjä on pyrkinyt tietoisesti tyrkyttämään ukrainalaislapsille propagandakertomuksia miehitetyillä alueilla järjestettävän koulutuksen kautta sen jälkeen, kun se aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Lisäksi Venäjän epäillään pakkosiirtäneen tuhansia ukrainalaislapsia Venäjälle.

Ukrainan presidentin lasten oikeuksista ja kuntoutuksesta vastaava neuvonantaja Daria Herasymchuk sanoi tammikuussa, että Venäjälle olisi siirretty 14 000 ukrainalaislasta, joista ainoastaan 125 on palautettu Ukrainaan, kirjoitti ukrainalaislehti Kyiv Independent tammikuussa.

14.46 Scholz: Länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa on yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

–  Tästä asiasta vallitsee yksimielisyys, Scholz sanoi saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.

Yksimielisyyden tavoitteena on "välttää eskaloituminen", Scholz sanoi.

Länsimaat ovat lähettäneet runsaasti aseapua Ukrainaan, ja uusia apupaketteja ollaan lähettämässä maahan lisää. Tammikuussa useat länsimaat lupasivat toimittaa Ukrainaan maan toivomia taistelupanssarivaunuja. Kanadan puolustusministeri Anita Anand kertoi lauantaina Twitterissä, että ensimmäinen Leopard 2 -tankki on lähetetty Kanadasta Ukrainaan.

–  Yhdessä liittolaistemme kanssa toimitamme taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jotta se voi puolustaa itseään, Scholz sanoi.

13.07: Britannian ulkoministeri: Ukrainan aseistaminen on ainoa tie rauhaan

Ukrainan aseistaminen, jotta se voi puolustautua Venäjää vastaan on nopein ja ainoa tie rauhaan, sanoi Britannian ulkoministeri James Cleverly Times of Malta -lehdessä sunnuntaina julkaistussa artikkelissa.

– Kuten kaikki autoritaariset hallitsijat, Putin reagoi vain vastustajiensa voimaan, sanoi Cleverly.

– Siksi olen iloinen siitä, että Saksa ja Yhdysvallat lähettävät yhdessä Britannian kanssa panssarivaunuja ukrainalaisille. Se että ukrainalaisille annetaan välineet, joita he tarvitsevat saadakseen työnsä päätökseen, on nopein ja ainoa tie rauhaan.

Sunnuntain sotaseurannan löydät täältä.

17:41
Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja